Ψήφισμα Ε.Α.Ν.Δ.Α. κατά του Φορολογικού Νομοσχεδίου!

[b]ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ[/b]Το Δ.Σ. της Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικά στην επιβάρυνση συλλήβδην όλων των νέων δικηγόρων με πρόσθετο φόρο μέχρι 1.050 ευρώ.

Η θέσπιση συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο κρίνεται τελείως άδικη, καθώς [u]παραβιάζει ευθέως την αρχή τόσο της ουσιαστικής όσο και τυπικής ισότητας.[/u]

Με την παραπάνω πρακτική αντιμετωπίζονται συλλήβδην οι νέοι δικηγόροι ως φοροφυγάδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε άλλα - όχι δικά τους- δικηγορικά γραφεία και αμείβονται με αμοιβές από 700 ευρώ μηνιαίως, ενώ και όσοι από αυτούς επιχειρούν να δικηγορήσουν ανοίγοντας δικό τους γραφείο είναι σαφές ότι βρίσκονται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους, για αυτό και με πληθώρα διατάξεων της νομοθεσίας μας επιχειρείται η με διάφορους τρόπους ενίσχυσή τους. Aξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το έτος 2007, το 50% των εν ενεργεία δικηγόρων έχει παρασταθεί σε δικαστήριο έως 5 φορές και σε υπογραφή συμβολαίου έως 2 φορές.

Την ίδια στιγμή, που [u]η πολιτεία θεσπίζει ειδικό διανεμητικό λογαριασμό για τους νέους Δικηγόρους με συγκεκριμένα κατώτατα όρια δυνάμει του άρθρου 33 του Ν. 2915/2001,[/u] ως ένα τρόπο ενίσχυσης του ετησίου οικονομικού τους εισοδήματος και συνδρομής της πολιτείας στην αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της πλειοψηφίας των νέων συναδέλφων μας, δεν μπορεί η ίδια ουσιαστικά να παίρνει πίσω όσα έδωσε, θεσπίζοντας κατάργηση των αφορολογήτων αυτών ορίων, αντιμετωπίζοντας τους νέους αυτούς επαγγελματίες ως προνομιούχους και φοροφυγάδες κατ’ επέκταση. Εξάλλου, δεν είναι συνεπές από την μια η Πολιτεία [u]με διάφορα προγράμματα να επιδοτεί και χρηματοδοτεί νέους επαγγελματίες[/u] και από την άλλη να αυξάνει κατακόρυφα τις προς το κράτος υποχρεώσεις των ανθρώπων που νωρίτερα εκείνη έκρινε ότι έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

Το έχον την νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προβάλλει ως δικαιολογητικό λόγο της επιβολής της ρύθμισης την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο επειδή δεν μπορεί με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να συλλάβει την φορολογητέα ύλη, επιβάλλει σε όλους, φοροδιαφεύγοντες και μη, μια επιπλέον φορολογική υποχρέωση, για να ισοσταθμίσει τις απώλειες. Πέραν του ότι μια τέτοια λογική οδηγεί σε μια κραυγαλέα άδικη και αντισυνταγματική ρύθμιση, είναι για τον κάθε νοήμονα πολίτη αυτονόητο, ότι από μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε να εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση κατηγορίες φορολογουμένων που η ίδια η νομοθεσία – που δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και τυχαία – αναγνωρίζει ως κατηγορίες που έχουν ανάγκη προστασίας, όπως είναι οι νέοι Δικηγόροι, ήτοι οι Δικηγόροι μέχρι επτά χρόνια δικηγορίας.

Τέτοιου είδους ρυθμίσεις, σε μια εποχή που οργιάζει η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και κεφαλαίων, που χαρίζονται φόροι εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με τους κανόνες που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία και διαπνέουν ένα κράτος δικαίου.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, έστω αυτή την ύστατη ώρα, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδικίας και να αποσύρει το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο. Κυρίως, όμως, καλούμε την Βουλή των Ελλήνων και τους Έλληνες βουλευτές να αντιληφθούν την αδικία που πρόκειται να συντελεστεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να καταψηφίσουν την προτεινόμενη ρύθμιση.

[b]Απαιτούμε την πλήρη απόσυρση της παραγράφου 2 του άρθρου 14[/b] άλλως την τροποποίηση του άρθρου 14 παρ. 2 εδ. 1 περ. α' του νομοσχεδίου, έτσι ώστε:
Α) Να επεκταθεί η εξαίρεση από τη ρύθμιση της παρ. 1 για τους δικηγόρους και εν γένει νέους ελεύθερους επαγγελματίες για το έτος έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και για ακόμη έξι έτη.
Β) Να απαλειφθεί η παράλογη θέσπιση ορίου ηλικίας των 30 ετών για την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών στην ως άνω εξαίρεση, η οποία αντίκειται ευθέως στο άρθρο 4 του Συντάγματος και
Γ) Να απαλειφθεί η προϋπόθεση (για την υπαγωγή στην ως άνω εξαίρεση) της παροχής υπηρεσιών σε ένα ή δύο διαδοχικούς εργοδότες κατά το ίδιο οικονομικό έτος, διότι αντίκειται στην καθημερινή πραγματικότητα και στη φύση του λειτουργήματος του Δικηγόρου και γενικά του ελεύθερου επαγγελματία, που προϋποθέτει την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερους εντολείς.

Αντλώντας δύναμη και πείσμα από το δίκαιο του αιτήματός μας δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι, ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, εμείς θα συνεχίσουμε με ακόμη πιο έντονο τρόπο την προσπάθειά μας για τροποποίηση της ρύθμισης και αποκατάσταση της αδικίας που θα συντελεσθεί στις πλάτες των νέων δικηγόρων.

[b][center]ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Ν.Δ.Α.

Ο Πρόεδρος .......................................... Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Λάρδας ...................................... Χάρης Κονδύλης[/center][/b]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις Δικαστηρίων
19:15
16/05/20
Δημοσιεύουμε προς γνώση των συναδέλφων την υπ’ αριθ. 3354/15.5.2020 απόφαση της Διοίκησης του...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:36
15/05/20
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
14:25
14/05/20
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
21:29
12/05/20
Ο Κώδικας Δικηγόρων (ν.4194/2013) , από το χρόνο ισχύος του, απεδείχθη ότι δεν αντιμετωπίζει με...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
17:38
09/05/20
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 8.5.2020, υπό την...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
19:41
08/05/20
  Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
20:04
07/05/20
Eπιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποιούμενη στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
15:52
07/05/20
Επισυνάπτεται σημείωμα-πρακτικός οδηγός για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνάδελφοι, για...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
13:03
07/05/20
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6.5.2020 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σύσκεψη με τη...