Πρώτη ημέρα άσκησης στα δικαστήρια

Πρώτη ημέρα άσκησης στα δικαστήρια

*με αφορμή την νέα ρύθμιση εξάμηνης πρακτικής άσκησης δικηγόρων στα δικαστήρια

Αιτία αυτού του κειμένου αποτελεί η πεποίθησή μου ότι αποκτούμε μέσω αυτής της νέας ρύθμισης περισσότερες δυνατότητες και ειδικότερα το περιβάλλον των διοικητικών δικαστηρίων.


Στις 16/9/2011 ορίστηκε η έναρξη άσκησης στα δικαστήρια της Αθήνας για όσους δήλωσαν την επιθυμία τους μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Α.Ν.Δ.Α., με διαφανή τρόπο συμμετοχής και κριτήρια που δεν άφηναν κανένα περιθώριο πλαγίας οδού.

Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας άσκησης στον χώρο απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί ισχυρή εξέλιξη μιας και επιτέλους κατοχυρώνει ένα αίτημα που εγώ τουλάχιστον το άκουγα όσα χρόνια ήμουν φοιτητής.

Η ανακοίνωση για την έναρξη ανέφερε χαρακτηριστικά: Κατά την άσκησή τους στα Δικαστήρια, οι ασκούμενοι δικηγόροι αφενός θα αποκτήσουν σφαιρική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της εμπειρικής τους γνώσης και αφετέρου θα συμβάλουν στη επιτάχυνση των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης’.

Από το πτυχίο μέχρι την ολοκλήρωση της άσκησης ο ασκούμενος δικηγόρος έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον χώρο των δικαστηρίων, κάθε τμήμα και υπάλληλο και καλείται να εφαρμόσει στην πράξη όλα όσα έμαθε περί δικονομίας. Όλα αυτά όταν δεν κάνει το χαμάλη του δικηγορικού γραφείου που μαθητεύει και όταν βρίσκει χρόνο από το μέτρημα των «τεράστιων» απολαβών του.

Κι όμως τα δικαστήρια δεν είναι ένας απογυμνωμένος χώρος όπου απλώς κατατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα στις γραμματείες, ούτε ένας χώρος αναμονής και ταλαιπωρίας όπου πολλοί ασκούμενοι αλλά και νέοι δικηγόροι προσπαθούν να μάθουν να εφαρμόζουν τους δικαιϊκούς κανόνες.

Αποτελούν σαφώς το μέρος όπου η δικονομία λαμβάνει χώρα και ένας αξιοπρεπής και καλός δικηγόρος θα πρέπει να μάθει να αποτυπώνει τις διατάξεις του κώδικα, καθώς και να αποκτά την ευρύτερη αντίληψη του τρόπου λειτουργίας ενός σημαντικού τόπου και χώρου της δημόσιας διοίκησης.

Σημαντικό σημείο το γεγονός της αμοιβής και του ωραρίου μας, μιας και σέβεται τον νέο ασκούμενο ως νέο εργαζόμενο και δεν ομοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς ακόμα με την άσκηση σε πολλά δικηγορικά γραφεία που σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν υφίσταται είτε δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ σε ακαθόριστο ωράριο.

Σαφώς οι περισσότερες από τις 325 θέσεις που ζητήθηκε η κάλυψή τους αφορούσε τα δικαστήρια στην ευελπίδων όπου οι περισσότεροι λίγο πολύ έχουμε επισκεφτεί κατά τα φοιτητικά μας χρόνια. Εκεί αποκρυσταλλώνεται το χάος της δημόσιας διοίκησης με χιλιάδες υποθέσεις να εκκρεμούν, ένα πολυδαίδαλο οικοδομικό συγκρότημα και ένα σωρό νέα παιδιά να προσπαθούν να γίνουν δικηγόροι χωρίς να έχουν καν διδαχθεί στην σχολή βασικά πρακτικά ζητήματα.

Για τα διοικητικά δικαστήρια οι θέσεις ήταν λιγότερες. Μια από αυτές έφερε και εμένα στην Πανόρμου Παρασκευή πρωί μαζί με άλλους 20 ασκούμενους στην ισχυρή πλειοψηφία κοπέλες.

Η συνάντησή μας την προϊσταμένη διεύθυνσης στον 2ο όροφο ήταν μια ευχάριστη διαδικασία μιας και η συγκεκριμένη κυρία ήταν χαρούμενη για την έλευσή μας και τόνισε χαρακτηριστικά την ποιοτική διαφορά και των διοικητικών δικαστηρίων, αλλά και της ίδιας της φύσης της διοικητικής δικαιοσύνης.

Ύστερα η υποδοχή γνωριμίας από το Τριμελές Συμβούλιο των δικαστηρίων ήταν αρκετά κατατοπιστική και μας επέτρεψε να αναχωρήσουμε χωρίς να αναλάβουμε καθήκοντα από την πρώτη ημέρα. Η πρόεδρος ευδιάθετη μας έδωσε να καταλάβουμε την διαφορά των διοικητικών δικαστηρίων που βρίσκονται σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον που παρά και εκεί τον όγκο των υποθέσεων δεν συγκρίνεται με την ευελπίδων. Μετά από μια ερώτηση που έκανα στην Πρόεδρο σχετικά με την επιθυμία μου για μια πρώτη περιήγηση μου στον χώρο, η ίδια μας πρότεινε την ξενάγηση σε όσους είχαμε χρόνο και θέλαμε(δηλαδή σχεδόν όλοι). Αυτό που σίγουρα προκύπτει είναι πως εκεί έχουμε όλες τις δυνατότητες και να μάθουμε πρακτικά ζητήματα αλλά και να αποκτήσουμε την ευρύτερη δυνατή αντίληψη.

Εδώ σίγουρα πρέπει να αναφέρω και τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει το βιβλίο   ‘Απλά και Χρήσιμα’ του κ. Αδαμόπουλου, προέδρου του Δ.Σ.Α. όπου περιγράφεται με ακρίβεια κάθε ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει τον ασκούμενο και νέο δικηγόρο κατά την προσπάθειά του να εξοικειωθεί με το αντικείμενο της επιστήμης και του επαγγέλματός του.

Για όλους όσους διαλέξαμε τα διοικητικά δικαστήρια για άσκηση λόγω και του ενδιαφέροντος μας για το δημόσιο δίκαιο και τις διοικητικές υποθέσεις, θεωρώ ότι σε αυτό το περιβάλλον έχουμε την ευκαιρία μιας και είμαστε οι πρώτοι που πραγματώνουν αυτήν τη διαδικασία να δώσουμε το παράδειγμα και να δικαιώσουμε τη ρύθμιση.

Τέλος θεωρώ καθήκον να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. για τις προσπάθειές της από το στάδιο της διαβούλευσης με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς μέχρι τη συμπλήρωση της αίτησης. Πέτυχε ένα κυρίαρχο αίτημα των ασκουμένων και οφείλει να πετύχει και πολλά ακόμη.

 Κρίνω ότι μπορούμε ως νέοι δικηγόροι και ως νέοι πολίτες γενικότερα να αφήσουμε έξω από αυτό το σωματείο κομματικές, μικροπολιτικές αντιλήψεις και συμφέροντα και διαπροσωπικές φιλονικίες για μια θέση στη διοίκηση. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και μόνον ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να απαντήσουμε στην επίθεση που δέχεται η γενιά μας. Εξάλλου στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις.

Σταύρος Τασιόπουλος, ασκούμενος δικηγόρος

 

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:12
20/03/17
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 19/2017 με το οποίο καθορίζεται η...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:59
20/03/17
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών          ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
20:11
16/03/17
  Νέα παράταση στην προθεσμία καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου 2017, για όλους τους...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:45
15/03/17
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών          ...
Εκδηλώσεις
19:25
14/03/17
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ Αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:17
14/03/17
      Με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κύριο Βασίλειο Αλεξανδρή...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:52
13/03/17
Προς  Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και  Τον Υπουργό Οικονομικών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:52
10/03/17
Προς Τον Υφυπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κύριο...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:51
10/03/17
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών      Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:23
07/03/17
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών          ...