Αδιαφορία για την ανεργία των νέων συναδέλφων

54 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
kplawyer
Εικόνα: kplawyer
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/01/2012

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας.Οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι συνάδελφοι αδιαφορούν για τους νέους συναδέλφους που παρά τη διαρκή αναζήτηση εργασίας όλες οι πόρτες είναι κλειστές.Αγαπήσαμε την νομική επιστήμη αγωνιστήκαμε και πήραμε το πτυχίο μας που θέλουμε να αξιοιποιήσουμε αλλά αυτό δεν καθίσταται εφικτό.Κανείς δε δίνει ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία που συνεχώς ζητείται στις αγγελίες.Επίσης τίθεται ως προϋπόθεση το μεταπτυχιακό πτυχίο λες και πρόκειται για ακαδημαϊκή καριέρα αντί για άσκηση μαχόμενης δικηγορίας.Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε ότι νομική κατάρτιση δεν αποκτάται αποκλειστικά με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και τα περισσότερα μαθαίνονται στην πράξη μετά την ενασχόληση με συγκεκριμένες υποθέσεις.Όλοι έχουν απαιτήσεις ενώ προσφέρουν ελάχιστα.Οι ιθύνοντες αδιαφορούν,κοιτάνε να μη χάσουν τα προνόμια τους και δε θίγουν τα κακώς κείμενα.Ποια είναι η γνώμη σας αγαπητοί συνάδελφοι?

nvog
Εικόνα: nvog
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2007

νέος δικηγόρος ή νέος μηχανικός σήμερα ισούται με σίγουρη ανεργία. Δηλαδή το ότι δηλώνει κάποιος δικηγόρος η μηχανικός σημαίνει κιόλας ότι μπορεί να ζήσει από την δουλειά του.

Άπλα η ανεργία  σήμερα με αυτούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και όλους εμάς που νομίζουμε ότι έχουμε δουλειά ενώ δεν έχουμε δεν είναι στο 20% άλλα στο 30% και κάνεις δεν τολμάει να βγει να το πει.Οι περισσότεροι εδώ μέσα βγάζουν λιγότερα από καθαρίστρια-χωρίς να θέλω να θίξω το επάγγελμα αυτό.Οποτε για ποια πτυχία και μεταπτυχιακά μιλαμε.Το μονό που μένει είναι η ελπίδα-του Έλληνα δικηγόρου-για ένα καλύτερο αύριο άλλα αυτό και αν είναι αβέβαιο.

Όταν δε κάποιος περάσει και την πενταετία δεν ξέρω αν θα μπορεί κάλα κάλα  να πληρώσει τις εισφορές του στα ταμεία τα οποία δεν του προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

 

 

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

Να πω και εγώ την εμπειρία μου...πήρα πτυχίο το 2006, άσκηση έκανα σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία με ωράριο 9-9 και τρελό τρέξιμο, έλλειψη σεβασμού και απίστευτη πίεση για δουλειά, δουλειά, δουλειά. Οι δικηγόροι να μην συνεννοούνται μεταξύ τους, οι συνέταιροι να τσακώνονται και η δύσμοιρη ασκούμενη στη μέση να τρώει σφαλιάρες... ....και ως δικηγόρος δούλεψα δύο χρόνια με 800 ευρώ το μήνα σε ένα γραφείο όπου ναι μεν οι συνθήκες ήταν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες αλλά δουλειές και πελάτες δεν υπήρχαν....

Πήγα σε άπειρες συνεντεύξεις για κάτι καλύτερο, παράλληλα....και ως ασκούμενη και ως δικηγόρος....Ως ασκούμενη, κοίταζαν τον υψηλό βαθμό πτυχίου και ΟΛΟΙ έλεγαν ότι "θα το θυμάμαι το πολύ για ένα χρόνο, μετά θα το ξεχάσω", "αξία έχει η δουλειά και όχι οι τίτλοι άνευ αντικρίσματος" κλπ κλπ Ως νέα δικηγόρος πήγα σε γραφεία που έψαχναν για τίτλους, δικηγόρους που θα φέρουν πελάτες, μοντέλες δικηγόρους, ένας μάλιστα μου το είπε κατάμουτρα.... (ναι, δεν έχω αναλογίες μοντέλου...και δεν γουστάρω να αποκτήσω στο κάτω-κάτω της γραφής...). Όλοι με ρωτούσαν γιατί δεν έχω μεταπτυχιακό ενώ όταν ήμουν ασκούμενη όλοι έλεγαν ότι αξία έχει η δουλειά και όχι ο τίτλος.... Όταν δε ξεκίνησα προετοιμασία για Δικαστικό Διοικητικών και έβαλα στο βιογραφικό μου ότι ασχολούμαι ερευνητικά με το δημόσιο δίκαιο, τί ήθελα και το είπα? ..... λες και το μυρίζονται από μακριά ότι ενδιαφέρομαι για το δικαστικό και με απορρίπτουν αμέσως.... Πάνω από χρόνο ψάχνω για μια part-time δουλειά, με ένα 6ωρο το πολύ ωράριο και ας είναι μόνο τρέξιμο...Σας πληροφορώ ότι δεν βρήκα Τ Ι Π Ο Τ Α ! λες και ακούνε δικαστικό και το βάζουν στα πόδια, λες και δεν θέλουν να έχουμε στόχους, λες και θέλουν κατάδικους και όχι ελεύθερους ανθρώπους...

αααα υπάρχουν γραφεία που ψάχνουν μόνο άντρες δικηγόρους, άλλα ψάχνουν μόνο κοπέλες.... το τραγικό που άκουσα πρόσφατα? υπάρχει δικηγόρος με πλούσιο ακαδημαϊκό βιογραφικό, ο οποίος ψάχνει ασκούμενη με πατέρα ναυτικό γιατί, λέει, οι κοπέλες αυτές που έχουν βιώσει την απουσία του πατέρα αφοσιώνονται ιδιαίτερα στο γραφείο όπου δουλεύουν.... (μου το είπε φίλη δικηγόρος που δούλευε μέσω γνωστού με το συγκεκριμένο τύπο και τής το είπε ο ίδιος....). Αλλοι δικηγόροι έχουν τους ασκούμενους για να τους κρατάνε τα γραφεία, να φτιάχνουν καφέδες, να ψωνίζουν από το σούπερ-μάρκετ...αντί να πληρώσουν τη φιλιππινέζα, πληρώνουν τον ασκούμενο και πουλάνε μούρη ότι τού μαθαίνουν τη δουλειά.... φούμαρα τού μαθαίνουν.....αέρα κοπανιστό.....Να σας πω ότι υπάρχει δικηγόρος ο οποίος σε κάθε ασκούμενο που παίρνει, επειδή δεν έχει δικαστήρια και σοβαρές δουλειές, τον βάζει να κάνει ακριβώς τις ίδιες νομικές εργασίες? μα ακριβώς τις ίδιες? δλδ να φτιάξει σχέδιο καταστατικού ΑΕ, ΕΠΕ πχ να υπάρχει έτοιμο στο γραφείο, λέει. Κάνει ο ασκούμενος για 1000στη φορά το σχέδιο που έχουν κάνει και οι προηγούμενοι και παράλληλα τρέχει στο σούπερ-μάρκετ, θα πάει και στον οτέ, δεή, κλπ.....Να σας πω ότι στη γνωστή μου που έκανε άσκηση σε αυτόν, την έβαζε να του κουβαλάει την τσάντα??????? με τη δικαιολογία ότι πήγαινε να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο γκαράζ?

Υπάρχουν γραφεία και δικηγόροι όπου πέφτει το τρελό βρίσιμο καθημερινά....από προσωπικό εξευτελισμό μέχρι υπονομεύσεις, πισώπλατα λόγια στους άσχετους υπαλλήλους, υπάρχουν δικηγόροι που "κρύβουν" στοιχεία του φακέλου από τους συνεργάτες τους για να φτιάξουν αυτοί ένα ανεπαρκές δικόγραφο και μετά τους εκθέτουν μπροστά σε όλους....πώς να σου κάνει αύξηση μετά ο συνάδελφος αν τολμήσεις να ζητήσεις αύξηση? αφού το δικόγραφό σου ήταν ελλιπές?...

Δυστυχώς η δικηγορία στη χώρα μας είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ιδίως το επίπεδο της συναδελφικότητάς μας, του σεβασμού προς το νέο συνάδελφο, της παροχής εργασίας, ευκαιριών... υπάρχει διάχυτη μια ειρωνεία, αισθάνομαι, σα να μάς κρίνουν και την ίδια στιγμή μάς απορρίπτουν...Σίγουρα η δικηγορία είναι άθλημα για τους έχοντες ήδη θέση και γνωρίζοντες κόσμο... όχι για όσους έτυχε να πιστέψουν στο επάγγελμα αυτό...

Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι αν δεν έχεις γνωστό να σε προωθήσει στο νομικό τμήμα κάποιας εταιρείας, τράπεζας, κλπ, να έχεις τις αντοχές και να φτιάξεις το δικό σου γραφείο με τα φιλαράκια σου δεν στέκεσαι στο χώρο..... ή θα είσαι είλωτας των μεγάλων και απλήρωτος ή θα διαλυθείς ψυχολογικά και από άποψη υγείας....Να σας πω ότι από το τρελό τρέξιμο που έκανα ως ασκούμενη, και την ένταση του διαβάσματος έπαθα φέτος ταχυκαρδίες? και δεν πρόλαβα να κλείσω τα 30 και παίρνω αντιϋπερτασικό επειδή ο οργανισμός μου πάτησε pause στην υπερένταση?

Θεωρώ ότι το δικαστικό είναι μια αξιοπρεπέστατη λύση...και εκεί ακούγονται πολλά για τέκνα... αλλά τουλάχιστον κάποια αξιοκρατία υπάρχει....και αυτή, έστω και σε δόσεις, ελπίζω να μας σώσει....

 

Ilva
Εικόνα: Ilva
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/04/2011

Emmeleia, πραγματικά έχω μείνει άναυδη με αυτά που γράφεις.Όχι ότι όλοι λίγο πολύ δεν έχουμε ακούσει ιστορίες και ιστορίες, αλλά πραγματικά μερικά πράγματα ξεπερνάνε κάθε όριο. Τελικά σε αυτό το επάγγελμα ο καθένας πρέπει να παλέψει μόνος του, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σου δώσουν ευκαιρίες και θα σε βοηθήσουν.Και τώρα με αυτή με αυτή την κατάσταση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.Υπομονή και ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο.

dimlaw
Εικόνα: dimlaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/10/2010

Η κατάσταση είναι μια ζουγκλα πραγματικά και όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που να προστατεύει τους νέους δικηγόρους, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη...είμαστε επί της ουσίας μισθωτοί, χωρίς ωστόσο να έχουμε κανένα δικαίωμα από τα ελάχιστα που έχουν οι μισθωτοί (κατώτατο μισθό, ασφάλιση, ωράριο, άδειες, επιδόματα αδείας και εορτών). Και αν τολμήσεις να ζητήσεις κάτι απο αυτά, η απάντηση θα είναι ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, επομένως δεν τα δικαιούσαι! Η άσκηση της δικηγορίας για τους νέους συναδέλφους είναι μια μορφή δουλείας, αφού αν δεν εργάζεσαι σε κάποιο γραφείο και δεν έχεις δικούς σου πελάτες, δε θεωρείσαι άνεργος, επομένως ούτε επίδομα δικαιούσαι ούτε προσμετράται αυτό το διάστημα σαν χρόνος ανεργίας, ενώ απ την άλλη αν εργάζεσαι παίρνεις 3 και 60. Και ακούς και συνέχεια την ίδια καραμέλα ότι είσαι νέος και αποκτάς εμπειρία, επομένως δεν μπορείς να έχεις και πολλές απαιτήσεις! Και ο σύλλογος και η εανδά σε όλα αυτά είναι απόντες!

Άραγε αυτά τα όνειρα είχαμε όταν διαβάζαμε στην τρίτη λυκείου και δηλώναμε νομική;;; εγώ πάντως όχι, θα προτιμούσα να είχα δηλώσει μια άλλη σχολή (π.χ. παιδαγωγικό), και λιγότερο θα είχα κουραστεί και θα είχα το μισθό μου σίγουρο!

Η μόνη λύση όπως είπε και η emmeleia είναι το δικαστικό, όπου οι συνθήκες είναι πιο αξιοπρεπείς. Αν και για να περάσεις, πρέπει να μείνεις εκτός δουλειάς τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε είναι ένα ρίσκο αν δεν πετύχεις!

grifos
Εικόνα: grifos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/07/2012

Νισάφι πια με την καραμέλα της εμπειρίας...Δηλαδή ο καθηγητής που δουλευει σε ενα φροντιστήριο για 1η φορά έχει εμπειρία; Κια ο κάθε νέος εργαζόμενος δλδ! Αλλά έχει κάποια δικαιώματα νομοθετικά κατοχυχωμένα και παίρνει εναν κάπως χαμηλότερο μισθό σε σχέση με τον έμπειρο. Ή τους έχετε δει πως αγχώνονται αν τους έρθει καμια υπόθεση ξενη προς το αντικείμενό τους, τα χουν χαμένα; Όλο τηλέφωνα παίρνουν για να δανειστούν την εμπειρια κάποιου άλλου συνδελφου! Μια ζωή σε αυτή τη δουλειά εμπειρια θα αποκτάμε αφου ολο και κατι καινουργιο θα μας προκύπτει κ στη τελική έχουμε και το συγκριτικο πλεονέκτημα οτι οι γνωσεις μας ειναι up to date σε σχέση με τις δικές τους! Αλλά αφού δεν αντιδρούμε καλά μας κάνουν και μας μπιπ..σου λέει φυτά είναι αυτά, φοβούνται και τη σκιά τους, χωρις εμπειρία αλλά τι εμπειρία..εμπειρια ζωής οχι νομική και εργασιακή με τη στενή έννοια !

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

Καλημέρα!!! 

Όχι, δεν είχαμε αυτά τα όνειρα στο Λύκειο όταν ξημερωβραδιαζόμασταν πάνω από τα βιβλία αντί να ζήσουμε φυσιολογικά την ηλικία μας...Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αντικειμενική πραγματικότητα στην χώρα αυτή δεν προσφέρεται για να τα υλοποιήσω...για το εξωτερικό δεν ξέρω αλλά νιώθω πως δεν έχω το κουράγιο καν να προσπαθήσω...

για μένα η δικηγορία έληξε, απλά περιμένω τα τυπικά, δλδ να περάσω στο δικαστικό, να πάρω αναστολή (γιατί την άδειά μου δεν τη χαρίζω σε κανέναν ούτε θα τη χάσω αμαχητί)...και να ηρεμήσω από το άγχος του τί θα κάνω με δουλειά, ταμεία και εισφορές....Ναι, για να περάσεις στο δικαστικό θέλει διάβασμα, ηρεμία και αφοσίωση..και είναι δύσκολο όταν έχεις μάθει να είσαι έξω, με κόσμο, να τρέχεις, ξαφνικά να βρίσκεσαι κλεισμένος στους 4 τοίχους και να διαβάζεις...από τη μια η οικονομική στενότητα από την άλλη το κλείσιμο είναι λούκι....

 

Anna_p
Εικόνα: Anna_p
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/09/2011

 Καλημέρα!

Αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες, όντας νέα συνάδελφος με δικό μου γραφείο. Πραγματικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα έχω απογοητευτεί πάρα πολύ και ψάχνω έναν τρόπο να φύγω από αυτό που καλούμε μάχιμη δικηγορία, καθώς βλέπω οτι δεν είναι κάτι που θα ήθελα να συνεχίσω... Δυστηχώς όμως οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες και πολλές από αυτές μη προσβάσιμες. Από την άλλη δεν παρατάς εύκολα τόσα χρόνια κόπων για αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού (κάτι εξίσου βέβαια δύσκολο). Προσανατολίζομαι και εγώ τελικά προς το δικαστικό ή το να ακολουθήσω τον συμβολαιογραφικό κλάδο. 

Η όλη κατάσταση πραγματικά μου φαντάζει αδιέξοδο, τα έξοδα τρέχουν, και το κράτος ζητάει όλο και πιο πολλά. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η κατάσταση αλλα πραγματικά χαίομαι που βλέπω συναδέλφους να σκέφτονται τα ίδια με εμένα καθώς ώρες ώρες σκέφτομαι μήπως είμαι υπερβολική. Όσο για το θέμα εμπειρία, ε, τελικά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση να την αποκτήσεις και αυτό το βλέπουμε όλοι μας καθημερινά!

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Kαλησπέρα παιδιά!Πολύ ενδιαφέρον  το θέμα που τέθηκε(δυστυχώς) και είμαι σίγουρη ότι μας απασχολεί όλους μας.Και εγώ στην ίδια κατάσταση βρίσκομαι,ψάχνω για κάποια συνεργασία πολύ καιρό ,έχω πάει σε πολλές συνεντεύξεις,έχω δεί διάφορα, από νορμάλ καταστάσεις μέχρι και καθόλου,μισθούς μέχρι και 300 Ευρώ γιατί υποτίθεται ότι δεν έχουν να μας πληρώσουν...ανθρώπους αγενείς που σου δείχνουν ότι δε θα σε υπολογίσουν μια και θα σε έχουν σαν υπαλληλάκι,μέχρι που μερικοί δεν ψάχνανε ακριβώς για γυναίκα δικηγόρο.....και φυσικά η πλειοψηφία ζητάει εμπειρία την οποία θα την έχεις αποκτήσει από πουού???Πλέον θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να ψάχνεις και σκέφτομαι να ανοίξω δικό μου γραφείο ή έστω να συστεγαστώ αλλά με προβληματίζουν αφ ενός τα έξοδα αφ ετέρου η έλλειψη εμπειρίας.Όσο αφορά τα ελάχιστα χρήματα που μας ''πληρώνουν '' τα δικηγορικά γραφεία θα ήταν απαραίτητο να γίνει κάτι οργανωμένο από όλους τους νέους συναδέλφους (το θέμα βέβαια είναι το πώς) ώστε να μη δέχεται κανένας μας να εργαστεί με εξευτελιστικούς μισθούς και πλέον να αναγκαστούν οι ''μεγάλοι'' συνάδελφοι  να μας αμοίβουν καλύτερα αν θέλουν να έχουν συνεργάτες στο γραφείο τους.Προσωπικά θεωρώ ότι ο νέος δικηγόρος που αναλαμβάνει μια υπόθεση θα πρέπει να ζητάει(και αξίζει) μια αξιοπρεπή αμοιβή που να αντιστοιχεί στο κόπο και στην εργασία που έχει κάνει και όχι ψίχουλα μόνο και μόνο επειδή είναι νέος.Και η περίπτωση της emmeleia νομίζω ότι δεν θα είναι και η μοναδική γιατί όλη αυτή η απογοήτευση,το συνεχές άγχος και οι άσχημες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμα αυτό είναι ικανές μακροχρόνια να μας καταστρέψουν και την υγεία.Ψυχραιμία σε όλους!

panos78
Εικόνα: panos78
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/06/2012

Ρε παιδια τι ενστικτα μου ξυπνησατε με ολα αυτα......

ειναι σκεψεις που βασανιζουν τον καθε νεανικο εγκεφαλο του καθε νεου δικηγορου και ειναι απογοητευσεις και διλημματα που ολοι μα ολοι μας εχουμε τραβηξει........

Με αυτα και με αυτα δεν ειναι υπερβολη να πουμε οτι ο νεος δικηγορος ειναι ασυγκριτα ο καλυτερος εργαζομενος στην Ελλαδα.

Δουλευει υπερωριακα χωρις να δικαιουται υπερωριες, παιρνει μισθο αλλα δε δικαιουται αποζημιωση απολυσης, δουλευει αργιες, εκτος εδρας, βραδινα, χωρις να δικαιουται ΤΙΠΟΤΑ, ειναι υποχρεωμενος σε ειδικο ντρες κοουντ που του κοστιζει ενα καρο λεφτα, αλλα και παλι τζιφος, εχει ο,τι ειδικοτητα θελει ο εργοδοτης του, απο γραμματεα, εως πιτσα μποϋ, μηχανοβιος για υποθηκοφυλακεια, νεροκουβαλητης, καφετζης, νταντα, εισπρακτικη εταιρεια, τηλεφωνητης, συνοδος πολυτελειας, παρεα στην βαρεμαρα σου, καρπαζοεισπρακτορας, φωτοτυπάς, κλπ κλπ κλπ,

και τελος μια μικρη λεπτομερεια: ο εργοδοτης του δεν φερει καμια υποχρεωση να του καταβαλει ασφαλιστικες εισφορες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ πολυ πειτε μου αλλον εργαζομενο αυτης της χωρας, η οποιασδηποτε χωρας του πολιτισμενου κοσμου, που φερει ολα αυτα τα πλεονεκτηματα για τον εργοδοτη του. Κανείς και πουθενα!

Μερικες φορες απορω γιατι καποιος που θελει  καθαριστρια, η αποθηκαριο, η γκαρσονι, η υπαλληλο για το ταμειο δεν προτιμα να προσλαβει εναν δικηγορο που θα ειναι καλο παιδι, μορφωμενο, κατηρτισμενο, θα του κοστισει κ τα μισα λεφτα, και δεν θα εχει και καμια εργοδοτικη υποχρεωση, ΙΚΑ, ΣΙΚΑ και τα σχετικα....

Τον πρωτο καιρο που δουλευα ως δικηγορος σε γραφειο και επαιρνα 700 ευρω για 10ωρο ο πατερας μου μου ειχε πει "παιδακι μου αν αμειβεστε ετσι, δεν παιρνω 2 δικηγορους να μου φυλανε το σπιτι μερα νυχτα και να τους δινω 1.500 το μηνα να εχω το κεφαλι μου ησυχο;".....εννοειται οτι εκανε πλακα, αλλα σε εναν βαθμο ειχε δικιο.

 

Και το κερασακι στην τουρτα;

Νομιζω προκειται για παγκοσμια πρωτοτυπια, ουτε στην Ουγκαντα δενπρεπει να ισχυει κατι τετοιο:

συμφωνα με τον Κωδικα των Δικηγορων, ρητα αναφερεται οτι για τους ασκουμενους δεν εφαρμοζονται επουδενι οι διαταξεις της εργατικης νομοθεσιας....

Δηλαδη εργασια με μισθο κατω απο το οριο της φτωχειας, επισημα ανασφαλιστη, επισημα μαυρη, επισημα με καταπλεονεκτικους και επαχθεις ορους (υπερωριες κλπ) αλλα και νομιμη με τη βουλα του νομου...

kplawyer
Εικόνα: kplawyer
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/01/2012

Μακάρι οι συνθήκες να ήταν καλύτερες και να μπορούσαμε να ασκήσουμε το λειτούργημα που τόσο αγαπάμε και να μη βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.Δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό αλλά για συλλογική δράση.Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι οι νέοι συνάδελφοι και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.Που είναι ο σύλλογος μας, η ΕΑΝΔΑ?Δεν μπορούμε να υπομένουμε την κατάσταση αυτή που πάει από το κακό στο χειρότερο.

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Aλήθεια για το δικηγόρο που έχει σουβλατζίδικο στον Κολωνό και τυλίγει τα σουβλάκια με χαρτί το πτυχίο του το έχετε ακούσει?Είμαι σίγουρη ότι θα βγάζει πολύ περισσότερα απο εμάς!Και με πτυχίο παρακαλώ!Γιατί τελικά στην πράξη το πτυχίο μας αυτή την αξία έχει..Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουμε!Καμιά ιδέα κανένας?Λέτε να κατέβουμε σε συλλαλητήριο??

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

 Πώς θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε?

σόρρυ αλλά μου φαίνεται ρητορικό το ερώτημα....Γιατί θα έρθει ο δικηγόρος με τις δουλειές και ξέρετε τί θα πει? παίρνω έναν υπάλληλο, τού μαθαίνω τη δουλειά και όλα ΟΚ. Ο μισθός του υπαλλήλου και η ασφάλισή του εκπίπτει από το τζίρο του, οπότε τον συμφέρει από άποψη λειτουργικού κόστους...Και θα τον έχω τον υπάλληλο εφ'όρου ζωής ενώ εμείς ελεύθερα πουλιά...Θα πάρω και 1-2 ασκούμενους για τα δικαστηριακά, ή νέους δικηγόρους να εκμεταλλευτεί τη σφραγίδα και τέλος.__ Από εμάς θέλουν και την ικανότητα του καλύτερου υπαλλήλου και το μεράκι/αφοσίωση/αφιέρωση εκείνου που δουλεύει στη δική του δουλειά και τη σφραγίδα και το μπλοκάκι μας Δυστυχώς είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια που δεν μπορούμε να διασφαλισθούμε ούτε να πιέσουμε. Μόνο ως έμμισθοι υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο...

Είχα πάει κάποτε σε συνέντευξη δικηγόρου από τους top στον τομέα του, o οποίος μου έλεγε ότι παλιά για καταθέσεις σημάτων είχε δικηγόρο....ο δικηγόρος αυτός δεν έκανε τπτ άλλο από χαρτοκοπτική και συμπλήρωση δηλώσεων. Μια μέρα λοιπόν εξανέστη και τού λέει......σπούδασα, ξενύχτησα, η μάνα μου ξενόπλενε να με σπουδάσει, δεν θα με καταντήσεις υπάλληλο....και έφυγε. Και μου λέει αυτός, τώρα πήρα υπάλληλο, και κάνει τη δουλειά αγόγγυστα και μου λέει και ευχαριστώ!!!!! (καταλάβατε?????)

Αυτό που τους πονάει και μάς έχουν ανάγκη είναι οι παραστάσεις στα δικαστήρια, άντε και τα συμβόλαια...γιατί πόσα πια θα πάρουν στο όνομά τους? θα τους κατασπαράξει η εφορία....Kαι το άλλο που τους καίει είναι αν μπορούμε να φέρουμε πελάτες στο γραφείο....λες και αν μπορούσα να βρω πελάτες, θα τους πήγαινα στο γραφείο και δεν θα τους κρατούσα εγώ...αυτό μού ετέθη κιόλας ως ερώτημα σε συνέντευξη, ούσα ασκούμενη, σε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες-σούπερμάρκετ της Αθήνας....

Και όρεξη για δουλειά να έχεις, αυτοί θέλουν τρελό χώσιμο, όχι απλά δουλειά....Μα έχω οικογένεια, υποχρεώσεις, να προλάβω να πάω ένα σούπερ μάρκετ, άδειασε το ψυγείο μου.....ΔΕΝ τους καίγεται καρφί......η δουλειά τους πάνω από όλα....Στην εταιρεία όπου ήμουν ασκούμενη μια δικηγόρος senior είχε κάνει μια σοβαρή εγχείρηση....εντατική και μετά στο θάλαμο. Σας πληροφορώ ότι ο μεγαλοσυνέταιρος με τον οποίο συνεργαζόταν στενά τής τηλεφώνησε στο θάλαμο, αυτή με τους ορούς στο χέρι, όχι για να της πει περαστικά αλλά να της ζητήσει το λόγο και εξηγήσεις για ένα μέιλ που είχε στείλει....! τόσο ψυχρά, τόσο ξερά! και η γυναίκα αυτή πληρωνόταν εξαιρετικά καλά, καμία σχέση με το δικό μου το χάλι, μιλάμε για χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα...

grifos
Εικόνα: grifos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/07/2012

Καλά ας κάνουν τσίου..Η δουλειά του δικηγόρου δεν ειναι σαν του λογιστή να την κάνουν κ αυτοι που έχουν τελειωσει ιεκ. Φασόν δουλειά υπάρχει αλλα αμείβεται στον κλαδο μας με 500 ευρω. Ομως η δικηγορία δεν ειναι διαταγές πληρωμής, για αυτο καλα θα κανουμε να ειμαστε επιστημονικά επαρκεις για να μην μας αντικαθιστούν υπάλληλοι αλλα παραλληλα να δικεδικουμε κ να αντιδρούμε. Πες μου οτι τελειωσες νομικη αθηνων για να κανεις δουλεια υπαλλήλου..ε τοτε καλως και εισαι αναλωσιμος.(το 2ο ενικο δεν απευθυνεται σε εσενα προσωπικα, για να μη παρεξηγηθω!)

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

Το ερώτημα μου δεν είναι ρητορικό αλλά διερευνητικό και φυσικά κανένας μας δεν μπορεί να το απαντήσει και να βρεί λύση έτσι απλά.Ειδικά το τελευταίο που περιέγραψες είναι απάνθρωπο και δείχνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου μα καθόλου αξίες οχι μόνο στον κλάδο μας αλλά παντού.Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν γνωρίζει κανένας περίπτωση καταγγελίας σε δικηγορικό σύλλογο για μισθούς κάτω από το όριο που έχει αποφασιστεί (στα χαρτιά) από το σύλλογο ή σε περίπτωση που δεν πληρώνεται κάποιος.Εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει κάτι.Μήπως έχουμε  και εμείς κάποια ευθύνη σε αυτό? 

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Μέσω του συλλόγου μας υπάρχει δυνατότητα να βρεί κάποιος γραφείο?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Πιστευω οτι οσοι  εχουν περασει και περνανε δυσκολες (οικονομικες, εργασιες κλπ) καταστασεις, η λυση θα μπορουσε να ειναι μία...να ενωσουν τις γνωσεις τους, τις εμπειριες τους, τις οικονομιες τους και τους πελατες τους ωστε να δημιουργησουν την δικη τους εταιρεια/γραφειο (επισημα ή ανεπισημα).

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

 ο ΔΣΑ έχει κάποια υπηρεσία, αν θυμάμαι καλά, στον 4ο όροφο όπου μπορείς να απευθυνθείς για αναζήτηση γραφείου...

Για καταγγελία μισθού δεν έχω ακούσει....για απλήρωτη νέα δικηγόρο (ενώ είχαν πει 700, τής έδωσε 500 γιατί δεν μπορούσε, λέει, να γράψει ένα δικόγραφο της προκοπής) έχω ακούσει στον Πειραιά, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στο σύλλογο και απλά έγινε σύσταση στο δικηγόρο, τπτ  άλλο.

Για καταγγελία αναξιοπρεπούς προσβλητικής συμπεριφοράς, είδα απόφαση του πειθαρχικού του ΔΣΑ στο ΝοΒ, καταπέλτη για το δικηγόρο/εργοδότη, τού αφαίρεσαν την άδεια για κάποιους μήνες επειδή πρόσβαλε το συνεργάτη του λεκτικά. 

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

 Πελατεία πώς βρίσκει ένας νέος δικηγόρος?

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, κατά την άποψή μου. Πώς χτίζεται η πελατεία? 

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ: Συγγενεις και φιλοι. Αρχικα με αυτους ξεκινας. Οποιον βλεπεις, του αναφερεις οτι εισαι δικηγορος. Ολο και καποιος, κατι θα χρειαστει και θα σε επισκεφθει για να σου ζητησει την συμβουλη σους.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Πας σε ολους τους γαμους, βαπτισια (δεν βαζω τις κηδειες για να μην γινουμε και κορακια) και σε οποιαδηποτε εκδηλωση μπορει να εισαι καλεσμενη. Στο τραπεζι που θα κατσεις, ολο και καποιο νομικο θεμα θα ειπωθει, επομενως πιανεσαι και αρχιζεις τα δικα σου.... Προσοχη, μεσα στα ορια της δεοντολογιας...να μην φυγουν οι μισοι χωρισμενοι και οι αλλοι μισοι να διεκδικουν κυριοτητα, νομη σε ακινητα. Απλα να προβαλλεις τις γνωσεις σου.Θα αυξησεις και τις γνωριμιες σου, γιατι στο τραπεζι θα υπαρχουν και αγνωστοι.                                                                                                               (παλια κυριως, αλλά και σημερα, οι δικηγοροι πηγαιναν σε καφενεια και ψαρευαν υποθεσεις ή καλυτερα δημιουργουσαν υποθεσεις)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ψαχνεις για συνεργασιες που δεν ασχολουνται με αντικειμενο με το δικο σου, πχ τα ποινικα γραφεια δεν ασχολουνται με αστικα και συνηθως ψαχνουν καποιον συνεργατη ο οποιος να ασχολειται μονο με αστικα και καθολου με ποινικα...γιατι εαν ασχολειται και με ποινικα, μαλλον τον εχασαν τον πελατη. Τωρα το αν θα πληρωνεσαι με μισθο, με το κομματι ή  κατευθειαν απο τον πελατη τους, εξαρταται απο εσενα τι θελεις. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Στελνεις παντου βιογραφικα σε διαφορες εταιριες (εισπρακτικες, μεσιτικες, εκμεταλλευση ακινητων, επενδυτικες, τραπεζικες). Ολο και καποιος θα απαντησει. Δυστυχως δεν εχουμε ολοι μεσο για να μπουμε σε καποια απο αυτες.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (εξειδικευση); Πρεπει να βρεις ενα αντικειμενο εξειδικευσης, το οποιο να αφορα τις σημερινες απαιτησεις αλλά και τις αυριανες. Αυτο, κατα την γνωμη μου, ειναι το τραπεζοοικονομικο (με ολα τα τυχον παρακλαδια του οπως, πτωχευτικο, εκτελεση, φορολογικο) και το εργατικο (μαζι με τις διεκπεραιωσεις συνταξεων κλπ). Διαζυγια, διατροφες και εμπραγματο εχουν πεθανει. Απαλλοτριωσεις επισης. Τα αυτοκινητα, συνηθως καταληγουν σε διακανονισμο.

 

esak
Εικόνα: esak
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/09/2007

 Πολύ ενδιαφέρον τόπικ και όσα λέγονται. Συνοπτικά να αναφέρω ότι έχω τύχει σε γραφείο μεγάλης εταιρείας να είμαστε 11 άτομα δικηγόροι σε ένα δωμάτιο 20τμ, ήταν σαν να είσαι σε ταβέρνα που αν κάποιος πήγαινε τουαλέτα έπρεπε να σηκωθείς. Το αντικείμενο κόπι-πέιστ, τίποτα απολύτως. Ενδεικτικά έκανα 35 μηνύσεις την ημέρα για επιταγές. Θεώρησα ότι δε μου προσφέρει αυτό το πράγμα και ότι καίγομαι. Δε θέλαν συνεργάτες αλλά μηχανές παραγωγής με άδεια να υπογράφουν δικόγραφα. Τόσο αντικαταστατοί που όταν μετά 3 μέρες παραιτήθηκα το αφεντικό δε θυμόταν το όνομά μου. Είχα ετοιμάσει ένα λογύδριο αλλά αηδίασα, θεώρησα προσβλητικό να μείνω και να ασχοληθώ. Έκτοτε γραφείο δεν έχω βρει αλλά ευτυχώς έχουν τύχει πελάτες ιδιωτικοί, δεν το κυνηγούσα αλλά κάνω  ό,τι προτείνει το παραπάνω ποστ και ακόμα και σε συνθήκες κρίσης πιάνει. 

Πάντως την εταιρεία αυτή (πουδε με πλήρωσε καν για το τριήεμρο) δεν παύω να τη σκέφτομαι. Μπορώ να μιλάω ώρες για την άσχημη εμπειρία. Σε φίλους μου επισημαίνω το όνομα - εδώ μπορεί να πάω για δυσφήμηση (σίγουρα όχι συκοφαντική) γι' αυτό δεν το αναφέρω.

Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το μέλλον μας. Ρομποτική και εξοντωτική δουλειά με απολαβές ικανές μόνο για τη διατροφή ενός μόνο ατόμου. 

Αν θα συνεχίσουμε οι νεότεροι με καπελάκι το ΔΣΑ. Δεν έχω καθόλου ίδιες διεκδικήσεις με τον Αδαμόπουλο ή το Βερβεσό, ούτε με τα αφεντικά της εταιρείας. Δεν έχει νόημα να εκπροσωπούμαστε στον ίδιο σύλλογο. Και εδώ που μιλάμε ποιος θεωρεί ότι η ΕΑΝΔΑ πραγματικά είναι ένα δυναμικό 'συνδικαλιστικό' όργανο, σε θέματα επί της ουσίας σιωπά. Κάποια στιγμή ας σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε. Το να κάνουμε χαμαλοδουλειές τώρα δε σημαίνει ότι στο μέλλον θα ανοίξουμε γραφειάρα και θα έχουμε και αυτοκινητάρα και έναν ασκούμενο. Είναι πιο πιθανό και στο μέλλον να φυτοζωούμε. Οι περισσότεροι συνάδελφοι που συναναστρέφομαι θεωρούν όλο το θέμα μέρος μιας χρονικής αλληλουχίας.Έχω τη βεβαιότητα ότι δεν είναι. 

Από τη μια ο ΔΣΑ από την άλλη όσοι έχουν γραφεία από γονείς (και καλώς είμαστε όλοι φίλοι) αφήνουμε τη νοσηρή κατάσταση να διαιωνίζεται. Με τις σημερινές συνθήκες απονομής διακιοσύνης νομίζω ότι μέλλον έχει η διαμεσολάβηση. Οικονομική και γρήγορη διαδικασία. Με τη διαφορά ότι δεν είναι καθόλου οικονομικό να πιστοποιηθεί κανείς.

Και από την άλλη όλο το βάρος του δήθεν κοινωνικού στάτους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φαντάζονται ότι πιάστηκες και πρέπει και να το επιβεβαιώσεις αν τους θέλεις για πελάτες, κανείς δεν εμπιστεύεται ένα δικηγόρο που δεν έχει πελατεία και εμπειρία. τσα κλισέ τύπου όλοι οι δικηγόροι είναι ψεύτες στα οποία χαμογελάμε συγκαταβατικά δεν αναφέρομαι καν.

Καλημέρα και Καλό Σαββατοκύριακο 

 

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

Παραπάνω αναφέρθηκα στην απόφαση προ ετών του ΔΣΑ για τα κατώτατα όριο μισθού στους δικηγόρους ανάλογα με το βαθμό,παρά Πρωτοδίκαις 850 ευρώ κλπ και τη δυνατότητα του δικηγόρου που αμοίβεται κάτω από  το όριο να καταγγείλει το περιστατικό στο σύλλογο.Αν λοιπόν τα περιστατικά αυτά που είναι και η πλειοψηφία δεν καταγγέλονται από εμάς πώς είναι δυνατόν να αλλάξει η κατάσταση πρός το καλύτερο έστω και λίγο?Βέβαια δεν είναι κάτι που κάποιος θα έκανε πολύ εύκολα μεμονωμένα θεωρώ αλλά αν υπάρξουν μαζικές καταγγελίες ίσως ο σύλλογος πιεστεί λίγο.Γιατί τώρα μια απλή σύσταση δεν είναι και τίποτα σπουδαίο.....Αλήθεια emmelia θυμάσαι ποιά απόφαση είναι αυτή ή έστω σε ποιό νομικό βήμα βρίσκεται?Σχετκά με τη διαμεσολάβηση πότε θα συσταθεί ο σχετικός φορέας?Το Πάσχα γύρω είχα πάει σε ένα σεμινάριο του συλλόγου και είχανε πεί ότι το πράγμα προχωράει καλά

kplawyer
Εικόνα: kplawyer
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/01/2012

Υπάρχει σχετική Υπηρεσία στο ΔΣΑ που δεν κάνει απολύτως τίποτα.Όταν πήγα να ρωτήσω,μου είπαν ότι έχουν 2 ντοσιέ με βιογραφικά και ότι εδώ και περίπου 2 χρόνια δεν κινείται τίποτα.Δε γίνονται προσλήψεις και σίγουρα δεν ζητάνε συνάδελφοι να προσλάβουν από εκεί.Δεν έχουν καμία αγγελία.Με αυτό τον τρόπο δεν επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά και σίγουρα δεν εκπροσωπούν το σύνολο των συναδέλφων όπως όφειλαν να πράξουν.Το δικαστικό είναι μια διέξοδο αλλά οι εξετάσεις είναι απαιτητικές, το διάβασμα πολύ και το αποτέλεσμα αμφίβολο.Αν δεν υπήρχαν οι προφορικές εξετάσεις αλλά μόνο οι γραπτές ,όπως σε άλλες εξετάσεις του Δημοσίου,θα ήταν πολύ καλύτερα.Καλή δύναμη σε όσους συναδέλφους δώσουν εξετάσεις για το δικαστικό!Όσον αφορά για το φορέα κατάρτισης για τη διαμεσολάβηση έχει προχωρήσει και σύντομα αναμένεται να βγει ανακοίνωση στο site του συλλόγου.

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Κp lawyer ευχαριστώ για τις πληροφορίες αν και δυσάρεστες οι πρώτες τουλάχιστον,τώρα που το θυμήθηκα για αγγελίες στο σύλλογο είχα ρωτήσει και εγώ παλιά αλλά δεν είχα αφήσει βιογραφικό κάπου.

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

emmeleia: "Δυστυχώς η δικηγορία στη χώρα μας είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ιδίως το επίπεδο της συναδελφικότητάς μας, του σεβασμού προς το νέο συνάδελφο, της παροχής εργασίας, ευκαιριών... υπάρχει διάχυτη μια ειρωνεία, αισθάνομαι, σα να μάς κρίνουν και την ίδια στιγμή μάς απορρίπτουν...Σίγουρα η δικηγορία είναι άθλημα για τους έχοντες ήδη θέση και γνωρίζοντες κόσμο... όχι για όσους έτυχε να πιστέψουν στο επάγγελμα αυτό..."

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην "emmeleia" για τις εξαιρετικά εύστοχες διαπιστώσεις της. Πράγματι, μετά από 6 χρόνια δικηγορίας, έχοντας ακούσει από φίλους και συναδέλφους να εκτυλίσσονται σε διάφορα δικηγορικά γραφεία ιστορίες απίστευτης εκμετάλλευσης και παραλογισμού, θεωρώ ότι πετυχαίνει διάνα με τα σχόλιά της. Η δικηγορία στην χώρα μας ασκείται ενίοτε από ανθρώπους δίχως μόρφωση και ποιότητα, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ζούγκλα και την ατιμωρησία που κυριαρχούν στην Ελλάδα, έκαναν λεφτά και δημιούργησαν μεγάλα δικηγορικά  γραφεία, κερδίζοντας μάλιστα και τηλεοπτική προβολή, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και όχι κάποιοι πελάτες τους. Έτσι τώρα, όπως συνέβη γενικότερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας, κάποιοι επιτήδειοι έχοντας θησαυρίσει κατά την χρυσή περίοδο, τώρα ευρίσκονται σε θέση ισχύος και επιβάλλουν τους πιο άθλιους όρους εργασίας σε νεότερους συναδέλφους μας που χειμάζονται από την οικονομική κρίση.

Μόνη λύση για τους νέους συναδέλφους είναι ή η εγκατάλειψη του δικηγορικού επαγγέλματος και ή η οργάνωση πολλών νέων δικηγόρων σε δικηγορικές εταιρείες. αλλά το δεύτερο απαιτεί κουλτούρα συνεργασίας και νοοτροπία αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, αρετές που δεν διδάχθηκαν στην γενιά μας ποτέ στο σχολείο και φυσικά ουδέποτε καλλιεργήθηκαν στην Νομική Σχολή Αθηνών από ένα Σύστημα που εξέθρεψε την βαθμοθηρία/χρησιμοθηρία και τον ατομικισμό. Ειρήσθω εν παρόδω, το ατομικιστικό Άτομο είναι τώρα που βιώνει στο πετσί του την κρίση που δημιούργησε η απληστία, η ολιγωρία και ο καταναλωτικός του ευδαιμονισμός.

_________________________________________

Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης

www.dikaiopolis.gr

www.lawyersvoice.gr

haris3
Εικόνα: haris3
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 25/11/2011

 Ααααχ...αγαπητοί συνάδελφοι...καταλαβαίνετε βλέπω πόσο προβληματισμένη είμαι και εγώ...5 χρόνια δικηγορία, δικό μου γραφείο, τα έξοδα τρέχουν και σε λίγο θα κυνηγώ πελάτες με το ντουφέκι! Και αυτοί οι πελάτες που υπάρχουν να μην πληρώνουν! Δεν είμαι καν 30 και έχω ήδη κουραστεί με αυτή τη κατάσταση, έχουμε στραγγίσει από όλη μας τη δημιουργικότητα, να θέλεις να δουλέψεις, να εξασκήσεις τις γνώσεις σου και να νιώσεις τη χαρά του να συντηρηθείς αξιοπρεπώς από αυτές και να μη μπορείς! 

Φέτος τελειώνω δεύτερη πανεπιστημιακή σχολή την οποία ξεκίνησα απλά επειδή το γούσταρα και ήθελα να μάθω 5 πράγματα για τον εαυτό μου και μόνο, τώρα όμως σκέφτομαι ότι όταν με το καλό πάρω και εκείνο το πτυχίο ίσως πρέπει να το χρησιμοποιήσω. Και φυσικά δεν γίνεται παράλληλα...αντιλαμβάνομαι ως ένα βαθμό την αναγκαιότητα του να είναι ο δικηγόρος μόνο δικηγόρος αλλά πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης μας...εξάλλου κι αυτοί είναι περιορισμοί που δεν υφίστανται πουθενά στον κόσμο, πχ η θεία μου στο εξωτερικό που είναι δικηγόρος δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιόν λόγο δεν μπορώ να ασκήσω παράλληλα και ένα δεύτερο επάγγελμα αφού αυτό δεν μου επιφέρει τα προς το ζην αλλά το παλεύω και δεν θέλω να το εγκαταλείψω! Το δικαστικό δεν μπορώ να το σκεφτώ, αν κάτι δεν θα μου άρεσε ποτέ είναι η ζωή του δικαστή.

Παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος να μου πει τι ισχύει για την αναστολή? Για πόσο καιρό μπορεί ένας δικηγόρος να βγει σε αναστολή ? Και τις εισφορές τις πληρώνουμε ενώ είμαστε παράλληλα ασφαλισμένοι και σε άλλο φορέα, τον αντίστοιχο του άλλου επαγγέλματος που μπορεί να ασκούμε? Και αν αποφασίσει κάποιος αν επιστρέψει ποιά είναι η διαδικασία?

mourmour
Εικόνα: mourmour
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/12/2011

Είμαι ασκούμενη δικηγόρος, κι πραγματικά με όσα διαβάζω και βλέπω δε θέλω πια να γίνω κανονική δικηγόρος

Είναι τραγικό που όλοι έχουμε βιώσει μια εμπειρία, τραυματική ενίοτε. Στο πρώτο γραφείο που ξεκίνησα γεμάτη χαρά και κέφι για να μάθω, ο δικηγόρος μόνο που δεν μου ζήτησε να εκπορνευτώ για να φέρνω πελάτες στο γραφείο, ή μάλλον μου το ζήτησε γι αυτο έγινε της μουρλής κι έφυγα

Οσον αφορά το σχόλιο του συναδέλφου για την καθαρίστρια, εγω πραγματικά ζήλευω την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας για μία ώρα και αμοίβεται 20 ευρώ. Ζηλεύω τις φίλες μου που δουλεύουν σερβιτόρες και παίρνουν ενα 40αρι την ημέρα. Ζηλεύω και τις κοπέλες στις καφετέριες απέναντι απο την Ευελπίδων. Εκεί έφτασα :)

Εφτασα να πληρώσω ως ασκούμενη 1000 ευρώ εισφορές. Πλήρωσα και υπέρ ΟΑΕΔ, για να πάρουν επίδομα ανεργίας κάποιοι (που ευτυχώς που παίρνουν κι αυτό), ενω ξέρω πως αν φύγω απο το γραφείο ή οποιοδήποτε γραφείο, δεν θα το δικαιούμαι καν.

Υποτίθεται πως ως νομικοί διαμορφώνουμε και εφαρμόζουμε το εργατικό δίκαιο...για τους άλλους.Είμαστε οι πρώτοι που θα έπρεπε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, αντ'αυτού κλαίμε τη μοίρα μας και εκτονωνόμαστε μεσα από ενα φόρουμ (τουλάχιστον εκτονωνομαστε).

Που είναι ο σύλλογος,  που είναι η εανδα?

Καλό κουράγιο...

 

sunergatis
Εικόνα: sunergatis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/03/2012

Είχα ανοίξει και εγώ ένα παλιότερο topic για την κατάσταση που επικρατεί με τους νέους συναδέλφους μας. Είμαι δικηγόρος εδώ και 6 χρόνια και δυστυχώς τους τελευταίους μήνες μου έχει μια τρομερή μείωση μισθού και αυτός πληρώνεται με πολύ καθυστέρηση. Μάταια προσπαθώ να βρω άλλη καλύτερη δουλειά, παρ΄ότι έχω καλό βαθμο πτυχίου, μεταπτυχιακό, και σχετικά ικανοποιητική εμπειρία. Φυσικά είναι και απαράδεκτο από την πλευρά του Συλλόγου μας να μην υπάρχει ένα επίσημο πλαφόν για τις αμοιβές μας, άλλωστε ΠΟΤΕ ο σύλλογος δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για αυτήν την κατάσταση. Τί να πω...και να πω πως ο κλάδος μας περνάει κρίση...Δεν περνάει ρε παιδιά, είναι μύθος αυτό που λέγεται και λέγεται από τους εργοδότες (δικηγόρους) που στο παρελθόν είχαν ανοιχτεί πολύ με δάνεια και κάρτες και τώρα ζορίζονται να δώσουν δύο τρία κατοστάρικα. . Τουλάχιστον έναν αξιοπρεπή μισθό στον συνεργάτη σου μπορείς να δώσεις και όχι να του δίνεις λιγότερα από όσα παίρνει ένας καφετζής, ο οποίος καφετζής είναι και ασφαλισμένος !!!  (συγγνώμη αν θίγω τους ανθρώπους, αλλά ένα παράδειγμα φέρνω).

grifos
Εικόνα: grifos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/07/2012

Θα ξεράσω στη ιδέα να λυπηθώ τον τσίπη δικηγόρο που κλαίγεται οτι δεν εχει να πληρώσει τον συνάδελφό του γιατι τον έφαγαν τα χρέη για να ψωνίζει ακριβά κοστούμια και φακέλους λουη βιτόν! Αν δεν εχει λεφτά να τα κάνει όλα μόνος του, να μην προσλαμβάνει κόσμο. Λίγη αξιοπρέπεια...

grifos
Εικόνα: grifos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/07/2012

Παιδιά μόνο τα δικαστήρια κ η τόλμη θα μας δικαιώσουν..γιατί και οι δικαστές ήταν κάποτε  δούλοι-δικηγόροι. Που καταντήσαμε εμείς που υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των άλλων να είμαστε οι πιο ανυπεράσπιστοι υπαλλήλοι! Διαβάστε την  126/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αμοιβή δικηγόρου που "συνεργάζεται" ως βοηθός σε γραφείο αλλου δικηγόρου κάτω από τις εντολές και οδηγίες του. Εξισώνει τη σχέση του με αυτήν της παγιας εντολής...Η αλήθεια είναι οτι υπάρχει νομοθετικό κενό για τη σχέση εργασίας που διέπει τον δικηγόρο αφεντικό με τον βοηθό του...ενώ αν δουλεύεις σε εμπορική εταιρεία ή στο δημόσιο ως δικηγόρος ειναι νομοθετικά προβλεπόμενη η παγία αντιμισθία... Τυχαία ή πρόκειται για αδηφάγα αντισυναδελφική συμπεριφορά των μεγαλοδικηγόρων; Ντροπή! Ελπίζω αυτή η απόφαση να γίνει η απαρχή για να διεκδιούμε τουλάχιστον τα κατώτατα ορια αμοιβών που ορίζει ο ΔΣΑ τα δωρα τα επιδοματα και την αποζημίωση λόγω απόλυσης και γενικώς όλα αυτα τα στοιχειώδη δικαιώματα που χρόνια στερούμαστε. Αλλά εγώ επιμένω οτι πρέπει οι ιδιοι να δράσουμε κ να μη περιμένουμε ποτε θα εφαμόσουμε τα ιδια στους νεότερους συναδέλφους. Επιτέλους δεν είμαστε στο στρατό να περιμένουμε να παλιώσουμε για να εκμεταλλευτούμε τα στραβάδια! Αλλά ολοι σκέφτονται πως θα σωθούν οι ίδιοι και όχι το σύνολο...παρτακισμός! Όπως εκείνοι οι δικηγόροι έχουν βάλει πλαφόν στα μεροκάματα -κανονικό καρτελ- ετσι κ εμεις να συνεννοηθούμε και να μην αυμφωνήσει κανείς να υποαμείβεται. Υποτιμάμε τους εαυτους μας και τα προσόντα μας..κρίμα τόσοι κόποι κ σπουδές.Ποιος θα το περιμενε οτι μετά τα μπράβο και τα αριστεία θα τρώγαμε τέτοια άδικα χαστούκια από τον πιο εχθρικό και αντισυναδελφικό χωρο!

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Συμφωνώ με τον grifo,έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης,το θέμα είναι να γίνει μια κοινητοποίηση με τη μορφή συγκέντρωσης  ας πούμε για αρχή με ταυτόχρονη ενημέρωση σε όλους τους νέους συναδέλφους ,ώστε να αφυπνηστούμε όλοι και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!Ας μην ξεχνάμε  ότι το κίνημα των αγανακτισμένων από το internet ξεκίνησε,όπως και η εξεγέρσεις  στον Αραβικό  κόσμο.Συγκεκριμένα μια  25χρονη φοιτήτρια κάλεσε μέσω internet τους συμπατριώτες της να εξεγερθούν.Μεμονωμένα ο καθένας μας δεν μπορεί να κάνει κάτι.Είναι κρίμα να έχουμε τελειώσει ΝΟΜΙΚΗ και να μην μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας και να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα!Για να λειτουργήσει το πράγμα πρέπει να καταγγέλουμε στο σύλλογο μαζικά τους ''αλληλέγγυους συναδέλφους'' που μας πληρώνουν ψύχουλα κυριολεκτικά για να ξημεροβραδιάζουμε στα γραφεία τους και να μην έχουμε ζωή πέραν της δουλείας!Πρίν κάποια χρόνια θυμάμαι ότι είχε βγάλει απόφαση ο σύλλογος (μάλλον της Αθήνας) που υποχρέωνε τους δικηγόρους που απασχολούν άλλους δικηγορους να τους αμοίβουν με  850Ε για παρά Πρωτοδίκαις,1050 παρ Εφέταις και κάποιο ανώτερο ποσό για Παρ Αρείω και αν αυτό δεν γινόταν ο δικηγόρος θα μπορούσε να καταγγείλει το αφεντικό του στο σύλλογο.Προφανώς grifos σε αυτό θα αναφέρεσαι,το οποίο και δεν έχει λειτουργήσει.Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα και να καταθέτουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας όλο και περισσότεροι!