Δελτίο Τύπου 10-11-2009

Την 10η Νοεμβρίου 2009 πενταμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χάρη Καστανίδη, ...... η οποία έγινε σε άριστο κλίμα και ο κ. Υπουργός – ανάμεσα σε άλλα – επιβεβαίωσε την πρόθεσή του όπως σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, που απασχολούν τους νέους και ασκούμενους δικηγόρους.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέλη του Δ.Σ της Ε.Α.Ν.Δ.Α θα συμμετέχουν σε επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συνεδριάζουν για θέματα που αφορούν του ασκούμενους και νέους Δικηγόρους, ενώ η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Ν.Δ.Α. έθεσε ενδεικτικά κάποια θέματα και υπέβαλε εγγράφως τις προτάσεις της.

Ειδικότερα:

1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.
Η πρόταση του ΔΣ της Ε.Α.Ν.Δ.Α. συνοψίζεται στην άμεση τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Περί δικηγόρων για τους ασκούμενους δικηγόρους με αναμόρφωση του τρόπου άσκησης. Μία χρονική περίοδος των 18 μηνών, η οποία θα χωρίζεται σε τρεις υποπεριόδους των 6 μηνών έκαστης, με την εκπαίδευση του ασκούμενου κατά σειρά στα Δικαστήρια της χώρας, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και τέλος σε Δικηγορικό Γραφείο ή Δικηγορική Εταιρία.

2. ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.
• Αύξηση του προβλεπόμενου από το ν. 3226/2004 (άρθρο 96 παρ. 7 Κώδικα περί Δικηγόρων) ποσοστού παρακράτησης επί της δικηγορικής αμοιβής που προορίζεται για τον "ειδικό διανεμητικό λογαριασμό νέων δικηγόρων" από 1% σε 2% αφού το ποσό που σήμερα αποδίδεται με βάση το 1% στους νέους συναδέλφους δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ εξαμηνιαίως.
• Επέκταση του μέτρου και στους ασκούμενους δικηγόρους.
• Εξεύρεση νέων πόρων (πχ. υποχρέωση επικόλλησης επί των δικογράφων κάθε είδους, ειδικού χαρτοσήμου, 50 λεπτών υπέρ του "ειδικού διανεμητικού λογαριασμού νέων δικηγόρων και ασκουμένων".)

3. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης με δυνατότητα κατάθεσης ηλεκτρονικά κάθε είδους δικογράφου, προτάσεων και δυνατότητα ηλεκτρονικής λήψης πιστοποιητικών και δημοσιευμένων δικαστικών αποφάσεων. Έκδοση του προβλεπομένου από το άρθρο 42 του Ν.3659/2008 προεδρικό διάταγμα για την υλοποίηση του ως άνω θεσμού.

4. ΔΙΚΤΥΟ WI-Fi ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Εγκατάσταση ασυρμάτου δικτύου πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi) στον χώρο των δικαστηρίων.

5. LEGAL AID
Εξορθολογισμός του θεσμού της δωρεάν νομικής βοήθειας, σε όσους έχουν ανάγκη, μέσα από την επιλογή Νέων Συναδέλφων από τον κατάλογο του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου και επιτάχυνση των διαδικασιών αμοιβής τους.

6. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να καθιερωθεί ποσόστωση και εν τοις πράγμασι προτίμηση των νέων δικηγόρων έναντι των παλαιότερων συναδέλφων στο αναλογούν ποσοστό των δικηγόρων, στην διαδικασία διορισμού ως δικαστικών αντιπροσώπων.

7. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ
Ρύθμιση νέων μορφών δικηγορίας, όπως σχέσεων δικηγόρων και συνεργατών τους μέσα από την υπογραφή σύμβασης έμμισθης εντολής. Σε αυτή την κατηγορία «συνεργασίας», βρίσκεται η πλειονότητα των νέων συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία άλλων δικηγόρων- εργοδοτών, κάτι που κατ’ ουσίαν συνιστά εξαρτημένη σχέση εργασίας, με χαμηλές αμοιβές ύψους 700 Ευρώ, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και εξοντωτικό ωράριο.

Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. εκφράζει την ικανοποίησή της για το άμεσο και ειλικρινές ενδιαφέρον καθώς και την διάθεση συνεργασίας που επέδειξε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θα συνεχίσει να καταθέτει εγγράφως τις προτάσεις τις, αναμένοντας ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι.

[center]ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Α.Ν.Δ.Α

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .............................................. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΡΔΑΣ .............................. ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ[/center]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:52
02/12/22
Αγαπητές και αγαπητοί συνάλδεφοι,  παρακάτω θα βρείτε την πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης...
Εκδηλώσεις
13:25
01/12/22
Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, επιθυμώντας να δώσει βήμα στους νέους...
Εκδηλώσεις
18:11
30/11/22
 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ (ONLINE) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Τα δικαιώματα των διοικουμένων στην πράξη». Το...
Εκδηλώσεις
18:02
30/11/22
Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη διαδικτυακή  επιστημονική εκδήλωση με...
13:31
30/11/22
Από Δικηγορικό γραφείο (στο κέντρο της Αθήνας) συνεργαζόμενο με Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών...
Εκδηλώσεις
11:00
29/11/22
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με θέμα διοργανώνουν ημερίδα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:16
28/11/22
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και η Νομική Σχολή του...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
21:56
21/11/22
Σας παραπέμπουμε στο link του σεμιναρίου για το οποίο προσφέρεται έκπτωση 44% στα μέλη της ΕΑΝΔΑ:...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:11
21/11/22
Το 1ο Συνέδριο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Just in Case βρίσκεται ακριβώς στην τομή...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:22
17/11/22
Στις 25 και 26 Νοεμβερίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο της ELSA Greece με θέμα "Σύγχρονες Πτυχές...