Γ' Δελτίο Τύπου Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής επιρροής του Μνημονίου, αλλά και ειδικότερα λόγω της συμπερίληψης του δικηγορικού επαγγέλματος στις προβλέψεις του, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 εκδήλωση με θέμα [i]«Δικηγορία και Μνημόνιο. Μια νέα πραγματικότητα;»[/i].Με γνώμονα την ενημέρωση και τον προβληματισμό του ασκούμενου και νέου συναδέλφου, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον μιας νέας δυσοίωνης κατάστασης, αλλά και έντονης φημολογίας, για το επάγγελμά μας, θεωρήσαμε σκόπιμο να ακουστούν πολύπλευρες απόψεις από εισηγητές προερχόμενους από διαφορετικά θεσμικά πλαίσια, προκειμένου ο ως άνω προβληματισμός να λάβει ρεαλιστικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση προσκλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους ο Δικηγόρος και τ. Συνήγορος του Καταναλωτή, [i]Ιωάννης Αδαμόπουλος[/i], ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α., [i]Δημήτριος Βερβεσός[/i], ο Γ. Γραμματέας Υπ. Δικαιοσύνης, [i]Γεώργιος Δημήτραινας[/i], ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, [i]Ανδρέας Δημητρόπουλος[/i], το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, [i]Δημήτριος Λουκάς[/i] και ο Νομικός Σύμβουλος Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας ΥΠ.ΕΞ., [i]Παναγιώτης Μυλωνόπουλος[/i]. Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και η αθρόα συμμετοχή των συναδέλφων μας, θεωρούμε ότι συνέβαλε στην περαιτέρω αντίληψη ενός πολυεπίπεδου προβλήματος.

Καθήκον και υποχρέωσή μας αποτέλεσε η έκφραση της σαφούς άποψης μας περί του ως άνω ζητήματος, η οποία είναι η εξής:

Η a priori ταυτοποίηση επαγγελμάτων όπως αυτό του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού και του οδηγού φορτηγού με το αντίστοιχο του δικηγόρου δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την πραγματικότητα. Και τούτο διότι η δικηγορία είναι φύσει ανοικτό επάγγελμα, που απαριθμεί στις τάξεις περί τους 35.000 δικηγόρους, χωρίς να υφίσταται εκ του νόμου συγκεκριμένος αριθμός αδειών άσκησης του επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, η όμοια μεταχείρισή μας από το Μνημόνιο με άλλα επαγγέλματα, των οποίων οι συνθήκες πρόσβασης είναι ολοκληρωτικά διαφορετικές, είναι άστοχη και δημιουργεί στρεβλή αντίληψη στην κοινή γνώμη.

Η δε πρόβλεψη περί κατάργησης των κατώτατων αμοιβών, δήθεν λειτουργούσα ως ενισχυτική του ανταγωνισμού, είναι επίσης σε εσφαλμένη κατεύθυνση. Εκτός του γεγονότος ότι βάσει της αμοιβής αυτής, όπως αυτή εισπράττεται μέσω των γραμματίων προείσπραξης, χρηματοδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, η ενδεχόμενη κατάργησή τους θα μετάβαλε την ίδια τη φύση του επαγγέλματός μας. Δεν θα πρέπει δε να λησμονείται ότι οι κατώτατες αμοιβές είναι εκ των ολίγων ουσιαστικών μέσων προστασίας των νέων δικηγόρων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, η θέση μας είναι επίσης σαφής. Η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στην ελληνική επικράτεια αποτελεί περισσότερο σήμερα παρά ποτέ ένα αναγκαίο μέτρο. Η σύγχρονή ασφυκτική δικηγορική πραγματικότητα τόσο στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας όσο και του Πειραιά, στους οποίους εισρέει μεγάλος αριθμός δικηγόρων από όλα τα μέρη της Ελλάδας με αποτέλεσμα να αριθμούν χιλιάδες μέλη, επιβάλλει τον παραμερισμό και την άρση των στενών συντεχνιακών λογικών και την επίλυση του υπαρκτού προβλήματος σε πνεύμα ομοθυμίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Η Ένωσή μας θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή όλων των δικηγορικών δυνάμεων προς επίτευξη της διατήρησης της ακεραιότητας της φύσης του επαγγέλματός μας ως «προϊόν» επιστημονικής και πνευματικής εργασίας.

Οι νέοι συνάδελφοι είμαστε οι πρώτοι που θα πληγούμε από ενδεχόμενες μεταβολές προς επικίνδυνες κατευθύνσεις και η Ένωσή μας θεωρεί ότι η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί επαρκώς, ώστε να μη δημιουργούνται τεχνηέντως κοινωνικά ανακλαστικά αμφίβολης κοινωνικής σκοπιμότητας και κατάληξης που ουδέν όφελος θα προσθέσουν στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση που βιώνουμε.

[center][b]Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................................................. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ .................... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΝΤΑΣ[/b][/center]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:32
27/07/22
Συνημμένα, θα βρείτε την προκήρυξη εισαγωγής Μεταπτυχιακών  Φοιτητ(ρι)ών στο (Δ.Π.Μ.Σ.)...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:29
27/07/22
Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:17
21/07/22
Σας επισυνάπτουμε την πρόσκληση καθώς και την σχετική αίτηση ενδιαφέροντος για άσκηση υποψηφίων...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:31
20/07/22
Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών συμμετείχε δια του Προέδρου της, Χρήστου Στυλιανουδάκη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:16
20/07/22
Καταδικάζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Αλέξης Κούγιας με την οποία επιχειρήθηκε η...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:54
18/07/22
O ΔΣΑ συμμετέχει, μέσω του «European Lawyers Foundation» (Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων),στο πρόγραμμα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:15
06/07/22
Σας επισυνάπτουμε ττην πρόσκληση του Δήμου Ηλιούπολης για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων στη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:34
06/07/22
Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών σας προσκαλεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου και ώρα 21:00,...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:28
05/07/22
Σας επισυνάπτουμε στην πρόσκληση του Δήμου Μαραθώνος για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων στη Νομική...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:20
03/07/22
H Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Aθηνών εξασφάλισε και  φέτος υποτροφία για ένα (1) μέλος...