Άμεση διεξαγωγή των εξετάσεων Δοκιμασίας Επάρκειας

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

              Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα

                          Τηλ. 210-3398184

 

Προς:  Tα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Επάρκειας του αρ.16 του ν. 4194/2013

Αίτηματα: α) Άμεση διεξαγωγή των εξετάσεων Δοκιμασίας Επάρκειας

β) Αναδρομική αναγνώριση του χρονικού διαστήματος της ήδη εκπληρώμενης παρακτικής άσκησης των υποψηφίων. 

Κυρίες - Κύριοι, 

Τον Απρίλιο του 2020, η διεξαγωγή των εξετάσεων δοκιμασίας επάρκειας ματαιώθηκε εξαιτίας της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή έφερε δεκάδες υποψηφίους σε καθεστώς αναμονής και μάλιστα σε μία περίοδο που εκείνοι είχαν επενδύσει χρόνο και χρήμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων και να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 

Εντωμεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα, ότε και τα υγειονομικά δεδομένα σταθεροποιήθηκαν, διενεργήθηκαν μια σειρά από εξετάσεις φορέων και οργανισμών του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες έως και χιλιάδες υποψήφιοι δια ζώσης και ηλεκτρονικά. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την διεξαγωγή εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι της χώρας, την διεξαγωγή του Α’ Πανελληνίου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων κ.α. Μάλιστα, η διεξαγωγή του Α’ Πανελληνίου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων έγινε υπό απαράδεκτες συνθήκες με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά και ενώ είχε δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ (Β’ 2474/2020) που επέτρεπε ρητά την διεξαγωγή των εξετάσεων τον Ιούλιο του 2020, ουδέποτε διοργανώθηκαν οι εξετάσεις δοκιμασίας επάρκειας στην οποία και θα συμμετείχαν λίγες δεκάδες υποψήφιων, με αποτέλεσμα τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να τηρηθούν εύκολα και αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Εμπράγματο Δίκαιο υπάρχουν μόλις 9 υποψήφιοι ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων συναντάται στην Πολιτική Δικονομία με μόλις 101 υποψηφίους.

Ακολούθως, με τις από 12/10/2020 και 03/11/2020 ανακοινώσεις Σας, μας γνωστοποιήθηκε η εκ νέου αναβολή της διεξαγωγής των εξετάσεων δοκιμασίας επάρκειας. Ωστόσο, τονίζουμε ότι βάσει του άρθρου 17 του Κώδικα Δικηγόρων προβλέπεται ότι: «Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται από τη Μόνιμη Επιτροπή Δοκιμασίας Επάρκειας δύο φορές κάθε χρόνο, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Απρίλιο, και περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα που αφορούν στις αναγκαίες γνώσεις του ελληνικού δικαίου».

Η συνεχόμενη παράταση, λοιπόν, αυτής της κατάστασης είναι αντίθετη με τον Κώδικα Δικηγόρων που ορίζει ρητά ότι η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται δυο φορές το χρόνο. Ωστόσο, έχοντας πλήρη επίγνωση της υγειονομικής κατάστασης θεωρούμε απαραίτητη την έστω και με ηλεκτρονικά μέσα τηλεξέταση των υποψηφίων κατά τα πρότυπα των Πανεπιστημίων.  

Ακόμα, πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι η ανωτέρω κατάσταση δημιουργεί ένα σοβαρό κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους υποψηφίους που αναμένουν εδώ και τόσους μήνες να συμμετέχουν στις εξετάσεις επάρκειας ούτως ώστε να ξεκινήσει νομίμως το «18άμηνο» της άσκησης τους. Την ίδια ώρα, μάλιστα, η πλειοψηφία των υποψηφίων εργάζεται ουσιαστικά ήδη σε καθεστώς άσκησης, χωρίς ωστόσο να της αναγνωρίζεται το ελάχιστο από τα δικαιώματα που μπορεί να έχει ο ασκούμενος δικηγόρος. 

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε άμεσα η Επιτροπή Σας α) να επιληφθεί του θέματος της διεξαγωγής των εξετάσεων με όποιο αποτελεσματικό και παράλληλα διαφανές μέτρο είναι εφικτό και β) να λάβει μέτρα για την αναδρομική αναγνώριση του χρονικού διαστήματος της ήδη εκπληρώμενης πρακτικής άσκησης των υποψηφίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Επάρκειας.doc79.81 KB

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
10:17
20/03/23
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω επισυνάπτεται η πρόσκληση του Δήμου Ελληνικού -...
Εκδηλώσεις
13:03
15/03/23
  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Το Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:11
14/03/23
Ανήκετε στον ευρύτερο νομικό χώρο και εκφράζεστε μέσα από τη μουσική και το τραγούδι ή γνωρίζετε...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:09
14/03/23
Κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής της ΟλΔΣΕ, ο Α'23 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψηφίων Δικηγόρων θα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:06
14/03/23
Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση μας για τα ακίνητα μεταφέρεται την Δευτέρα, 20 Μαρτίου και την...
Νομική Επικαιρότητα
13:56
09/03/23
Προκήρυξη βραβείων επιστημονικών μελετών.   Το Εργαστήριο Μελέτης για Διαφάνεια, τη Διαφθορά...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:56
06/03/23
Αγαπητοί συνάδελφοι,  σας ενημερώνουμε ότι λόγω μεγάλου όγκου συμμετοχών δεν θα γίνουν δεκτές...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:54
03/03/23
Αγαπητοί συνάδελφοι,  σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα...
Νομική Επικαιρότητα
19:16
02/03/23
Αγαπητά μας μέλη, Συνημμένο θα βρείτε το δέκατο έβδομο  τεύχος του Nova Criminalia, της νέας...
Νομική Επικαιρότητα
19:16
02/03/23
Αγαπητά μας μέλη, Συνημμένο θα βρείτε το δέκατο έβδομο  τεύχος του Nova Criminalia, της νέας...