Καταγγελία της Καθυστέρησης Αμοιβής των Ασκουμένων στα Δικαστήρια

Μετά από διαρκείς παρεμβάσεις του Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. προς τα αρμόδια πολιτειακά όργανα, η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε σε τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε μέρος της άσκησης των ασκουμένων δικηγόρων να μπορεί εφεξής να γίνεται ενώπιον των δικαστηρίων και η αντίστοιχη αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων να καθορίζεται με απόφαση των αρμόδιων υπουργών (άρθρο 33 του Ν. 3910/2011).

Η εξέλιξη αυτή συνιστά επιβράβευση των πρωτοβουλιών της Ένωσης καθώς επρόκειτο για ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης και της διασφάλισης της ελάχιστης αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων.

Ωστόσο, ήδη από την πρώτη εφαρμογή στην πράξη του νέου θεσμού (Σεπτέμβριος 2011) παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση  στην καταβολή της αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων, για την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε διάφορους τεχνικούς λόγους, παρέχοντας συγχρόνως διαβεβαιώσεις για την ταχεία επίλυση του προβλήματος. Μετά από διαρκείς πιέσεις, συναντήσεις και καθημερινή επικοινωνία του Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι ασκούμενοι δικηγόροι ξεκίνησαν επιτέλους να λαμβάνουν την αμοιβή τους, ενώ οι ίδιοι, όλο αυτό το διάστημα, συνέχιζαν κανονικά την άσκησή τους ενώπιον των δικαστηρίων.

Κι ενώ η άσκηση στα δικαστήρια χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί ούτε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθυστερήσεις στην καταβολή της αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων εξακολουθούν να παρατηρούνται ακόμα και σήμερα, οκτώ (8) μήνες μετά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, μόνο και μόνο επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν φρόντισε να συλλέξει εγκαίρως και σε συνεργασία με τα δικαστήρια της χώρας τα απαραίτητα στοιχεία και να δρομολογήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την άμεση εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος.

Τέτοιες πρακτικές οφείλονται – στην καλύτερη περίπτωση – σε βαριά αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους και είναι, όχι μόνο γιατί, με ευθύνη κυρίως του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η συντεταγμένη πολιτεία εμφανίζεται να αδιαφορεί για την καταβολή μίας ελάχιστης αμοιβής (600 ευρώ) σε συναδέλφους οι οποίοι, με συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει ούτε καν την κοινωνική τους ασφάλιση, αλλά και επειδή, σε μία εποχή στην οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας,  είναι αδιανόητο η πολιτική εξουσία να επιδεικνύει τέτοια αδιαφορία για την απορρόφηση των εγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς όφελος τόσο των ασκουμένων δικηγόρων όσο και του ίδιου του ελληνικού Δημοσίου.
 

Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...................................... Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΟΣ ................................
.. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΡΙΤΣΗΣ
 

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....