Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. για την Ενοποίηση των Ασφαλιστικών φορέων

Οι εξαγγελίες του αρμοδίου υπουργού περί ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου επιστημόνων, προτείνοντας δέσμευση 10-15% των αποθεματικών του ταμείου, περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω του μηχανισμού εξίσωσης προς τα κάτω κλπ., έχουν προκαλέσει μεγάλη και δικαιολογημένη αναστάτωση στο δικηγορικό σώμα...[b][u]ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ[/u] την κυβέρνηση, κάθε αρμόδιο σοφό, ενδιαφερόμενο και γενικώς δημοσιολογούντα:[/b]
[blockquote]α) Οι δικηγόροι και ιδιαίτερα οι νέοι δικηγόροι δεν είναι προνομιούχοι, αλλά εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε καθημερινό καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης (λέγε με ‘έμμισθο συνεργάτη’), χωρίς φυσικά υπερωριακή αμοιβή (καθώς ως γνωστόν ο δικηγόρος δεν έχει ωράριο), αμείβονται πενιχρά (αφού ο δικηγόρος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, λέμε τώρα) και υπό τη διαρκή απειλή της διακοπής συνεργασίας (όπως ονομάζεται η απόλυση αζημίως, φυσικά…). Πρόκειται δηλαδή για οργανικό κομμάτι της περίφημης γενιάς των 700 ευρώ, της πρώτης γενιάς στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, που ετοιμάζεται να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.
β). Το Ταμείο Νομικών δεν είναι ελλειμματικό. Απεναντίας είναι υγιές και βιώσιμο σε ορίζοντα δεκαετιών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν οι πόροι και τα αποθεματικά του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πλέον πρόσφατης σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Γίνεται απολύτως προβληματικό και μη βιώσιμο, αν εφαρμοστούν οι διαρρέουσες κυβερνητικές εξαγγελίες περί ενοποίησης ταμείων και δέσμευσης των αποθετικών και των πόρων του.
γ). Ταμείο Νομικών και ΚΕΑΔ, είναι σε θέση σήμερα να προσφέρουν πολύ καλύτερες συντάξεις από τα 1.173 ευρώ που προσφέρουν μετά από 37 χρόνια δικηγορίας, αλλά αδυνατούν λόγω διαχρονικών κυβερνητικών παρεμβάσεων.
δ) Η αναλογία συνταξιούχου/ ασφαλισμένου στο ΤΝ είναι 1 προς 3,52, με διαρκώς αυξητικές τάσεις, καθώς αφενός οι δικηγόροι δύσκολα βγαίνουν στη σύνταξη και σε κάθε περίπτωση δεν εξέρχονται υποχρεωτικώς του επαγγέλματος με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή ετών εργασίας, αφετέρου ο δικηγορικός πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται (μόνο ο ΔΣΑ εγγράφει στα μητρώα του κάθε χρόνο περίπου 800 νέους συναδέλφους). Ο περίφημος δηλαδή δικηγορικός πληθωρισμός, μπορεί να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, πλην όμως συμβάλει θετικά τουλάχιστον στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΤΝ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλες οι κοινωνικές προϋποθέσεις, ώστε το Ταμείο μας να είναι απολύτως βιώσιμο και πλεονασματικό.
ε) Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαστε η γενιά ασφαλισμένων μετά την 1-1-1993, μετά 35 έτη εργασίας θα δικαιούμαστε σύνταξης 400 ευρώ, λόγω του ν. 2084/92, που προέβη σε διαχωρισμό ασφαλισμένων γενεών και τον οποίο οι μετέπειτα κυβερνήσεις άφησαν άθικτο.
στ) Επειδή επιχειρείται νέος ηλικιακός διαχωρισμός ρατσιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των γενεών, με το προκλητικό και προσβλητικό επιχείρημα ότι οι σημερινοί τριαντάρηδες δεν σκέπτονται ή αδιαφορούν για το δικαίωμα στη σύνταξη και την κοινωνική τους ασφάλιση και σε κάθε περίπτωση δεν θα αντιδράσουν.[/blockquote]

[b][u]ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ[/u] προς κάθε κατεύθυνση[/b]
[blockquote]- Το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί την έμπρακτη έκφραση της συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μιας κοινωνίας, του επιπέδου πολιτισμού της, γι’ αυτό και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτικής κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι δημόσιο, καθολικό με κοινωνικό- αναδιανεμητικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα.
- Το ασφαλιστικό ζήτημα, που με τόση εμμονή προσπαθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 17 χρόνια ‘να ορίσουν’ και ‘να επιλύσουν’, δεν είναι πρόβλημα διαχωρισμού ασφαλισμένων σε προνομιούχους και μη, ούτε κυρίως δημογραφικό (γήρανση του πληθυσμού) ή ανορθολογικής λειτουργίας του συστήματος (που υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις, σκοπίμως όμως υπερτονίζεται), αλλά πρωτίστως ζήτημα διαχρονικών πολιτικών επιλογών.
Προέκυψε σταδιακά το πρώτον εξ αιτίας των κυβερνητικών πρακτικών της (ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50) άτοκης ή με ελάχιστο τόκο δέσμευσης των αποθεματικών των ταμείων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ‘ανάπτυξη’, της κάκιστης διαχείρισης (χρηματιστήριο, ομόλογα), της ολοένα και αυξανόμενης εισφοροδιαφυγής των ‘από πάνω’, των χαριστικών ρυθμίσεων των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπέρ του επιχειρείν, της συνεχούς επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που αιμοδοτούν το σύστημα με ολοένα και λιγότερους πόρους, της συστηματικής άρνησης και σε τελική ανάλυση παράνομης συμπεριφοράς του κράτους ν’ ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του (κρατική ενίσχυση και χρηματοδότηση των ταμείων).Οι ανωτέρω πολιτικές οδηγούν (ηθελημένα ή αθέλητα) στην ανατροπή του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
- Η εξαγγελλόμενη πολιτική της αύξησης των ορίων ηλικίας, της μείωσης των συντάξεων, της δέσμευσης των αποθεματικών υγιών ταμείων, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, είναι αντιλαϊκή και γι’ αυτό αντιδημοκρατική, κοινωνικά άδικη και διχαστική, οικονομικά αναποτελεσματική καθώς δεν λύνει το πρόβλημα, αφού δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που το προκαλούν και θα οδηγήσει μαθηματικά σε κατάρρευση και των υγιών ασφαλιστικών ταμείων.
- Οι σημερινοί τριαντάρηδες ενδιαφέρονται, υπερασπίζονται και δεν απεμπολούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή σύνταξη, όπως με εκπληκτικό θράσος δηλώνουν διάφοροι σοφοί, επικοινωνιολόγοι και λογιών- λογιών ανευθυνοϋπεύθυνοι.[/blockquote]

[b][u]ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ[/u][/b]
[blockquote]- Να σταματήσει εδώ και τώρα οποιαδήποτε συζήτηση για δέσμευση των αποθεματικών του Ταμείου Νομικών.
- Κατάργηση του ηλικιακού απαρχάιντ των ασφαλισμένων σε προ και μετά 1-1-93 και εξίσωση των ασφαλισμένων προς τα πάνω.
- Να διακοπεί ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος των κυβερνητικών επιτρόπων και παρεμβάσεων στο Τ.Ν. Οι Δικηγόροι μπορούν να αυτοδιαχειριστούν με πολλή μεγαλύτερη επάρκεια, ικανότητα και αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των γενεών το Τ.Ν.
- Κλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών σε πρώτη φάση ανάλογα με τα έτη δικηγορίας (0-2, 2-5, 5-7, 7-10 κλπ), στην προοπτική της περαιτέρω κλιμάκωσης ανάλογα με την εισφοροδοτική ικανότητα.
- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος των 2/3 και για τους έμμισθους συνεργάτες.
- Δημόσιο, εγγυημένο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, με αξιοπρεπείς συντάξεις.[/blockquote]

[b][u]ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ[/u][/b] στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, στην αποχή στις 12, 19 και 20 Δεκεμβρίου, στην Πανελλαδική- Πανεργατική απεργία στις 12/12.

[center][b]ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ[/b][/center]

[center]ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. Ε.Α.Ν.Δ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ηλίας Νικολακάκος Βασίλης Ασημακόπουλος[/center]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:19
06/12/22
Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Μαυρομιχάλη 4α e-mail: eanda.gr@gmail.com  ...
Εκδηλώσεις
18:50
05/12/22
Αγαπητοί συνάδελφοι,  σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων...
Εκδηλώσεις
13:48
05/12/22
Αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε το link της εκδήλωσης του Συνδέσμου Ανωνύμων...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:52
02/12/22
Αγαπητές και αγαπητοί συνάλδεφοι,  παρακάτω θα βρείτε την πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης...
Εκδηλώσεις
13:25
01/12/22
Το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, επιθυμώντας να δώσει βήμα στους νέους...
Εκδηλώσεις
18:11
30/11/22
 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ (ONLINE) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Τα δικαιώματα των διοικουμένων στην πράξη». Το...
Εκδηλώσεις
18:02
30/11/22
Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη διαδικτυακή  επιστημονική εκδήλωση με...
13:31
30/11/22
Από Δικηγορικό γραφείο (στο κέντρο της Αθήνας) συνεργαζόμενο με Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών...
Εκδηλώσεις
11:00
29/11/22
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με θέμα διοργανώνουν ημερίδα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:16
28/11/22
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και η Νομική Σχολή του...