Αλλαγή Τρόπου Άσκησης

anemelos
Εικόνα: anemelos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/10/2006

[i]Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Θ. Ξηρό, ...

... με τον οποίο συζήτησε τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου και του έθεσε τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ένωσης. Ενόψει επερχόμενης αλλαγής σε ουσιώδη ζητήματα του θεσμού της άσκησης, την οποία χαιρετίζουμε επί της αρχής, η Ένωση μας έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας τις προτάσεις και τις σκέψεις της.

Μεταξύ άλλων, κύρια κατευθυντήρια γραμμή αποτελεί ο διαχωρισμός του χρονικού διαστήματος της άσκησης σε δύο επιμέρους χρονικά διαστήματα, ήτοι ένα διάστημα σε δικηγορικό γραφείο και ένα σε δικαστήριο, προκειμένου να επιτευχθεί μια σφαιρική, ουσιαστικότερη και πολυδιάστατη εμπειρία του ασκούμενου δικηγόρου. Η διάσπαση αυτή, σε συνδυασμό με επιμέρους στοιχεία προς αξιολόγηση όπως η θέσπιση ενός κατώτατου ορίου αμοιβής μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. και η δυνατότητα ασφάλισης του ασκούμενου δικηγόρου, αποτελούν θετικούς «προπομπούς» για γενικότερη αναμόρφωση του θεσμού προς πιο σύγχρονες και αντίστοιχες με την πραγματικότητα δομές.

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, πιστή στο ρόλο και στη στοχοθεσία της, είναι και θα είναι παρούσα σε κάθε διαβούλευση, προκειμένου να επιτευχθούν οι ουσιαστικές εκείνες αλλαγές που θα αποδώσουν στον ασκούμενο δικηγόρο τον ρόλο που του αρμόζει.

Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ .................................................. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ .................... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΝΤΑΣ[/i]

anemelos
Εικόνα: anemelos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/10/2006

Συγχαρητήρια στην Ενωση για τις δημιουργικές τις ιδέες!

1. Ώστε μετά από ένα διάστημα, όταν δεν θα υπάρχουν επαρκείς θέσεις στα δικαστήρια, θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 χρόνια, μέχρι να ξεκινήσουμε το β’ εννεάμηνο άσκησης – κάτι σαν την ειδικότητα των γιατρών.

2. Ώστε να γίνουμε υπάλληλοι των υπαλλήλων των δικαστηρίων, αφού η πρόταση δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό, αλλά μοιάζει με εκθεση ιδεών β’ λυκείου – πολυδιάστατος, πολυπολιτισμικός κλπ.

3. Ώστε αν τυχόν βρει κανείς το γραφείο που του ταιριάζει και υπάρχει προοπτική να εργαστεί και σαν δικηγόρος εκεί, να πρέπει να διακοψει για να κάνει για 9 μήνες τον δημοσιο υπάλληλο- κλητήρα.

4. Ώστε να αποκτήσουν και οι νέοι δικηγόροι νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου. Όσοι επιθυμούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να κάνουν αίτηση με μόνο προσόν το πτυχίο, δεν απαιτείται άσκηση. Αν πάλι η σκέψη είναι να αποκτήσουμε …σφαιρική (!) γνώση, να εντάξουμε και ένα 6μηνο μαγειρικής στην άσκηση του δικηγόρου.

5. Και εν τέλει, ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η πρόταση (εκτός της ανάρτησης της στο σαιτ) ;

Επίσης, χρηματοδότηση εργαζόμενου/ασκούμενου μέσω ΕΣΠΑ κλπ είναι εκ προοιμίου σε λάθος κατεύθυνση. Η τυχόν εκμετάλλευση του εργαζομένου δεν επιλύεται με …χρηματοδότηση του. Ο εργοδότης πληρώνει τον εργαζόμενο, συνήθως.