Πρωτοβουλία ΕΑΝΔΑ για Επιδότηση Ασφαλιστικών Εισφορών των Δικηγόρων με Μπλοκάκι

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
                Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα
               Τηλ. 210-3398184

 

Προς: Την Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση: Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση: Γενική Γραμματέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών Δικηγόρων»

 Αθήνα, 21.07.2017

Αξιότιμη κα. Υπουργέ

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, είναι ο συνδικαλιστικός φορέας εκπροσώπησης των περίπου 7.000 Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα Δικηγόρων στην Ελλάδα. Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να γνωρίσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει κάθε νέο απόφοιτο Νομικής που θέλει να εργαστεί ως Δικηγόρος και πέφτει πάνω σε μια εξαθλιωτική πραγματικότητα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Όπως γνωρίζετε, ως συνάδελφος, στην αγορά εργασίας υπάρχει κυρίαρχο το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από ένα "μπλοκάκι" κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες, κλπ.

 Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στους εργαζόμενους με μπλοκάκι δικηγόρους, νέους στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό εργοδότη, άλλο δικηγόρο ή μια δικηγορική εταιρεία. Έτσι εδώ και πολλά χρόνια, δικηγόροι η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων που προσλαμβάνονται με μπλοκάκι, αλλά εργάζονται με ωράριο, με συγκεκριμένα καθήκοντα και επίβλεψη, απασχολούμενοι πραγματικά ως προς του όρους παροχής της εργασίας τους ως «μισθωτοί» δικηγορικών εργοδοτών, αλλά βαπτιζόμενοι προς τα έξω, ως «συνεργάτες». Και ενώ θα περίμενε κανείς από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες να τηρείται η εργασιακή νομιμότητα και η προστασία των δικαιωμάτων όσων εργάζονται, συνάπτοντας συμβάσεις έμμισθης εντολής δικηγόρου με την προστασία που θέτει ο κώδικας δικηγόρων, ωστόσο στην πράξη εκμεταλλεύονται το παραθυράκι αυτό της νομοθεσίας και εγκλωβίζουν όσους νέους δικηγόρους εργάζονται ως προσωπικό τους, να πληρώνονται μόνο με μπλοκάκι.

 Έτσι, σήμερα εμφανίζεται πληθώρα δικηγόρων, χαμηλοαμοιβόμενων, να εργάζονται σε έναν μόνο εργοδότη για έτη και έτη συνεχόμενα, παραμένοντας εγκλωβισμένοι στο μπλοκάκι, αλλά υπό το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη δικηγόρου.

Τοιουτοτρόπως, η αγορά εργασίας των νέων δικηγόρων βρίθει τέτοιων περιπτώσεων, οι οποίες αποτελούν τον κανόνα πλέον στα χρόνια της κρίσης όπου με προφορική σύμβαση προσλαμβάνεται ένας δικηγόρος σε ένα γραφείο ή εταιρεία, η οποία έχει το δικαίωμα να του ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών του. Με αυτές τις μεθοδεύσεις όπως συμβαίνει και σε όλα τα άλλα επαγγέλματα δεν συνάπτονται συμβάσεις εργασίας δικηγόρου και οι εταιρείες κρατούν σε ομηρεία και χωρίς δικαιώματα τους εργαζόμενους σε αυτές δικηγόρους.

Πληροφορηθήκαμε ότι είναι στην βούληση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργείου σας η δημιουργία προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Θα θέλαμε λοιπόν δια της επιστολής αυτής να σας παρουσιάσουμε την πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων των δικηγόρων με μπλοκάκια ώστε να λάβετε πρόνοια στις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες να μπορεί  να μετατραπεί από άποψη ασφαλιστικού δικαίου η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση των δικηγόρων σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να σταματήσει ο χώρος εργασίας των δικηγόρων να είναι εκτός ασφαλιστικής ρύθμισης και εκτός οποιαδήποτε προστατευτικής λειτουργίας της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση και ανενέργεια του νόμου στις εργασιακές σχέσεις των δικηγόρων.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε να εντάξετε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χιλιάδες εργαζόμενους δικηγόρους που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, ώστε να μπορούν να δηλώνονται ασφαλιστικά ως μισθωτοί εργαζόμενοι, εφόσον παρέχουν με τους ίδιους όρους με τους μισθωτούς, εξαρτημένη εργασία σε έναν μόνο εργοδότη για πολλά συνεχή χρόνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσατε να θεσπίσετε ποιοτικά κριτήρια για την ένταξη των δικηγόρων με μπλοκάκι, ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη σε μια τέτοια ρύθμιση εξετάζοντας πχ ωράριο, καθηκοντολόγιο, επίβλεψη εργασίας, χώρος παροχής εργασίας κ.ο.κ. και να εντάξετε και τις περιπτώσεις αυτές σε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενων εισφορών, εισάγοντας κίνητρα αλλά και αντικίνητρα για όσους προσπαθούν να καταστρατηγήσουν και πάλι την εργατική νομοθεσία και να φτιάξουν ή να αναγνωρίσουν για τα συμφέροντα τους νησίδες ανομίας και εργασίας εκτός θεσμικών ρύθμισεων.

Για την Επιτροπή της Ε.Α.Ν.Δ.Α. σε θεσμικά ζητήματα

 

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Καρέτσος

 

Τα μέλη

Γεώργιος Ανδρονιάδης  

Κωνσταντίνος Λιακόπουλος   

Στέλλα Μπίνα  

Μαρία Σκορδίλη  

Βαλέρια Σωτηροπούλου 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:02
16/07/19
Εκδηλώσεις
09:35
15/07/19
Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές διοργανώνει τον...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
10:46
11/07/19
Αναρτάται ο Ασφαλιστικός Οδηγός εκκαθάρισης ΕΦΚΑ 2018, που συνέταξε ο σύμβουλος του ΔΣΑ Ανδρέας...
Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
14:55
09/07/19
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:54
09/07/19
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
10:50
05/07/19
  Αναρτώνται συγκριτικοί πίνακες του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
14:48
04/07/19
Από το Σάββατο 6/7 έως την Κυριακή 7/7 στα τηλέφωνα 210-3398107 210-3398111 και 210-3398196, θα...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
11:15
04/07/19
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ το πρώτο σεμινάριο δικαστικών...
Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
13:14
03/07/19
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το Πρακτικό 2 και τους Πίνακες Διαλογής που μπορείτε να...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
13:00
02/07/19
Επισυνάπτεται ο πρακτικός οδηγός του Δικαστικού Αντιπροσώπου στις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης...