ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ - ΒΑΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

6 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
MSl
Εικόνα: MSl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/08/2017

Καλημέρα συνάδελφοι.

Πελάτης μου ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο, το οποίο όμως έχει προσημείωση. Ο πωλητής θέλει να υπογράψουμε ιδιωτικό συμφωνητικό και να του δώσουμε μια προκαταβολή. Στο συμφωνητικό αναγράφεται ότι το οριστικό συμβόλαιο θα καταρτιστεί σε δύο μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού (για να προλάβει ο πωλητής να εξαλείψει την προσημείωση).

Να υπογράψουμε το συμφωνητικό όσο υπάρχει η προσημείωση, και πριν το υπογράψουμε, τι χαρτιά πρέπει να ζητήσω να δω από τον πωλητή (ο οποίος σημειωτέον δεν είναι πολύ συνεργάσιμος), για να είμαι σίγουρος ότι έχει πράγματι εξοφλήσει την τράπεζα και ξεκινήσει τη διαδικασία εξάλειψης; Να πάω στην τράπεζα να ρωτήσω και αν ναι, μπορώ και μόνος μου ή μόνο μαζί με τον πωλητή;

Και κάτι ακόμα; Την προκαταβολή πώς μπορώ να τη διασφαλίσω (να έχει το χαρακτήρα αρραβώνα), δεδομένου ότι το συμφωνητικό που θα υπογράψουμε θα είναι ιδιωτικό και όχι συμβολαιογραφικό;

Ευχαριστώ πολύ όποιον απαντήσει.

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Συνάδελφε καλησπέρα,

Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο είναι να δώσετε μία συμβολική προκαταβολή, το πολύ μέχρι 500,00 ευρώ κ να εξηγήσεις στον πελάτη σου ότι εάν δεν προχωρήσει η σύμβαση μπορεί να χρειαστεί να διεκδικήσει δικαστικά ό,τι δώσει ως προκαταβολή.

Ό,τι όρους κ να γράψεις στο συμφωνητικό, όπως πχ ότι σε περίπτωση που εξ υπαιτιότητας του πωλητή ......δεν πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία ...... η προκαταβολή επιστρέφεται ολόκληρη ή εις διπλούν κλπ, δεν μπορείς να διασφαλίσεις τον πελάτη σου 100%, από το γεγονός ότι ο πωλητής μπορεί να μην την αποδώσει.

Μπορείς να κάνεις έλεγχο τίτλων πριν την υπογραφή του συμφωνητικού να δεις για τυχόν άλλα βάρη, κ να ζητήσεις από τον πωλητή πρόσφατη βεβαίωση οφειλών από την τράπεζα ή με ημερομηνία της υπογραφής του συμ/κού, καθώς κ ασφαλιστική κ φορολογική ενημερότητα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ  κ ό,τι άλλο κρίνεις απαραίτητο. 

Στο συμ/κό, που εκτιμώ ότι πρέπει να επιμεληθείς την σύνταξή του,  επίσης μπορείς να γράψεις όσους δεσμευτικούς όρους νομίζεις ότι θα εξασφαλίζουν τον πελάτη σου κ θα υποχρεώνουν τον πωλητή σε ενέργειες, όπως πχ. ότι αναλαμβάνει να εξαλείψει το βάρος δαπάναις του, να χορηγήσει πισ/κό εξάλειψης κατά την υπογραφή κλπ

MSl
Εικόνα: MSl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/08/2017

Σε ευχαριστώ συνάδελφε για τις πολύ χρήσιμες και άμεσες συμβουλές. Έχω κάνει πλήρη έλεγχο και άλλα βάρη δεν υπάρχουν. Μόνο η προσημείωση, για την οποία υπάρχει η βεβαίωση ότι θα εξαλειφθεί. Η προκαταβολή που ζητείται από την άλλη πλευρά, είναι περίπου η τετραπλάσια από αυτήν που αναφέρεις. Προσωπική μου άποψη, ότι είναι μεγάλη για ακίνητο που αυτή τη στιγμή έχει βάρος και επίσης μεγάλη, για να δοθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό (εγώ δε θα την έδινα). Άλλο ένα ποσό βέβαια για την υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου δεν μπορεί να διαθέσει αυτή τη στιγμή ο πελάτης μου, ο οποίος όμως θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση, καθώς θέλει πάρα πολύ το συγκεκριμένο ακίνητο.  

lawless
Εικόνα: lawless
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/09/2012

"Ιδιωτικό" Συμφωνητικό προκαταβολής επί ακινήτου δεν κατάρτιζα ποτέ, δεν έχει και έννομη συνέπεια για αμφότερα τα μέρη, η συμβολαιογραφικό, ή αν επιλεγεί ο μη δόκιμος ιδιωτικός τύπος θα σώρευα αναγνώριση οφειλής επί αυτού του ποσού, με δήλη ημέρα την παρέλευση του διμήνου, ώστε να δύναμαι να κινηθώ με διαταγή πληρωμής σε περίπτωση μη απόδοσης της προκαταβολής

MSl
Εικόνα: MSl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/08/2017

Σας ευχαριστώ παιδιά όλους. Με βοηθάτε πολύ, γιατί είμαι νέος στο επάγγελμα. Σας είπα η προσωπική μου άποψη είναι κοντά στη δική σας.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Να προσθέσω με τους συναδέλφους, η προκαταβολή να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλή. Το ιδιωτικό συμφ/κο ναι μεν δεν προσφέρει την εξασφάλιση του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου (ως προς το θέμα της επιστροφής της προκαταβολής), όμως δεν έχει έξοδα. 

MSl
Εικόνα: MSl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/08/2017

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.