Ο Δ.Σ.Α. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Κατηγορουμένων

Για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική κοινωνία έγινε μάρτυρας καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και βασικών αρχών του νομικού μας πολιτισμού. Η προσαγωγή των κατηγορουμένων της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες (ανεξάρτητα αν αυτοί είναι ύποπτοι φυγής ή όχι) με την ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών και μετάδοση εικόνας, η διαρροή στα ΜΜΕ εγγράφων και στοιχείων από την (μυστική κατά το ποινικό δίκαιο) ανακριτική διαδικασία, οι ατυχείς χειρισμοί εκ μέρους εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, στο βωμό επικοινωνιακού τύπου σκοπιμοτήτων αίρουν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου και παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης που καθιερώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Έρχονται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν.3090/2002 που απαγορεύει και καθιστά ποινικό αδίκημα την τηλεοπτική μετάδοση και φωτογράφηση κατηγορουμένων που προσάγονται ενώπιον των δικαστικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.
Η πρακτική αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και την έχουμε αποδοκιμάσει, δυστυχώς επαναλαμβάνεται και οδηγεί τελικά στην υπονόμευση της ίδιας της απονομής της δικαιοσύνης .

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την πλήρη αδράνεια των αρμοδίων διωκτικών και των λοιπών θεσμικών οργάνων (ΕΣΡ, Εισαγγελία κ.λ.π.) που δεν προβαίνουν στις αναγκαίες ποινικές διώξεις, στην έρευνα για την παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, στην τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντίθετα αφήνουν να πραγματοποιούνται οι ενέργειες αυτές μέσα στον ίδιο, τον χώρο ευθύνης τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας - όπως και στο παρελθόν έχει πράξει -αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση του της 26/9/2006, να παρέμβει στις αρμόδιες αρχές και να απαιτήσει την τήρηση της νομιμότητας προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που προσβάλλουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τις κοινωνικές ελευθερίες και τις πάγιες δικαϊκές αρχές που επιβάλει η δίκαιη δίκη.

Αθήνα, 27-9-2006.

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΔΣΑ
14:02
17/05/19
Επισυνάπτονται νέες οδηγίες προς δικαστικούς αντιπροσώπους για τη διαδικασία και την...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:26
16/05/19
Η ΕΑΝΔΑ κατέθεσε σήμερα επιστολή με αίτημα τη διεύρυνση των κατηγοριών των συναδέλφων που...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
08:32
16/05/19
Στον κάτωθι σύνδεσμο θα βρείτε το video απο το πρώτο ενημερωτικό σεμινάριο του ΔΣΑ για τους...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
08:31
16/05/19
Μετά την επιστροφή των διοριστήριων που δεν παρελήφθησαν και την ανακοίνωση των κενών ανά νομό από...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:25
15/05/19
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών          ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:11
14/05/19
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
09:34
14/05/19
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
09:18
14/05/19
Όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντί σας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσουμε τον Πρακτικό...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:33
11/05/19
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών          ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:57
10/05/19
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η παραλαβή των διορισμών των...