ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΤΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΤΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Αφορμή για την σύνταξη του παρόντος κειμένου έχει σταθεί η καθημερινή μου επαφή και επικοινωνία με Συναδέλφους Δικηγόρος (νέους και γηραιούς), οι οποίοι μου εκφράζουν καθημερινά την αγανάκτησή τους για τις γενόμενες αλλαγές στο επάγγελμα μας(προσθήκη ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, αλλαγή τρόπου φορολογησης), καθώς και εκείνες που έρχονται (κατάργηση γραμματίου προείσπραξης και κατώτατων αμοιβών, αύξηση των ηλιακών ορίων συνταξιοδότησης, μείωση κεφαλαίου σύνταξης). Η έκδηλη αγανάκτηση των Συναδέλφων συνοδεύεται και από τεράστια δόση ανασφάλειας για αυτό, που ξημερώνει και έρχεται σο δικηγηρικό μας περιβάλλον, μέσα στο οποίο αντλούμε οι περισσότεροι από εμάς τον βιοπορισμό μας.
Τόσο οι γενόμενες όσο και οι επερχόμενες αλλαγές στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος κατ’ εφαρμογήν του υπερνομοθετικής ισχύος νομθετικού κειμένου της κύρωσης της συναφθείσας σύμβασης δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έγιναν εξαιρετικά απότομα και γρήγορα υπό την πίεση του άμεσου δανεισμού για την κάλυψη των τρεχουσών δημοσιονομικών αναγκών. Οδηγούμαστε εντός των επομένων εβδομάδων σε μία ριζική τροποποιηση του Κώδικα περί Δικηγόρων. Μέχρι και την σύνταξη του παρόντος την θέση των Δικηγόρων στην αγορά εργασίας καθορίζει αποκλειστικά ο ως άνω Κώδικας, ένα νομοθέτημα δηλαδή που μετρά ήδη πενήντα επτά χρόνια κανονιστικής ισχύος. Το νομοθέτημα αυτό, ρύθμισε και ρυμθίζει τα σχετικά με την οργάνωση, λειτουργία και άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και περιγράφει τον δικηγόρο ως φύσει και θέσει λειτουργό στην απονομή της δικαιοσύνης και το νομικό λειτούργημα νοείται ως ένα από τα κατεξοχήν ελεύθερα επαγγέλματα, μη υπαγόμενο στην έννοια και το ρυθμιστικό πεδίο του εργατικού δικαίου.
Σε λίγες εβδομάδες το επάγγελμά μας αλλάζει, ο τρόπος άσκησης του μεταβάλλεται, και ο κοινός νομοθέτης υπό την επιταγές της μνημονιακής σύμβασης θα μεταβάλλει τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Όλες αυτές οι αλλαγές, που αφορούν Εμάς, θα πραγματοποιηθούν δίχως εμάς. Αυτό, που προέκυψε όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τα μέσα ενημέρωσης , είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το οργανωμένο δικηγορικό σύστημα δεν θεωρείται απο τους Κυβερνώντες ως ένας αξιόπιστο και σοβαρό επαγγελματικό σύστημα, με το οποίο θα πρέπει να συνομιλήσει. Είδαμε όλοι από τηλεοράεως τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκαναν οι συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί με το κυβερνητικό επιτελείο. Ο δικός μας κλάδος φαίνεται πως δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως αξιόπιστος συνομιλητής. Και ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των βουλευτών όλων των κομμάτων προέρχεται από τον δικηγορικό κλάδο, η δικτύωση με την Κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση των ζητημάτων της απελευθέρωσης του επαγγέλματος δεν επιτυγχάνεται. Ασφαλώς και η ερμηνεία αυτής της έλειψης δικτύωσης του επαγγελαμτικού μας χώρου δεν μπορεί να εντοπιστεί και μόνο στην αναζήτηση των κακών και αδιάλλακτων κυβερνώντων, διότι και οι προηγούμενοι Κυβερνώντες δεν επιδείκνυαν πιο ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά και στην δική μας αδυναμία να καταστήσουμε σαφές πως θέλουμε το επάγγελμα μας για την επόμενη εικοσαετία.
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Μην στρουθοκαμηλίζουμε άλλο!!!Βρισκόμαστε στην επομένη ημέρα εφαρμογής του Μνημονίου, το οποίο είτε αναγκαίο κακό είτε ολοκληρωτικά κακό, το χαρακτηρίσουμε αποτελεί νόμο του Κράτους αυξημένης τυπικής ισχύος, που καταργεί κάθε αντίθετη εσωτερική διάταξη, δηλαδή και αυτές του Κώδικα περί Δικηγόρων. Αφού τόσα χρόνιας αδρανήσαμε να δούμε μέλλον, το οποίο μας πρόλαβε και ενσαρκώθηκε σε παρόν, ας μην ικανοποιήσουμε τα ώτα μας με λαικιστικές, αντιμνημονιακές και καταγγελτικές κορώνες, αλλά ας επωμιστούμε την ευθύνη ένατι των ίδιων μας των εαυτών και της γενιάς που έρχεται, να συνειδητοποιησουμε τον ερχομό της επόμενης ημέρας και ας οργανώσουμε τα του επαγγέλματος μας στη νέα ιστορική, κοινωνική και οικονομική βάση της μετα μνημόνιου εποχής. Αποτελεί πρώτιστη ευκαιρία:
- να εμφανιστούμε στην κοινωνία και να ρυθμίσουμε οι ίδιοι οργανωμένα και συστηματοποιημένα το επάγγελμα μας και τους κανόνες ασκήσης του .
- να εφαρμόσουμε την χρονοχρέωση ως τρόπο πληρωμής και επαγγελματική κουλτούρα στα δικηγορικά μας γραφεία είτε αυτά αποτελούν επαγγελματικές συναντήσεις (ραντεβού) είτε συνομιλίες από τηλεφώνου και γνωμοδοτήσεις μέσω e-mail.
- να θεσπίσουμε την απαλλαγή –περιορισμό της επαγγελματικής ευθύνης σε εργασίες με χαμηλές –εξευτελιστικές αμοιβές, ώστε να συνδεθεί η επαγγελματική ευθύνη με την αμοιβή και το αποτέλεσμα (π.χ διενέργεια ελέγχων μερίδων σε Υποθηκοφυλακεία, εκπροσώπηη ασφαλιστικών εταιρειών).
- να επιδιώξουμε τις συμπράξεις μεταξύ μας σε ολόκληρη την επικράτεια (έδρα, υποκαταστήματα) και να διεκδικήσουμε ως εταιρείες ελευθέρων επαγγελματιών ευνοικές ρυθμίσεις σε φορολόγηση και ασφάλιση, ώστε να καταστούμε ανταγνωνιστικοί και βιώσιμοι.
Στην διαδρομή, που ξεκίνησε, μέχρι τις εκλογές του ΔΣΑ, πέρα από τα πολλά ΑΝΤΙ και ΟΧΙ , που έχουν ήδη ακουστεί και κυριαρχούν εκφράζοντας την αγωνία και την αβεβαιότητά μας, ας ακουστούν και τα μεγάλα ΝΑΙ και τα ΣΥΝ, από τους ίδιους αγωνιώντες, ώστε να φτιάξουμε οι ίδιοι τα του οίκου μας για το μέλλον.
Να αλλάξουμε λοιπόν την ματιά μας προς την ζώσα πραγματικότητα και να αλλάξουμε ρότα ως επαγγελματικό σύστημα, για να κερδίσουμε την επόμενη και μεθοπόμενη ημέρα...
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Νικόλαος Β. Κουτκιάς
τ. Πρόεδρος Ε.Α.Ν.Δ.Α.