αγωγή αποζημίωσης

5 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
sissi
Εικόνα: sissi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/02/2009

Καλησπέρα!
Μου ζητήθηκε μία νομική συμβουλή και δεν ξέρω κατά πόσο απάντησα σωστά...Θα ήθελα τη βοήθεια όποιου ξέρει και μπορεί να δώσει τα φώτα του!!Ευχαριστώ πάρα πού εκ των προτέρων όποιον προθυμοποιηθεί!
Μία νεοσύστατη δισκογραφική εταιρία είχε υπογράψει το 2008 ένα ιδωτικό συμφωνητικό με βάση το οποίο της παραχωρήθηκε δικαίωμα κυριότητας και διανομής του πνευματικού υλικού της αντισυμβαλλομένης της.Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τραγούδια που ήταν ήδη έτοιμα από την τελευταία(αντισυμβαλλομένη).
Στη συνέχεια ένα μέλος της εταιρίας εξαπατώντας τόσο την εταιρία όσο και την τραγουδίστρια της ζητησε 10.000 ευρώ προκειμένου να τα εκδώσει σε cds.Υπέγραψε η εταιρία απόδειξη ότι παρέλαβε αυτά τα χρήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτό το σκοπό(συγκεκριμένα ο νόμιμος εκπρόσωπος της τυγχάνει αλλοδαπός και υπέγραψε όπου του είπε το μέλος της εταιρίας και συνεργάτης του με συνέπεια να είναι ο μόνος που φαίνεται σ αυτην την απόδειξη).Απο αυτά τα 3.000 τα έδωσε προκειμένου να εκδωθούν τα δισκάκια και τα υπόλοιπα 7.000 τα κράτησε το άτομο αυτό το οποίο φυσικά μετά εξαφανίστηκε!)Όμως η εταιρία η οποία επιλήφθηκε την κοπή των cds(κατ επιλογή της δισκογραφικης εταιρίας) εξέδωσε ελαττωματικά δισκάκια,τα οποία δεν ακούγονταν.Η τραγουδίστρια λοιπόν ζητά τα χρήματα της πίσω.
Τι μπορεί να κάνει η δισκογραφική?Σε περίπτωση έγερσης αγωγής εναντίον της να στραφεί αναγωγικά κατά της εταιρίας κοπής των δίσκων με προσεπίκληση ζητώντας της να πληρώσει η τελευταία ή υπάρχει κ άλλη δυνατότητα?Το υπόλοιπο ποσό υποχρεούται όπως και να χει να το καταβάλει?
Ευχα΄ριστώ και πάλι όποιον γνωρίζει και βοηθήσει!!!
!help !rolleyes !help

Agnoula
Εικόνα: Agnoula
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/10/2008

[u]Αγωγή αποζημίωσης της τραγουδίστριας κατά της δισκογραφικής[/u]
1.Συμβατική ευθύνη λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς της δισκογραφικής εταιρίας, ελαττωματικό προϊόν κλπ.
2.Αδικοπρακτική ευθύνη με νόμιμο λόγο ευθύνης την απάτη.(Μπορείς να ζητήσεις και ηθική βλάβη).
3.Η εταιρία που εξέδωσε τα δισκάκια έχει ευθύνη απέναντι στην δισκογραφική, με βάση τις διατάξεις από την πώληση (πραγματικά ελαττώματα κλπ), πιθανόν και σύμβαση έργου (άρα μικτή σύμβαση) διότι το πνευματικό υλικό των δίσκων είναι της δισκογραφικής.
Η δισκογραφική εταιρία ευθύνεται για τις πράξεις του νόμιμου εκπροσώπου της με τα 334, 922, 71 ΑΚ. (αν κατάλαβα καλά, ότι ο αλλοδαπός είναι εκπρόσωπος της δισκογραφικής και όχι αυτής της κοπής δίσκων.

Ελπίζω πάνω-κάτω να βοήθησα.(κάπως μπερδεμένα τα έγραψα) !confused

sissi
Εικόνα: sissi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/02/2009

Όχι,είσαι σαφης και σ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Το θέμα είναι πως η απάτη δεν εγινε από μερους της εταιρίας καθαρά,κατά της οποίας όμως μάλλον η τραγουδίστρια θα στρέψει την αγωγή της.Την έκανε το άτομο που ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης της(της δισκογραφικής) και πήρε τα λεφτα κ εφυγε.Ηεταιρία δεν ωφελήθηκε.Σαφώς και υπάρχει ευθύνη για τον προστηθέντα της...αυτόν όμως πως θα τον εξαναγκάσει να καταβάλει τα χρήματα που πήρε και πώς θα το αποδείξει αυτό η εταιρία?δε φαίνεται πουθενά ο εξαπατών καθώς η δισκογραφική δεν είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας μαζί του,απλώς ο εκπρόσωπος της εταιρίας στα πλαίσια της εμπιστοσύνης που του έδειχνε, του ανέθετε εργασίες και του έδινε άμοιβή.Στα πλαίσια αυτής της εμπιστοσύνης λοιπόν υπέγραψε ο αλλοδαπός εκπρόσωπος της εταιρίας ό,τι του ζήτησε ο εξαπατών(αποδειξη παραλαβής των χρημάτων προκειμένου να της κυκλοφορήσει τα cds) .Ο μόνος δυνατός τρόπος να ζητήσει η δισκογραφική να καταβάλει αυτός τα λεφτά που πήρε είναι με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού και αδικοπραξίας μάλλον ε?
Η δισκογραφική θα στραφεί κατά της εταιρίας κοπής δίσκων ώστε να άποζημιώσει η τελευταία την τραγουδίστρια αφου δικό της είναι το σφάλμα.Ευσταθεί αυτό ε? !quesexclaim

Agnoula
Εικόνα: Agnoula
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/10/2008

Αν μεταξύ της δισκογραφικής και του εκπροσώπου-αλλοδαπού της δεν υπήρχε γραπτώς ούτε σύμβαση εργασίας, ούτε σύμβαση έργου ή έστω εντολής, τότε θα στραφεί σίγουρα με τα 914 και 904 ΑΚ.
Βέβαια, η εντολή για παράδειγμα σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία μπορεί να είναι και άτυπη, επομένως ο εκπρόσωπος της εταιρίας να ευθύνεται απέναντι στην τελευταία με βάση τις σχετικές περί εντολής διατάξεις.

Θεωρώ ότι η δισκογραφική είναι αυτή που θα αποζημιώσει την τραγουδίστρια, καθώς δεν μπορεί να προβάλλει ένσταση να αποζημιωθεί η τελευταία από την εταιρία κοπής δίσκων (κάτι που συμβαίνει στην εγγύηση). Μετά η δισκογραφική θα τα αναζητήσει από την εταιρία κοπής δίσκων.

sissi
Εικόνα: sissi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/02/2009

Δεν μπορει προσεπικαλώντας τη στη δίκη να ζητησει να την αποζημιώσει εκείνη?αφου η δισκογραφική έδειξε την επιμέλεια που απαιτείται καθώς η εταιρία κοπής δίσκων ειναι γνωστη και είχε συνεργαστει ξανά μαζι της και δεν ειχε προβλημα...άρα αφού επέδειξε την επιμέλεια που απαιτείται γιατι να δώσει αποζημίωση?

Agnoula
Εικόνα: Agnoula
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/10/2008

Από τη στιγμή που η τραγουδίστρια είχε σύμβαση με την δισκογραφική τότε και η τελευταία έχει ευθύνη απέναντί της.
Διαφορετικά, αν συνέβαινε το αντίθετο θα μπορούσε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί τρίτους για την εκτέλεση της υπηρεσίας της, να μην ευθύνεται και να παραπέμπει στους ζημιωθέντες να στραφούν κατά του πραγματικά ζημιώσαντος. Θα ήταν ιδανικό για αυτόν που δεν έχει ευθύνη, όχι όμως ανεκτό από το δίκαιο για την προστασία των πολιτών.
Η δισκογραφική θα αποζημιώσει την τραγουδίστρια.
Παρ' όλα αυτά όπως σωστά γράφεις η δισκογραφική έχει δικαίωμα να προσεπικαλέσει την εταιρία κοπής δίσκων (88ΚΠολΔ) και να απαιτήσει αποζημίωση από την τελευταία σε περίπτωση ήττας, καθώς το δικαίωμα της δισκογραφικής να ζητήσει αποζημίωση θα εξαρτάται από την έκβαση της δίκης με την τραγουδίστρια.