Πορτρέτο ενός Λυκοτραφούς

[size=12][i]ΝΙΚΟΣ ΑΣΑΝΣΕΡΙΤΗΣ [/i][/size]

[center][size=14][b]Πορτρέτο ενός Λυκοτραφούς[/b][/size][/center]
[size=12]
         Σκιτσογραφώ μανιωδώς τώρα εσχάτως. Μ' ένα μαυρόμπικο μουτζουρώνω τις κενές σελίδες των βιβλίων μου –ακόμα και συγγράμματα των συναδέρφων- με πορτρέτα λογιώ λογιώ προσώπων, επώνυμων και όχι. Έχει, ως φαίνεται, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Επιστροφή σε συνήθειες παιδικές...

         Μα μου 'χουν δώσει θάρρος. Κολλάω τα επιτεύγματα, σουλουπωμένα από τον υπολογιστή, στον πίνακα με τις ανακοινώσεις του μεγάρου μας και να που βρίσκω απήχηση. Δεκαετηρίδες ολόκληρες ίδρωνα στο δικόγραφο, και δεν απάντησα τέτοια δημοτικότητα. Ο θυρωρός μ' έχει τρελάνει στα χαμόγελα, η διαχειρίστρα στους επαίνους. Ποιος δεν θα επέμενε, στη θέση μου;

         Είναι φορές που βγάζεις άχτι χρόνων, σκανδαλίζοντας εκειούς οπού 'χες μάθει να φοβάσαι. Έβαλα κι εγώ στο μάτι τις δικογραφίες. Όσο αναμένω στ' ακροατήριο το νούμερό μου, μεταφέρω στα ξώφυλλα τις φιγούρες που προσφέρονται γι' αθανασία. Έχω πια μάθει να προτιμώ τους ρυτιδούχους. Οι νέες και οι όμορφες δεν έχουνε πιασίματα -για το μπικάκι μου εννοώ. Περσότερο μ' αρέσουν οι πολύξεροι, οι μουτρωμένοι, οι αυστηρά προσηλωμένοι στ' όραμα του εαυτού τους, οι κουβέντα μη σηκώνοντες.

         Τους αρμαθιάζω σε φακέλους πράσινους, πορτοκαλιούς, σταχτιούς, ροζέ, αδιακρίτως. Άλλον να αγορεύει με το χέρι στην κωλότσεπη, άλλη να τον διακόπτει με κουδούνα νοητή ανά χείρας, άλλον να καταθέτει με παπούτσια στραβοχυμένα και μαλλούρα αναρχική, άλλον να κεραυνοβολεί μ' απέχθεια όλους γύρω.

         Προσέχω, βέβαια, να μην εκδηλωθώ. Άμα κοιτάς κατάματα το θύμα σου και μουτζαλώνεις, μπορεί και να δεχτείς καμιάν επίπληξη –βάλε με νου σου τι σου επιφυλάσσει το χιούμορ, ιδιαίτερα όταν λείπει... Η έδρα, ιδίως, δυσχερώς ανέχεται το πνεύμα.

         Και τι δε μαθαίνεις όταν επικοινωνείς! Καλά το λέν'. Υπάρχουνε συνάνθρωποι που θέτουν τον περίγυρο υπό μικροβιολογικήν εξέτασιν. Δεν τους ξεφεύγει το παραμικρό. Κι είναι άλλοι που δε βλέπουν παρά μόνο ό,τι ήρθαν για να δουν. Δεν πα' να ζωγραφίζεις με πινέλα μέσ' στην αίθουσα, τούτοι δε θα προσέξουνε. Κοιτάνε τη δουλίτσα τους. Καλοί 'ναι αυτοί, ωστόσο, για μοντέλα.

         Αυτήνα τη φορά το πράγμα θα τραβούσε εις μάκρος δυσδιάκριτον. Το Εφετείο τίγκα από το πλήθος των πιστών. Ο κλιματισμός να θερμαίνει φουλαριστός αδιαφορώντας για την ανοιξιάτικη φουσκοδεντριά. Δύσκολη αναμονή!

         Οι συνθήκες το καλούσαν. Βγάζω τη μαυρομύτα, ξαπλώνω επί γονάτου μια στρουμπουλή δικογραφία, μπρούμυτα, και να που φερμάρω μορφές. Δεν αξίζει καμιά τους σαν του δικού μου τ' αντιδίκου την εμβρίθεια. Το προγούλι πλημμυράει το πέτο, καθώς το πρόσωπο έχει ακουμπήσει βαρύ στον αριστερό ώμο. Τη μύτη, καλοθρεμμένη, τη σφραγίζει τ' απάνω χείλι, ανασηκωμένο μουσολινικά. Το κάτω χείλος προεξέχει, δείγμα ύπατης δυσαρέσκειας ή αυταρέσκειας -ποιος να το πει; Από κάτω, το πηγούνι θεοστρόγγυλο, υπονομεύει τη μεγαλόπρεπη μπόζα, ρουφηγμένο καθώς στέκει και διόλου θεληματικό. Το μέτωπο ζαρωμένο, ένδειξη σκέψης, βραδέως ανερχομένης.

         Δε χωράει δισταγμός. Αυτόνε θέλω! Μα θέλω και ολίγη τύχη.... Κοίτα πού έχει οχυρωθεί! Κατέλαβε το έδρανο, κάτ' απ' την έδρα, στα δεξιά. Μεσολαβούν τόσα κεφάλια, εν σειρά, από το μάτι μου ως την κατατομή του. Που όλο και μου τον κρύβουν. Και με ταλαιπωρούν. Και πρώτοι-πρώτοι, ακριβώς μπροστά μου, ο μάρτυράς του κι οι πελάτες του. Εν σώματι, ως συνήθως. Από την ορεινότερη πτυχή της Αττικής, αρειμάνιοι χτηματίες, κατέρχονται κάθε φορά στον αγώνα περιστοιχίζοντας τον επιχώριο νομομαθή, για ν' αποχωρήσουν όλοι μαζί συνοφρυωμένοι μετά την εκφορά του οργισμένου "συζητείται" από μέρους του.

         Αλλά δεν κάθεται ήσυχη, τούτη η σκαιά φιγούρα. Τα χείλη ανατάσσονται ακαταπαύστως, η ράχη πηγαινοέρχεται, το μέτωπο αυξομειώνει τις ρυτίδες, ανάλογα με τα ερεθίσματα και τα διανοήματα που εγκλωβίζει. Τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να πεθαίνουν αναποθήκευτες. Το καθήκον μου βογγά.

         Φαίνεται πως ανταποκρίνομαι παριστάνοντας το εκκρεμές. Το βλέμμα μου δολιχοδρομεί ανάμεσα στα μπροστινά αυτιά και βολιδοσκοπεί σπασμωδικά τις κινήσεις του στόχου. Η δεξιά μου ορθοτομεί, σκιαμαχεί, κυκλώνει, καταγράφει. Έχει τις δυσκολίες του το πράγμα. Μα έχει και τη χάρη του...

         [i]-Τι θα το κάνετε αυτό; [/i]
Νεάνις δικηγορική, τώρα π' αδειάσαν δυο καθίσματα στο πλάι, από το τρίτο με ρωτά, και νιώθω επιτέλους καταξιωμένος.
         [i]-Είναι αγχολυτικό,[/i] προφταίνω, σεμνότητα αχτινοβολώντας.
         [i]-Ναι, μα γιατί τονε διαλέξατε;[/i]
         [i]-Είν' ο αντίδικος. Τον εκδικούμαι! [/i]χαριεντίζομαι εγώ.
         [i]-Είν' ο πατέρας μου! Και σας το απαγορεύω! [/i]ξεσπά η δικηγορίνα.
Πόσο του μοιάζει, αλήθεια, η κοπελιά! Κοίτα που δεν την πρόσεξα!
         [i]-Δε θα τον κάνω τίποτα. Για να περάσει η ώρα ξέρετε..., [/i]την πλησιάζω για να δικιολογηθώ.
         Μα τούτη πια δε μου μιλά. Έχει το ήθος του πατρός, του ζηλωτή. Πετάγεται, με προσπερνά, βγαίνει στο διάδρομο, χώνεται στην μπροστινή σειρά, σφηνώνεται κοντά στους δορυφόρους. Το μοντέλο, από το έδρανο, έχει συλλάβει τη σκηνή, εγείρεται, με κεραυνοβολεί, κι όλο τ' αντίδικο ασκέρι πισωγυρίζει εχθρικό, να διαβιβάσει βιαστικά την αστραπή του βλέμματός του.

         Αναποδογύρισα την πέτρα του σκανδάλου πάνω στα γόνατα και βυθίστηκα στην αγωνία μου. Περιμένοντας το νούμερό μου, βάλθηκα να οραματίζομαι την οργίλη αγόρευση που με περίμενε. Τούτος δεν είναι που 'χει μηνύσει τον πελάτη μου, τους μάρτυρές μας έναν-έναν, το δόλιο μας το συμβολαιογράφο; Τι ν' απαντήσω τώρα στη στεντόρια πατρική διαμαρτυρία, στην ορεσίβια αγανάχτηση για τον οπτικό διασυρμό; Την υπόθεση θα υπερασπιστώ, για τις σκιτσογραφικές μου ατασθαλίες;

         Δεν άργησαν να εκφωνηθούν τα ονόματα των πελατών.
         [i]-Πριχού... [/i]αρχίζει ο τρωθείς βιγλίζοντας βαριά το πάτωμα.
         [i]-Τι τριχού, κύριε;[/i] θυμώνει ο Πρόεδρος από πάνω. [i]Παρίστασθε ή δεν παρίστασθε; Αποφασίστε![/i]
         [i]-Πριχού... [/i]επαναλαμβάνει αμήχανα ο αγορητής.
         Και σπεύδει πτοημένος:
         [i]-Συζητείται.[/i]

         Το σκίτσο το 'σκισα στο σπίτι μου. Πλήρης η απογοήτευση!
         'Γώ για πορτρέτο πήγαινα. γελοιογραφία μού βγήκε...

[right][i]Πρώτη δημοσίευση στο π. ΕΝΩΠΙΟΝ [τ. καλοκαιριού 2000] του Δ.Σ.Θ.[/i][/right][/size]

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:32
27/07/22
Συνημμένα, θα βρείτε την προκήρυξη εισαγωγής Μεταπτυχιακών  Φοιτητ(ρι)ών στο (Δ.Π.Μ.Σ.)...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:29
27/07/22
Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:17
21/07/22
Σας επισυνάπτουμε την πρόσκληση καθώς και την σχετική αίτηση ενδιαφέροντος για άσκηση υποψηφίων...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:31
20/07/22
Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών συμμετείχε δια του Προέδρου της, Χρήστου Στυλιανουδάκη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:16
20/07/22
Καταδικάζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Αλέξης Κούγιας με την οποία επιχειρήθηκε η...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
12:54
18/07/22
O ΔΣΑ συμμετέχει, μέσω του «European Lawyers Foundation» (Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων),στο πρόγραμμα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
14:15
06/07/22
Σας επισυνάπτουμε ττην πρόσκληση του Δήμου Ηλιούπολης για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων στη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:34
06/07/22
Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών σας προσκαλεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου και ώρα 21:00,...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
09:28
05/07/22
Σας επισυνάπτουμε στην πρόσκληση του Δήμου Μαραθώνος για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων στη Νομική...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:20
03/07/22
H Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Aθηνών εξασφάλισε και  φέτος υποτροφία για ένα (1) μέλος...