Η ΓΑΤΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

ΝΙΚΟΣ  ΑΣΑΝΣΕΡΙΤΗΣ

Η  ΓΑΤΑ  ΣΤΗ  ΓΩΝΙΑ

Στον εκλεκτό ποιητή και συνάδερφό μου, Παντελή Λισάρη

 

Μοναχικός, με την τσάντα κρεμάμενη στον ώμο διά τον φόβον της οσφυαλγίας, αναδυόταν καθημερινά απ’ το μετρό, στη στάση «Πανεπιστήμιο». Με σφιγμένο το στομάχι απ’ τις σκοτούρες που τονε περιμέναν έξαλλες μπροστά στην πόρτα του γραφείου, προσπερνούσε με μεγάλα βήματα την Εθνική Βιβλιοθήκη για να στρίψει δεξιά, στην Ιπποκράτους. Τελευταία, στις αναρτημένες εφημερίδες  του υπαίθριου περιπτερά της γωνιάς, Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους, το μάτι του έπιανε όλο και ογκωδέστερες τις εξαγγελίες για μια βίαιη διείσδυση στον Κόλπο τον Περσικό. Ο υπερωκεάνιος Πλανητάρχης επέμενε να σώσει την ειρήνη του ποιμνίου του υποσχόμενος επειγόντως ηλεκτρονική επέμβαση στην άλλη του κόσμου την άκρη. Τα σύννεφα παρατάσσονταν, απειλητικά και αμετάπειστα.

Μια γάτα παρδαλή, σοφή, στιβαρή και απροσπέλαστη, φύλαγε σκοπιά συσπειρωμένη στο πόστο της. Πάνω στο δίμετρο μεταλλικό ντουλάπι της Τηλεπικοινωνίας -«ΚΑΦΑΟ» κατά τη σχετική ορολογία- στο έμπα της Ιπποκράτους. Αφυψηλού να ατενίζει, ακίνητη, την κίνηση στη λεωφόρο του Πανεπιστήμιου. Αδιάφθορη, διαλογιζόμενη. Μεγάλο κεφάλι.

Ο καιρός επέτρεπε διαλογισμούς. Μα την επαύριον ξεσπά θεομηνία. Αρχίσαν πάλι τα κανάλια να περιγράφουν βροχοπτώσεις ακατάσχετες,  μ’ εκείνες τις εκφράσεις τις απογοητευτικές. Ενημερώνουν λαχανιασμένα για βιβλικές καταστροφές, αγωνιώντας ν’ αποσπάσουν τις περσότερες διαφημίσεις.

Στο γρασίδι, δίπλα στο ντουλάπι της, θρονιάζεται εκείνη ατάραχη σε στρατσόχαρτο, αμίλητη, περιβαλλόμενη από κεσεδάκια με αναθήματα πιστών. Διαλογίζεται ωστόσο. Παρέκει τα περιστέρια, σκουρόχρωμα απ’ το καυσαέριο, να τσιμπολογάν τα υπολείμματα, σχεδόν περιφρονώντας την απόσταση ασφαλείας. Ξέσπασε σκάνδαλο. Κάποιοι δημοσιογράφοι, φανατικά έντιμοι, πολύ εθνικόφρονες, κατηγορούνται πως εκβιάζαν καρχαρίες για λογαριασμό τρομοκρατών. Αν είναι δυνατόν!

Την επομένη, όρθια στο ντουλάπι, γερμένη κατά τη γύφτισσα που βολεύτηκε στα πόδια του ντουλαπιού με τα παιδιά της. Με ενδιαφέρον και κατανόηση ειλικρινή: Τη δόλια την κατσιβέλα …

Την άλλη, στο γρασίδι πάλι, κάτω από τη σκιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Δείχνει προσηλωμένη στα προβλήματα που προκαλεί ο εκσυγχρονισμός της. Το τεράστιο πανώ των διαμαρτυρόμενων βιβλιοθηκάριων κάθε καλόπιστο παρατηρητή  θα τονε προβλημάτιζε. Πώς να το βλέπει, άραγε;

Την παράλλη, στο ντουλάπι της πάλι, να βιγλίζει με κομμένη την ανάσα τον υπαίθριο πωλητή εισιτηρίων, στη στάση των λεωφορείων, στην Πανεπιστημίου πέρα. Τι να διακρίνει; Καινά δαιμόνια τα κανάλια: «Εκβιάζαν και Μητροπολίτες!» Να μένεις άναυδος…

Κατόπιν εξαφανισμένη. Στη θέση της πάνω στο ντουλάπι ένα δεματάκι ανοιχτό, με τ’ αναθήματα. Θα λείπει, ως φαίνεται, σε έρευνες...

Γύρισε σήμερα! Μια κοπελιά της χαϊδολογάει το σβέρκο. Έχει κλείσει τα μάτια κι απολαμβάνει. Περνώντας εκείνος κάνει την παρέμβασή του: «Τούτη  η γάτα είναι  μια όαση!» Τον  βλεφαρίζει μ’ ευαρέσκεια.

Την άλλη, σκαρφάλωσε σ’ ένα από τ’ άφυλλα καχεχτικά δεντράκια του πεζοδρομίου, σ’ ένα κατάμαυρο κλαδί. Για λίγο παράσταινε το σπούργο. Μπορεί και το δημαγωγό. Ζυγιάζονταν να πηδήξει κάτω, μπροστά στα μάτια του σκουπιδιάρη που παρακολουθούσε ακουμπισμένος στου φαρασιού του το μαρκούτσι. Ω, ω, ω…

Την επομένη, να κόβει βόλτες, περίφροντις, άκρη στο πεζοδρόμιο. Όταν, περνώντας δίπλα της, του ’ριξε βλέμμα, την ψιψίνισε. Του απάντησε νιαουρίζοντας με στραβό στόμα. Από το θόρυβο δεν μπόρεσε να καταλάβει πού το πήγαινε.

Ήρθε ο πρώην βασιλεύς. Ω! Αργότερα, όμως’ το βράδι. Ο κόσμος είχε βγει στις πλατείες, να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτόν τον πόλεμο. Όσοι μείναν σπίτι τον είδαν στα κανάλια. Καλός. Πήγε κι ένας διάσημος βουλευτής της Δημοκρατίας στο δείπνο. Πολύ ευγενικό. Δεν ασχολείται με τα πολιτικά. Φάγανε γαρίδες, είπε ο σεφ στις ειδήσεις. Ενδιαφέρεται για τους τάφους, για μιαν αποζημίωση. Κύριος…

Νωρίς τ’ απόγεμα της άλλης τη διακρίναν, σύσσωμοι οι συνάδερφοι, από μακριά να βιγλίζει την Πανεπιστημίου, πέρα δώθε, άκρη στο υπερυψωμένο πεζούλι που ζώνει τη Βιβλιοθήκη. Όταν τη φτάσανε επέστρεφε πια στο ντουλάπι της. Τη χαιρετήσαν. Κοντοστάθηκε. Τους αναμέτρησε από ψηλά. Ένας της βάζει χέρι στο προγούλι. Έκλεισε τα μάτια κι επωφελήθηκε. Που την αφήσανε, δεν έμεινε εκεί. Δεν κάνανε δυο βήματα και τους ακολούθησε, απ΄ το πεζούλι πάντα. Ύστερα άλλαξε γνώμη και πισωγύρισε. Κάτι θα την απασχολεί…

Είναι τώρα δυο μέρες που δε φάνηκε, ούτε πρωί ούτε νωρίς τ’ απόγεμα, στο στέκι της. Ποιος ξέρει. Ίσως να μένει μακριά. Ένα γύρο, η Αττική άσπρισε από το χιόνι … Μήπως αρρώστησε; Για μήπως άρχισε να κρύβεται; Κάτι τυπικές μικρο-δυσκολίες συναντά ο Πλανητάρχης, μα έχει εμπιστοσύνη στο Θεό. Θα εργαστεί, λέει, για την επιτυχή έκβαση του πολέμου.

Καλμάρησε ο καιρός. Δε λέει να φανεί. Τ’ αναθήματα εις παράταξιν. Οι δημοσιογράφοι αγαναχτισμένοι. Δεν τους αφήνουν να ενημερώνουν το κοινό καταπώς ξέρουν. Θα γίνει η δίκη του αιώνα και δε θα μπορούν να χώνουν το μικρόφωνο στη μύτη των δικαστών. Αίσχος!

Της εξαφάνισης συνέχεια. Ασκήθηκαν διώξεις. Εκδότης εφημερίδας, δημοσιογράφος μαχητικός, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, όπως λέει, πάει στο Κακούργημα για εκβιαστής. Αν είναι δυνατόν...!

Σ’ όλη την περιοχή μπροστά στη Βιβλιοθήκη, στο Πανεπιστήμιο και στην Ακαδημία σπουδαστικό συλλαλητήριο. Κόντρα στον πόλεμο. Η γάτα απούσα!

Την άλλη μέρα, Σαββάτο μεσημέρι, κατέβηκε στη γειτονιά με δυο κυρίες. Φάγανε στα Εξάρχεια. Τις ζάλισε μ’ αυτή τη γάτα. Εκείνες τον πειράζανε: «Δεν είναι γάτα αυτή, για σένα. Είναι μπούσουλας!» Βαδίζοντας προς το μετρό γυρέψαν να τη δούνε.

Η απουσία συνεχίζεται. «Δε ρωτάμε τον περιπτερά;» «Ρώτα τον εσύ!» Εκεί στη γωνιά κοντοσταθήκανε. Ο περιπτεράς τα μάζευε. Έκανε καταμέτρηση.

-Φίλε, εκείνη η γάτα, τι να γίνεται;

-Ποια γάτα;

-Εκείνη, που συχνάζει στο ΚΑΦΑΟ…

-Τι μου λες τώρα; Με δουλεύεις;

-Να, δηλαδή…

-Μα, δε μου λες, ρε μάστορα: Είμαστε σοβαροί;

Ετούτο κι αν δεν ήτανε ερώτημα!

2.3.03

 

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....