Ανακοίνωση Ε.Α.Ν.Δ.Α. για την Επιβολή Φ.Π.Α. στους Δικηγόρους

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Προς: τους κ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης
Κοινοποιούμενη: στα μέλη της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών εξ αφορμής της συζήτησης για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος επιθυμεί να καταθέσει τα κάτωθι:

Η τυχόν επιβολή του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους.

Σε μια εποχή που οι δικηγορικές αμοιβές και δη τα γραμμάτια προείσπραξης παραμένουν καθηλωμένα σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, η επιβολή οποιασδήποτε επιπλέον φορολόγησης θα οδηγήσει το κλάδο των νέων δικηγόρων σε οικονομικά δύσκολή θέση.

Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι ο δικηγορικός κλάδος, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους, που φορολογείται στην «πηγή», καθώς το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί το 15% της νόμιμης αμοιβής μας, για κάθε παράσταση που πραγματοποιούμε ενώπιον των Δικαστηρίων και των λοιπών Αρχών.

Πλέον των ανωτέρω και πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδίδεται κάθε τρίμηνο στην εφορία ο ΦΠΑ την στιγμή που η αμοιβή από τους πελάτες μας δεν καταβάλλεται, τις περισσότερες φορές, με την εκδίκαση μιας υπόθεσης στα Δικαστήρια.

Από την άλλη, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να προσλάβουν λογιστές, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν το επιτρέπει.

Πέραν τούτου επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία που να προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στον κλάδο μας και είναι γνωστό σε όλους ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν προέρχεται από τους νέους δικηγόρους και γενικότερα τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενόψει και της ανάληψης και των νέων καθηκόντων Σας θα επιθυμούσαμε και προφορικά να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας και προσπαθώντας να βρούμε τρόπους για την έμπρακτη στήριξη των Νέων Δικηγόρων ως ελεύθερων επαγγελματιών.

[center][b]Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................................................. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΚΙΑΣ ................ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ[/b][/center]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΔΣΑ
21:44
07/04/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
21:43
07/04/20
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε στις 6.4.2020, εκτάκτως, υπό την Προεδρία του...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
13:12
07/04/20
κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ....
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
13:26
05/04/20
Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αυτοτελώς απασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών Οι...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
23:34
03/04/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
14:18
01/04/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:35
30/03/20
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:33
30/03/20
Με κοινή τους επιστολή οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών,...