Συνάντηση της ΕΑΝΔΑ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη και τον Υφυπουργό Κ. Καραγκούνη-Κατάθεση Προτάσεων

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Γιώργο Κώτσηρα, τον Αντιπρόεδρό της Χάρη Δημακαρέα και τα μέλη Δ.Σ. Βενιαμήν Μπατή και Ηλία Σιδέρη πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Α.Ρουπακιώτη και τον Υφυπουργό κ. Κ.Καραγκούνη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα τρέχοντα ζητήματα και η Ένωσή μας κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης τις εξής προτάσεις, όπως αυτές διατυπώνονται στο κάτωθι κείμενο:....

«Αθήνα, 6.11.2012

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επειδή τα «πολλά λόγια είναι φτώχεια» και επειδή η ανάλυση σε εσάς προσωπικά της δικηγορικής καθημερινότητας είναι άνευ αντικειμένου, καθόσον την γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν,

Επειδή, επίσης, ο χρόνος πιέζει και ο κλάδος εν γένει, αλλά και οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι ως το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του, βάλλονται καθημερινά και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ειδική πρόνοια γι’ αυτούς.

Σας ζητούμε, πέραν των γενικών αιτημάτων του κλάδου ο οποίος δέχεται ευθεία επίθεση, απευθυνόμενοι τόσο στις γνώσεις σας για τα θέματα των νέων συναδέλφων όσο και στην ιδιαίτερη ευαισθησία σας γι’ αυτούς:

-Να συνδράμετε στην εξομάλυνση των δυσανάλογων ασφαλιστικών εισφορών που καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε έτος, καθώς και στην κατάργηση της ανεκδιήγητης πρόβλεψης για υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία. Τα ποσά που καλούμαστε να καταβάλλουμε κάθε χρόνο καθιστούν δυσβάσταχτη την επαγγελματική μας επιβίωση. Με την τακτική που ακολουθείται δεν υπάρχουν ούτε έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε μπορούν οι νέοι συνάδελφοι να παραμείνουμε επαγγελματικά ενεργοί. Επίσης, και στο ίδιο πλαίσιο, σας καλούμε να συνδράμετε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ασκούμενων δικηγόρων οι οποίοι καταβάλλουν υποχρεωτικά τις εισφορές τους στο Ταμείο Προνοίας, ενώ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι απολαβές τους είναι από μηδενικές έως  εξευτελιστικές.

-Να προβλεφθεί η εξομοίωση των απολαβών του ασκούμενου δικηγόρου που ασκείται σε δικηγορικό γραφείο με τον αντίστοιχο αυτού που ασκείται σε δικαστήριο κατόπιν της έναρξης του θεσμού αυτού, ήτοι 600 ευρώ. Δεδομένης της ύπαρξης θετικής πρόβλεψης στο «πολυνομοσχέδιο» είναι ευκαιρία να υπάρξει εξομοίωση στο ως άνω ποσό και η παραπομπή να αφορά σε «ασκούμενο» και όχι σε «υπάλληλο».

-Να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ο θεσμός της άσκησης στα δικαστήρια, θεσπίζοντας και τη δυνατότητα άσκησης στους δικαστές και όχι μόνο στις γραμματείες.

-Να καθιερωθεί η δυνατότητα αυτοπρόσωπης παράστασης ασκούμενου δικηγόρου σε περιπτώσεις αιτήματος αναβολής με εξουσιοδότηση του δικηγόρου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναξιοπρεπής κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε…

-Να υπάρξει Νομοθετική Κατοχύρωση των όρων εργασίας του «συνεργάτη» δικηγόρου, ήτοι να ρυθμισθεί το καθεστώς αμοιβών, συνθηκών εργασίας, ωραρίου, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του, μέσω σύναψης ειδικών συμβάσεων υπό την αιγίδα των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Είναι αδιανόητο ο συνεργάτης δικηγόρος να παρουσιάζεται «α λα καρτ» ως ελεύθερος επαγγελματίας (βλ.ενδεικτικά ασφαλιστικές εισφορές) και ως υπάλληλος (βλ. ενδεικτικά ωράριο), πάντοτε με την επιλογή να είναι εις βάρος του.
Η δε απαράδεκτη πρόβλεψη στο «πολυνομοσχέδιο» περί ελεύθερης διαπραγμάτευσης των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους δικηγόρους, αλλά ειδικότερα για τους νεότερους με οποιοδήποτε τρόπο και αν απασχολούνται, και δεδομένης της μειωμένης διαπραγματευτικής τους ισχύος, οδηγώντας σε συνθήκες «υπαλληλοποίησης» και υποβιβάζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Να αξιοποιηθούν κονδύλια ΕΣΠΑ για νέους συναδέλφους.

-Ενόψει της εφαρμογής του Νόμου 4055/ 2012 για την Δίκαιη Δίκη, το οποίο προβλέπει την μεταφορά σημαντικής της ύλης στα Ειρηνοδικεία είναι επιβεβλημένο να προβλεφθεί η αναπροσαρμογή των ποσών αναφοράς αλλά και η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων σε όποιες περιπτώσεις αυτή δεν ορίζεται ρητά στο νόμο, ως ένας τρόπος προάσπισης της Δικαιοσύνης και διαφύλαξης των συμφερόντων των πολιτών."

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δήλωσε θετική σε αρκετά από τα ως άνω, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή της για τη γενικότερη συνδρομή της στα ζητήματα που αφορούν τους νέους συναδέλφους.

Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα, με συγκεκριμένες προτάσεις και πιέσεις εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που μας αφορούν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ....................................................Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ.............................ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....