ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΠΥ

Η υπ' αριθ. 13/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ρύθμισε το επί 10ετίες αρρύθμιστο ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων που απασχολούνται ως συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών και γραφείων, αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την απασχόλησή τους αυτή. Πλέον, οι εισφορές των δικηγόρων που απασχολούνται με αυτό το καθεστώς θα επιμερίζονται σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ο Κώστας Καρέτσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, που είχε προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης για το ζήτημα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Δόθηκε και κερδήθηκε ένας δύσκολος αγώνας που αφορά χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται με μπλοκάκι σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία υπό καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί το ΣτΕ έκανε ΔΕΚΤΗ την αίτηση ακύρωσης που είχα καταθέσει ως αμειβόμενος με μπλοκάκι προκειμένου να υπερασπιστώ τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλου του δικηγορικού σώματος στο όνομα των συνεργατών - δικηγόρων σε δικηγορικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του Υπ. Εργασίας που εξαιρούσαν τις δικηγορικές εταιρείες από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των συνεργατών τους που αμείβονται με ΔΠΥ.

Επομένως, το ΣτΕ νομολόγησε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων επιμερίζονται κατά τα 2/3 σε βάρος του «εργοδότη» και κατά το 1/3 σε βάρος του συνεργάτη δικηγόρου που απασχολείται σε μία ή δύο δικηγορικές εταιρείες ή σε έναν ή δύο άλλους δικηγόρους ή σε μία εταιρεία και έναν δικηγόρο, αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά του προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την απασχόλησή του αυτή.

Κατά συνέπεια, το εισόδημα των συνεργατών δικηγόρων που υπάγονται στην ανωτέρω ειδική κατηγορία θα αυξηθεί καθώς πλέον επιβαρύνονται με την καταβολή λιγότερων εισφορών.

Οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητκού Συμβουλίου της Ε.Α.Ν.Δ.Α. εκείνης της περιόδου που χωρίς δισταγμό, με ομόφωνη και συλλογική απόφαση, στήριξαν την πρωτοβουλία μου αυτή.

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τους εξαίρετους συναδέλφους Κωνσταντίνο Κατσανέβα, Μάρα Λύσσαρη και Ηλία Κολλύρη για το νομικό χειρισμό της υπόθεσης καθώς και τον Ανδρέα Κουτσόλαμπρο σύμβουλο ΔΣΑ που συνέδραμε την όλη προσπάθεια με τις εξειδικευμένες του γνώσεις".

ΣυνημμένοΜέγεθος
- 13_2022 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΠΥ.pdf2.65 MB

Τελευταία Νέα

Προκηρύξεις
11:22
30/03/23
Αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε την πρόσκληση για άσκηση δικηγόρου στο Δήμο Ηρακλείου...
Εκδηλώσεις
10:09
27/03/23
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ 10ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ (ΕΕΔ) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Προκηρύξεις
09:48
27/03/23
Η Νομική Σχολή του Institution d'Etudes Francophones (IdEF) ανακοινώνει την ανάγκη πλήρωσης...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:31
21/03/23
Αγαπητές/οι συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε την παρουσίαση του συναδέλφου, Νίκου Πιρπινάκη,...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:17
20/03/23
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω επισυνάπτεται η πρόσκληση του Δήμου Ελληνικού -...
Εκδηλώσεις
14:03
15/03/23
  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Το Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:11
14/03/23
Ανήκετε στον ευρύτερο νομικό χώρο και εκφράζεστε μέσα από τη μουσική και το τραγούδι ή γνωρίζετε...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:09
14/03/23
Κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής της ΟλΔΣΕ, ο Α'23 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψηφίων Δικηγόρων θα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:06
14/03/23
Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση μας για τα ακίνητα μεταφέρεται την Δευτέρα, 20 Μαρτίου και την...
Νομική Επικαιρότητα
14:56
09/03/23
Προκήρυξη βραβείων επιστημονικών μελετών.   Το Εργαστήριο Μελέτης για Διαφάνεια, τη Διαφθορά...