Επιστολή ΕΑΝΔΑ προς Υπουργό Παιδείας - Όχι στην Ίδρυση Νέας Νομικής Σχολής

ΕΝΩΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79, Αθήνα

 

Προς: κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Προς: κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο του Δ.Σ.Α.

 

 

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής»

 

Αθήνα, 22.02.2018

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από το βήμα του 9ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας εκφράσατε την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτο τμήμα Νομικής Σχολής με έδρα είτε το Πανεπιστημιακό ίδρυμα της Πάτρας είτε αυτό της Κρήτης. Ωστόσο, η ανωτέρω εξαγγελία σας δε συνοδεύτηκε από εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την υλοποίησή της.

Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο περί τους χίλιους διακόσιους εισακτέους, ενώ ταυτόχρονα η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Εκείνοι, δε, που πλήττονται ιδιαίτερα από την πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των οκτώ τελευταίων ετών, είναι οι νέοι δικηγόροι. Συγκεκριμένα,  αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας ή αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους ή και εν τέλει καταφεύγουν για εργασία στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης, εν είδη πυροτεχνήματος, γίνεται χωρίς σχεδιασμό και τις αντίστοιχες μελέτες. Ακόμα, εξαγγείλατε την πρόθεσή σας σχετικά με ένα μείζον θέμα χωρίς προηγουμένως να έχετε διαβουλευθεί με τις τρεις Νομικές Σχολές και με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, οι θέσεις και οι προτάσεις των οποίων οφείλουν να συνεκτιμηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η νομική πραγματικότητα στη χώρα μας.   

Παράλληλα, οι υπάρχουσες Νομικές Σχολές κρίνονται υποστελεχωμένες σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους μειώνονται κάθε έτος. Όταν λοιπόν η κεντρική διοίκηση οφείλει να βρει άμεσα κονδύλια για την πλήρωση των αναγκών (υποδομών, προσωπικού κ.λ.π.) των ως άνω Σχολών, κρίνεται μη κατανοητή η εξαγγελία σας για ίδρυση νέας Νομικής Σχολής, για τη στοιχειώδη δημιουργία της οποίας χρειάζονται πολλαπλάσιες κρατικές δαπάνες.

Άρα, η υλοποίηση της θέσης σας αυτής δεν ικανοποιεί ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες της χειμαζόμενης ελληνικής νομικής επιστήμης και δεν απαντά στις αβελτηρίες και τις ελλείψεις της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αντίθετα, υποβαθμίζει την αξία των τίτλων σπουδών μας, βάλλει ευθέως σε βάρος του κύρους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Νομικής του Σχολής υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.

Τούτων δοθέντων, σας καλούμε να μην προβείτε στην πραγμάτωση της ανωτέρω πρότασής σας, αλλά μέσω δημιουργικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς να εξευρεθούν από κοινού πολιτικές  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου καθώς και την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του.      

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΕΤΣΟΣ                           ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

 

 

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
10:28
16/10/18
Επιτυχόντες Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψήφιων Δικηγόρων Α΄ Εξεταστικής Περιόδου Έτους 2018 Πίνακας...
Εκδηλώσεις
21:11
14/10/18
Συνημμένα στην πσρούσα η πρόσκληση και η αφίσα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ίδρυμα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:19
10/10/18
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,  Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών διοργανώνει...
Προκηρύξεις
11:14
07/10/18
ΑΠΟΜΈΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΘΕΣΕΙΣ! Tο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité σε...
Προκηρύξεις
14:12
25/09/18
Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Aθηνών εξασφάλισε και φέτος υποτροφία για ένα (1...
Προκηρύξεις
14:10
25/09/18
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ως Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ως Κέντρο Διά Βίου...
Εκδηλώσεις
12:16
25/09/18
Συνημμένη στο παρόν η πρόσκληση για την Εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Διεθνων Νομικων Μελετών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
16:34
20/09/18
Προκηρύξεις
18:19
18/09/18
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το πρώτο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπου όλα τα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:37
17/09/18
Οι εκδόσεις "ΤΕΤΡΑΒΙΒΛΟΣ" συνεχίζουν την προσφορά για τα μέλη της Ε.Α.Ν.Δ.Α.  ...