ΤάΝΓΚΟ ΜΕΓΑΡίΝΟ

NIKOΣ ΑΣΑΝΣΕΡΙΤΗΣ

ΤάΝΓΚΟ  ΜΕΓΑΡίΝΟ

                Η γιαγιά μου η Αρβανίτισσα -Θεός σχωρέσ’ την τη μακάρια- μπορεί να μην ήξερε γράμματα, όμως τα πιο πετυχεμένα παρατσούκλια της γειτονιάς ήταν γεννήματα δικά της. Τη θυμάμαι κάθε που θα περιγράψω Αργεντίνους να χορεύουνε το τάνγκο. Τούτη τη φορά τους χειροκροτήσαμε, με κατακόκκινες παλάμες, στο θρυλικό το «Μέγαρο» των Ιλισσίων.

                Ήταν ο Mπριγιόλης ο μαφιόζος, ο κωλοπιάστης, που ξεκίνησε το χορό, κι από κοντα ο Μανώλης ο Χιώτης, με το μουστακάκι και το χαμόγελο το βρωπαϊσιο’ ο γυροβολιάς Ομάρ, που τραγουδούσε κιόλας’ ο δικαστικός επιμελητής Νίνι Τζινιμποτίglης, που σε ζάλιζε με τα στριφογυρίσματα των καλαμοπόδαρών του’ ο αμούστακος ο νεαρός, Φούρλας ο χοντρομπούτης και, τέλος, εκείνος ο αδυσώπητος ο Ηρακλής ο Στέγνας, που την έκανε κόμπο την τρυφερή συντρόφισσα, τη δόλια -μια κούκλα, να τηνε πίνεις στο ποτήρι γουλιά-γουλιά και να σχωριούνται τ’ αποθαμένα σου.

                Τι να σου πω, κείνες οι γυναίκες δεν ήτανε του κόσμου τούτου! Μάλλον ουριά παραδεισένια που κάναν διακοπές στη γη, με κάτι σκισίματα -στα μάτια, στα φορέματα, δεν ξέρω πού αλλού- οπού ’λεγες: «Θε μου, μπανιστήρι κάνω τώρα, γιά μεταφυσικό λογισμό;» Τέτοια η μεταρσίωση!

                Κι όμως, άμα σου πω ποιος έκλεψε αυτήνα την παράσταση, θα λωλαθείς. Κοίτα να δεις: Ένας εξηνταπεντάρης και βάλε, καταϊδρωμένος  -να σαρώνει κάθε τόσο την κεφάλα μ’ ένα κόκκινο πετσετομάντηλο- τα μάγουλά του κατεβασμένα σαν αυτιά γύρω από το χοντρό λαιμό, ο στόμας ανοιχτός απ’ την προσπάθεια, τα ποδάρια να ξεχειλάν’, ορθάνοιχτα κι αυτά, από το καρεγλί, κι απάνω τους να βροντοχτυπάει κείνο το λαστιχάτο το μπαντονεόν -το μακρόστενο, λέω, το αργεντίνικο τ’ ακκορντεόν, που του το χάρισε ο Θεός για να μας τριβελίζει το μυαλό και να μας αναγκάζει κάθε τόσο να ξελαρυγγιαζόμαστε: «Μπράβοοο!!!», ηλικιωμένοι άνθρωποι τώρα..... Αυτός ήταν ο αρχιπαθιάρης: ο γερο-Χοσέ ο Λιμπερτέλλας, το παιδί-θάμα της παρέας. Πού και πού του ξέφευγε και καμιά κραυγή, άσε πώς κοπανούσε κείνο το δόλιο τ’ όργανο πάνω στα μπούτια του, λες κι ήτανε γυναίκα και την γκάστρωνε..... Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!

                Όμως, τόσες εκατοντάδες άνθρωποι, όλοι μας αξιοσέβαστοι και ψιλοβολεμένοι, πω πω και πώς ενθουσιαστήκαμε και πώς ανεβαπτίσθημεν!!!

Κι «ευλογητός, ευλογητός» ανεφωνήσαμεν!

Και ξαναγίναμε λιοντάρια!

Κι επήραμε την άγουσα για το τσαρδί, καμαρωτοί και τσιτωμένοι!

Σαν να ’χαμε μυρίσει ’κείνη δα τη δραστική κολώνια της διαφήμισης!

Κείνη, μωρέ, που ξε-ευνουχίζει τους ευνούχους και τα τρυφηλόπαιδα!


21.2.99, τελευταία του Καρναβαλιού


ΡΕΚΒΙΕΜ

Ξανάρθανε, πανάθεμά με, στις 20 & 21 Ιουνίου του 2000, στο Λυκαβηττό αυτήνα τη φορά. Μόλο που μας βρέθηκε εισιτήριο, η κούραση και το διαολεμένο το καθήκον –προτάσεις σε δίκη επιμέλειας παιδιών- μου απαγόρεψαν ρητώς την κάθοδο [μάλλον, την άνοδο στον επίγειο Παράδεισό μου…]. Ναϊλί εμέ, ναβάϊ εμέ…

Στις ../5/09 βρεθήκαμε στη Λυρική, της Ιπποκράτους: Συναυλία με τανγκό από τη Μικρή Συμφωνική[;], με σολίστα κάποιον Νοτιοαμερικάνο με το μπαντονεόν του. Όσο παίζανε τα πιατσολίδια τους χειροκροτούσαμε εθιμοτυπικά. Έτσι, στο τέλος, και πιάσανε τα κλασικά, τα ρυθμικά, καήκαν τα χεράκια μου -ο Θεός να τους έχει καλά και να τους δίνει [τέτοια, πάντα] Φώτιση...

Στις 10/6/2009 παρακολουθήσαμε το γνωστό μας συγκρότημα στο Θέατρο Badminton. Ο Χοσέ Λιμπερτέλας, ο φίλος μου, το ’χε σκάσει. Εις τας αιωνίους ... Μαζί του σα να δραπέτεψε και το πάθος το Γκαρντελίσιο! Ακόμα και τα γνωστά αποδίδονταν με ύφος α λα Πιατσόλα’ πολλές φορές η χορογραφία είχε κωμική χροιά’ άλλοτε χροιά μπαλέτου’ κάποια μεσόφωνος τραγούδησε δυο-τρεις ελαφρώς ανούσιες ρομάντζες. Οι παλάμες μου ούτε που κατάλαβαν τίποτα από την παράσταση. [Χώρια που η όπισθεν φιλόμουση κλωτσούσε την πλάτη του καθίσματος και το διπλανό μου 8χρονο κοριτσάκι κορυβαντιούσε ακαταλόγιστα προσπαθώντας να διασκεδάσει την ανία του. Το μόνο ευχάριστο είναι πως στο δεύτερο μέρος το παιδί πρόλαβε και κοιμήθηκε εγκαίρως...] Δυσχερής η έξοδος του αυτοκίνητου στη λεωφόρο.

Αυτά μου έμειναν...

Αχ, μάτια μου, sic transit gloria mundi, π’ ανάθεμά τηνα...

 

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....