Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. για το "Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο"

[i]«Και όταν τους είδαμε να φεύγουν στη σειρά, με όλη μας τη δύναμη φωνάξαμε: Παιδιά ! Δε θα πει κανένας το "όχι"; Δεν είναι δυνατό να μένετ’ ήσυχοι. Ο πόλεμος που σας τραβάνε, δύστυχοι, δικός σας πόλεμος δεν είναι, όχι».[/i] Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ.Το κείμενο-εισήγηση της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστό και ως ‘μνημόνιο κατά του κομμουνισμού’, συνιστά ένα κείμενο βαθιά αντιδραστικό, απόπειρα βίαιου ιστορικού αναθεωρητισμού, που δαιμονοποιεί ένα απελευθερωτικό ιδεολογικό πρόταγμα, αποσκοπεί αφενός στην απαγόρευση λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων και αφετέρου στην ποινικοποίηση ευρύτερα της πολιτικής δράσης. Αποτελεί πνευματικό και πολιτικό προϊόν των κυρίαρχων και ηγεμονικών κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Η αντιφασιστική ιδεολογία, κοινή αγωνιστική κληρονομιά φιλελεύθερων, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, οδήγησε στη νίκη του 1945 και στην εδραίωση της Δημοκρατίας, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι οι ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, η ελεύθερη διάδοση και πάλη των ιδεών, η ανεμπόδιστη λειτουργία και δράση των πολιτικών κομμάτων.

Στην εποχή όπου η μεγιστοποίηση του κέρδους ανάγεται σε θεμελιακή αρχή, ο ασίγαστος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο πρόταγμα των κοινωνιών και των ατόμων, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η Δημοκρατία απέναντι στις ακραίες δυνάμεις του ολοκληρωτισμού της αγοράς, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων, ενώνει τη φωνή της με φορείς, κόμματα, συλλογικότητες, απλούς πολίτες, διανοουμένους και καλεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταψηφίσει το κείμενο της πολιτικής επιτροπής και τις κοινωνίες ν’ αντισταθούν και να στείλουν στα αζήτητα της ιστορίας τις μισαλλόδοξες και ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2006,

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Τελευταία Νέα

Νομική Επικαιρότητα
17:58
25/09/20
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας διεξάγει την κάτωθι έρευνα για...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:57
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:56
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:51
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
16:14
22/09/20
Παραθέτουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την 1η...
Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
16:13
22/09/20
Εκδόθηκε, κατόπιν παρέμβασης του δικηγορικού σώματος, ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται μέχρι και 31.12...
Νομική Επικαιρότητα
12:47
11/09/20
Ερώτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε σήμερα ο...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:22
08/09/20
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ EBRU TIMTIK ΣΤΗΝ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
16:13
21/08/20
Προς ενημέρωση των συναδέλφων που επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει η...