Επιστολή ΕΑΝΔΑ σε Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την Τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
                  Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα
                 Τηλ. 210-3398184, 6942458455                                          

                                                                                                        Αθήνα, 22.05.2018

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ              

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γραφεία Υφυπουργών, Γεν. Γραμματέα και Γραφείο Προέδρου Δ.Σ.Α.

 

ΘΕΜΑ: Εξαγγελία Υπουργού Δικαιοσύνης για Τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

 

Αξιότιμε Κύριε Κοντονή, 

 

      Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών μετά το από 22.05.2018 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει την αντίθεσή της στην εξαγγελόμενη από σας πρωτοβουλία για Τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Τα προβλήματα που βιώνουν οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι είναι πολλά.

     Την τελευταία οκταετία λόγω της έντονης δημοσιονομικής προσαρμογής που βιώνει η χώρα και η ελληνική οικονομία έχουν ληφθεί πλήθος μέτρων τα οποία επωμίζονται οι δικηγόροι και ιδιαίτερα τα μέλη μας, καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι και εξαρτώμενοι εν πολλοίς στο εργασιακό σκέλος από μεγαλύτερους συναδέλφους. Καθημερινά βιώνουμε τις δυσκολίες άσκησης του επαγγέλματος. Ειδικά στην πρώην σχολή Ευελπίδων, όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αθηνών μπορούμε να μιλήσουμε για μία «πληγή» του νομικού μας επαγγέλματος. Η καθημερινότητα στην άσκηση του δικηγορικού μας λειτουργήματος συνίσταται εκτός των άλλων στην απουσία σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, στην ύπαρξη σωρείας κακοτεχνιών και ζημιών που δεν επιδιορθώνονται, στην απίστευτη ταλαιπωρία των συναδέλφων ακόμα και στη διεκπεραίωση μίας απλής διαδικαστικής πράξης, στην αδυναμία ορισμένων νευραλγικών τμημάτων του ίδιου του Πρωτοδικείου να λειτουργήσουν εξαιτίας της υποστελέχωσης κτλ. 

     Τα προβλήματα είναι γνωστά χρόνια Θεωρούμε ότι λύσεις υπάρχουν. Λύση αποτελεί η πλήρης δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και διενέργειας διαδικαστικών πράξεων με ένα «κλικ». Λύση αποτελεί η πρόσληψη προσωπικού στις Γραμματείες. Από τον τελευταίο διαγωνισμό είναι δυνατό να τοποθετηθούν οι επιτυχόντες στα υπάρχοντα τμήματα που έχουν ανάγκη, μία εξαγγελία για την οποία είχατε δεσμευθεί και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει πράξη. Λύση αποτελεί να επανεκκινηθεί άμεσα το πρόγραμμα άσκησης στα Δικαστήρια που αποτελεί πάγιο αίτημά μας, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και ο νέος συνάδελφος να έχει τη δυνατότητα ενός ακόμα φορέα για την άσκησή του.

     Επιπρόσθετα, ερωτήματα γεννώνται για την υλοποίηση του εξαγγελόμενου εγχειρήματος καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντίστοιχη δαπάνη στον Προϋπολογισμό του Κράτους, ενώ αντ᾽ αυτού θα έπρεπε πρωτίστως τα τυχόν κονδύλια να εναποτεθούν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο μέσω της Διοίκησής του αιτείται διαρκώς (και τη λαμβάνει) οικονομική ενίσχυση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (!), είτε αυτή αφορά υλικοτεχνική υποστήριξη (όπως παραδείγματος χάριν τα κλιματιστικά, η πλειοψηφία των οποίων έχουν αγορασθεί και συντηρούνται από έξοδα του ΔΣΑ στην Ευελπίδων) ή ακόμα και με την συνδρομή υπαλλήλων του ΔΣΑ για τη στελέχωση τμημάτων του Πρωτοδικείου που αμείβονται επίσης από τον ΔΣΑ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ είναι απορίας άξιο, πώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών δεν τίθεται σε διαβούλευση και δε ζητήθηκε η έκφραση γνώμης από τους πλέον αρμόδιους φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) δεδομένου μάλιστα ότι αναφέρατε ότι οποιαδήποτε αντίθεση στην αυτή πρωτοβουλία συντάσσεται με το συμφέρον των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, ενώ είναι πασιφανές, ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν πρώτοι το βάρος της τριχοτόμησης και θα κληθούν από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες να καλύψουν τις νέες αυτές ανάγκες. Η ερώτησή μας προς εσάς αξιότιμε κύριε Υπουργέ είναι πώς αυτή η τριχοτόμηση θα βοηθήσει τον νέο και ασκούμενο δικηγόρο; Ειλικρινά θα θέλαμε την απάντησή σας σε αυτό, γιατί εμείς δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση.

    Τέλος, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο για διάσπαση των χώρων της παρεχόμενης πολιτικής δικαιοσύνης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής προϋποθέτει μελέτη, οργάνωση και σαφή τοπικό προσδιορισμό ώστε η υλοποίησή του στο μέλλον να βοηθήσει την ίδια τη Δικαιοσύνη, τους Δικηγόρους ως συλλειτουργούς αυτής και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

ΝΚΟΛΑΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος                                                         Γενικός Γραμματέας

 

 

Η επιστολή έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 2199/24-5-2018 από το Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, 386/24-5-2018 από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα και 8270/24-5-2018 από το Πρωτόκολλο του ΔΣΑ.

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:05
08/08/19
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
22:25
30/07/19
Με επιστολή του, το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει στους υπουργούς Εσωτερικών και αναπληρωτή υπουργό...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
13:29
26/07/19
Αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε σήμερα το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:14
24/07/19
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:02
16/07/19
Εκδηλώσεις
09:35
15/07/19
Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές διοργανώνει τον...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
10:46
11/07/19
Αναρτάται ο Ασφαλιστικός Οδηγός εκκαθάρισης ΕΦΚΑ 2018, που συνέταξε ο σύμβουλος του ΔΣΑ Ανδρέας...
Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
14:55
09/07/19
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:54
09/07/19
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
10:50
05/07/19
  Αναρτώνται συγκριτικοί πίνακες του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής...