Επίσημη έκτακτη ανακοίνωση: Υπαγωγή των δικηγόρων στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες

Όπως είχαμε ζητήσει με την από 17.3.2020 την επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, και μετά από παρεμβάσεις της Ολομέλειας στα συναρμόδια υπουργεία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και επίσημα ότι επετεύχθη η υπαγωγή και των δικηγόρων στις πληττόμενες από την πανδημία επαγγελματικές κατηγορίες και μάλιστα συμπεριελήφθησαν σήμερα στην πρώτη λίστα που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κοροναϊού και εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνεται ο ΚΑΔ «6910 Νομικές δραστηριότητες». Το δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Έπειτα από επικοινωνία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγόρων Συλλόγων Ελλάδος  με τα συναρμόδια Υπουργεία ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους δικηγόρους είναι τα κάτωθι:

1. Οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα των 800 €, για το διάστημα 15/3 – 30/4. Η καταβολή θα γίνει στον τραπεζικό λογαριασμό, το ΙΒΑΝ του οποίου έχουν δηλώσει στο σύστημα TAXISNET στις αρχές Απριλίου. Το επίδομα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Η εξατομίκευση των δικαιούχων και η ειδικότερη διαδικασία καταβολής θα οριστούν με εκδοθησόμενη ΚΥΑ, εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος, για την οποία θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

2. Αναστέλλονται, μέχρι την 31.7.2020, για τους δικηγόρους οι φορολογικές υποχρεώσεις (καταβολή ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων κ.ο.κ).

3. Αναστέλλονται, επί τρίμηνο, οι ασφαλιστικές υποχρεώσειςΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο (δηλ. οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου οφείλονται, βλ. προηγούμενη ανακοίνωση του ΔΣΑ).

4. Αναστέλλονται, επί τρίμηνο, οι πληρωμές δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις,  με δήλωση του οφειλέτη προς την πιστώτρια Τράπεζα, εφόσον ο τελευταίος είναι ενήμερος.

Περαιτέρω λεπτομέρειες, που άπτονται της υπαγωγής των δικηγόρων στα ανωτέρω μέτρα, καθώς και τυχόν περαιτέρω μέτρα (π.χ. για τα μισθώματα επαγγελματικών μισθώσεων) θα ανακοινωθούν μόλις δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ.

Τελευταία Νέα

Προκηρύξεις
11:22
30/03/23
Αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε την πρόσκληση για άσκηση δικηγόρου στο Δήμο Ηρακλείου...
Εκδηλώσεις
10:09
27/03/23
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ 10ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ (ΕΕΔ) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Προκηρύξεις
09:48
27/03/23
Η Νομική Σχολή του Institution d'Etudes Francophones (IdEF) ανακοινώνει την ανάγκη πλήρωσης...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:31
21/03/23
Αγαπητές/οι συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε την παρουσίαση του συναδέλφου, Νίκου Πιρπινάκη,...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:17
20/03/23
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω επισυνάπτεται η πρόσκληση του Δήμου Ελληνικού -...
Εκδηλώσεις
14:03
15/03/23
  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Το Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:11
14/03/23
Ανήκετε στον ευρύτερο νομικό χώρο και εκφράζεστε μέσα από τη μουσική και το τραγούδι ή γνωρίζετε...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:09
14/03/23
Κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής της ΟλΔΣΕ, ο Α'23 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψηφίων Δικηγόρων θα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:06
14/03/23
Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση μας για τα ακίνητα μεταφέρεται την Δευτέρα, 20 Μαρτίου και την...
Νομική Επικαιρότητα
14:56
09/03/23
Προκήρυξη βραβείων επιστημονικών μελετών.   Το Εργαστήριο Μελέτης για Διαφάνεια, τη Διαφθορά...