Επιστολή ΕΑΝΔΑ προς Υπ. Δικαιοσύνης για εφαρμογή της άσκησης σε Δικαστές και Εισαγγελείς

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών υπέβαλε σήμερα με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο, αίτημα για εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 13 παρ 7 του Ν . 4194/2013 περί της δυνατότητας διάθεσης των ασκουμένων Δικηγόρων που πραγματοποιούν την άσκηση τους σε Δικαστήρια, σε Δικαστές και Εισαγγελείς και την ουσιαστικοποίηση της άσκησης στα δικαστήρια, με αντικείμενο εργασιών την αμιγώς νομική ενασχόληση, ώστε να ολοκληρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο στόχος της μαθητείας του ασκούμενου δικηγόρου.Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Μαυρομιχάλη 4, 10679 – Αθήνα

 

 

Αθήνα, 04.09.2014

 

 

Προς: Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο.

 

 

Θέμα:

 

Θεσμός της Άσκησης στα Δικαστήρια

 

 

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

            Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή σας στη συνέχιση του Θεσμού της Άσκησης στα Δικαστήρια, παρά την αρχική έλλειψη πόρων , καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλετε μαζί με την Ένωσή μας για την ένταξη της χρηματοδότησης του Θεσμού στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

            Περαιτέρω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η διάταξη του άρθρου 13 παρ. 7 του ν. 4194/2013 προβλέπει ότι :'' Κατόπιν Πράξης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των οργάνων διοίκησης του εφετείου, του πρωτοδικείου, της εισαγγελίας ή του ειρηνοδικείου, δύναται ασκούμενοι δικηγόροι οι οποίοι ήδη ασκούνται στα ως άνω δικαστήρια ή εισαγγελίες, αντιστοίχως, να διατίθενται σε δικαστή, κτηματολογικό δικαστή, εισαγγελέα ή ειρηνοδίκη, προκειμένου να τους επικουρούν στα καθήκοντα τους, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ορίζονται στην ίδια ανωτέρω Πράξη.'', εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί από τους συναδέλφους μας που ασκούνται στις Γραμματείες των Δικαστηρίων των Αθηνών, η ανωτέρω διάταξη παραμένει ανεφάρμοστη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που αφορούν σε Περιφερειακά Ειρηνοδικεία.

            Επειδή ο στόχος του ως άνω Θεσμού και του προγράμματος ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου χρηματοδοτείτο ο Θεσμός κι ευελπιστούμε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται, είναι διττός, ήτοι α) η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η διευκόλυνση της δικαστικής αρχής και β) η ουσιαστικοποίηση της άσκησης στα δικαστήρια, με αντικείμενο εργασιών την αμιγώς νομική ενασχόληση, ώστε να ολοκληρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο στόχος της μαθητείας του ασκούμενου δικηγόρου.

            Επειδή, φρονούμε ότι η ως άνω διάταξη, η οποία αποτελούσε και πρόταση της Ένωσής μας, δεν είναι και δε θα πρέπει να παραμείνει πρακτικά ανεφάρμοστη.

            Σας παρακαλούμε, όπως αιτηθείτε από τα όργανα Διοίκησης των ανωτέρω Δικαστηρίων να προβούν άμεσα στην έκδοση της προβλεπόμενης από την ως άνω διάταξη πράξης και να υλοποιήσουν τη δυνατότητα διάθεσης των συναδέλφων μας σε δικαστές,εισαγγελείς και ειρηνοδίκες, προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως ο σκοπός του Θεσμού Άσκησης στα Δικαστήρια.

 

 

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

 

Η Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας

 Κυριακή Σταμαδιάνου                                    Βενιαμίν Μπατής

 

 

 

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:34
11/01/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Εκδηλώσεις
19:09
28/12/20
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνει σεμινάρια για την τέχνη της ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:52
24/12/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
00:41
24/12/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:13
20/12/20
Ενημερώνουμε τους Συναδέλφους ότι από την Δευτέρα 21/12/2020, ξεκινούν εκ νέου τρίωρα σεμινάρια...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:30
17/12/20
Α. Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων - Β΄ Εξαμήνου 2020  Ενημερώνουμε τους...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:23
16/12/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:16
15/12/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:39
10/12/20
Η εγγραφή πλέον των Νέων Δικηγόρων στον e-ΕΦΚΑ γίνεται ηλεκτρονικά.  Σας παραθέτουμε...