ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
              Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα
                          Τηλ. 210-3398184

 

Στην νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις», η ΕΑΝΔΑ συμμετείχε στην διαβούλευση υποβάλλοντας τις εξής προτάσεις: 

  • Την αύξηση των πανελλήνιων διαγωνισμών των υποψηφίων δικηγόρων από δύο σε τρείς ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους υποψηφίους να συμμετέχουν σε αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα παράτασης του καθεστώτος της άσκησης σε ασκούμενους δικηγόρους που δεν είχαν συμπληρώσει για μικρό διάστημα το νόμιμο χρονικο όριο των 18 μηνών μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού ή είχαν αποτύχει σε αυτόν με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αναμένουν τουλάστον 6 μήνες μέχρι την διενέργεια του επόμενου. 
  • Την σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των εξετάσεων από α) ένα Πρόεδρο Πρωτοδικών πολιτικών, ποινικών Δικαστηρίων β) ένα Πρόεδρο Πρωτοδικών διοικητικών Δικαστηρίων γ) ένα Αντιεισαγγελέα και δ) ένα μέλος από το Δ.Σ των Δικηγορικών Συλλόγων για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αδιαφάνειας. 
  • Τον υπολογισμό και την καταβολή της αποζημίωσης από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με σκοπό την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς ποσού που θα μπορούσε να επιφέρει ταχύτερα αποτελέσματα στην διόρθωση των γραπτών. Το συγκεκριμένο κονδύλι, μάλιστα, μπορεί να καλυφθεί καθώς το σχετικό παράβολο συμμετοχής ενός υποψηφίου θα εκδίδεται πλεόν υπέρ της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. 

Παράλληλα, όμως, ως Ένωση θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για το περιεχόμενο της ανωτέρω νομοθετικής πρωτοβουλίας, καθώς δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στον Κώδικα Δικηγόρων, την στιγμή μάλιστα που εδώ και χρόνια κρίνεται αναγκαία μια γενναία μεταρρύθμιση σε όλες τις πτυχές του νομοθετήματος που μας αφορά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ 

Τελευταία Νέα

Προκηρύξεις
08:39
18/10/20
Ο συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αγαίου και Δωδεκανήσου (ΝΠΔΔ)...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
01:06
18/10/20
Η Εξυπηρέτηση των Δικηγόρων στην εποχή του Covid-19  γίνεται: 1. Ηλεκτρονικά, μέσω του ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
21:40
07/10/20
Εκδηλώσεις
13:14
30/09/20
Το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την...
Νομική Επικαιρότητα
17:58
25/09/20
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας διεξάγει την κάτωθι έρευνα για...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:57
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:56
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:51
23/09/20
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
16:14
22/09/20
Παραθέτουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την 1η...