Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. για την Αστυνομική Βία κατά Δικηγόρων

[b]Ανακοίνωση Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α.[/b]

Το [b]Δ.Σ.[/b] της [b]Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών[/b] στηλιτεύει εντονότατα περιστατικά άσκησης απρόκλητης και αναίτιας αστυνομικής βίας εναντίον συναδέλφων μας δικηγόρων, ... ... όπως αυτά έλαβαν χώρα μετά το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 09.01.2009 και προβλήθηκαν και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Την συγκεκριμένη ημέρα, Δικηγόροι, μέλη του Δ.Σ.Α, που ήταν παρόντες στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, προσήχθησαν από αστυνομικά όργανα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παντελώς αδικαιολόγητα και παράνομα, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου.

Λαμβανομένου υπόψη του θεσμικού ρόλου στην προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, ο δικηγόρος έχει καθήκον να υπερασπίζεται τον εντολέα του, ενεργώντας ελεύθερα και ανεμπόδιστα κάθε αναγκαία σχετική πράξη, ενώ έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, ο δικηγόρος ως δημόσιος λειτουργός, συμπράττων στην απονομή της δικαιοσύνης, δικαιούται σεβασμού προς το πρόσωπό του και αξιοπρεπούς μεταχείρισης από όλα τα όργανα του κράτους και δη τα αστυνομικά.

Συμπεριφορές όπως είναι η παρεμπόδιση δικηγόρων να παράσχουν την αιτηθείσα από διαδηλωτές του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου νομική υποστήριξη, η αδικαιολόγητη προσαγωγή τους, μαζί με πλήθος διαδηλωτών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, καθώς και η γενικότερη χρήση βίας κατά πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά ( δικηγόρων, δημοσιογράφων, περαστικών, κ.λπ.), συνιστούν ευρεία παραβίαση συνταγματικών διατάξεων για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκατάσταση του μετά τα πρόσφατα γεγονότα τρωθέντος κύρους των αστυνομικών αρχών, την στιγμή μάλιστα που οι «κουκουλοφόροι» εξακολουθούν να διαπράττουν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και παρόλα αυτά παραμένουν ασύλληπτοι. Επιπλέον η πρόσφατη δολοφονική επίθεση σε βάρος του νέου αστυνομικού από τρομοκρατικά στοιχεία ούτε δικαιολογεί ούτε νομιμοποιεί την ανεξέλεγκτη βία, τις συλλήψεις και τις υπερβολές εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων στα πλαίσια των επιχειρησιακών τους ενεργειών.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι καμία μορφή βίας είτε κρατικής είτε ιδιωτών δεν μπορεί να γίνει δεκτή και κυρίως δεν είναι δικαιολογημένη και ανεκτή, ειδικά σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Κατόπιν τούτων, επισημαίνουμε για ακόμα μία φορά την ανάγκη λήψης γενναίων πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση, την αντίληψη και την τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης των οργάνων που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου η τελευταία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον δικό της θεσμικό ρόλο, προστατεύοντας την ζωή, την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών, καθώς και την τήρηση της δημόσιας τάξης εν γένει, με εγγύηση του δικαιώματος καθενός να διαδηλώνει ειρηνικά.

[center][b]Ο Πρόεδρος .................................................. Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Λάρδας ............................... Χαράλαμπος Κονδύλης[/b][/center]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
19:15
16/05/20
Δημοσιεύουμε προς γνώση των συναδέλφων την υπ’ αριθ. 3354/15.5.2020 απόφαση της Διοίκησης του...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:36
15/05/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
14:25
14/05/20
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
21:29
12/05/20
Ο Κώδικας Δικηγόρων (ν.4194/2013) , από το χρόνο ισχύος του, απεδείχθη ότι δεν αντιμετωπίζει με...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
17:38
09/05/20
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 8.5.2020, υπό την...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
19:41
08/05/20
  Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
20:04
07/05/20
Eπιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποιούμενη στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:52
07/05/20
Επισυνάπτεται σημείωμα-πρακτικός οδηγός για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνάδελφοι, για...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
13:03
07/05/20
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6.5.2020 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σύσκεψη με τη...