Απαράδεκτη συμπεριφορά προς νέους συναδέλφους μας!

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

[blockquote]ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.
Καταχωρήθηκε: 04-03-2008

ΑΘΗΝΑ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007
Προς
Τον κ. Σ.Χ.
Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Β.Ν.
Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Τον Γ.Σ.
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Τον Δ.Κ.
Πρόεδρο Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστηρίων
Τον Π.Α.
Επιθεωρητή του Πρωτοδικείου ΑΘηνών
Τον Χ.Κ.
Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβούλίου
Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών

Την 7/2/2008, προσήλθαν στο Α' Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών (Πρόεδρος Β.Α) νέοι δικηγόροι να ορκισθούν μετά την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του διορισμού τους.
Στην εν λόγω αίθουσα του κτιρίου 9, είκοσι περίπου συνάδελφοι ανέμεναν από το πρωί, ο δε πρόεδρος τους δήλωσε "δεν μπορούμε να διακόπτουμε κάθε λίγο και να σας ορκίζουμε, μαζευτείτε όσοι είστε και ελάτε 12 το μεσημέρι να ορκισθείτε όλοι μαζί". Έκπληκτοι από αυτή τη συμπεριφορά και γνωρίζοντας την διαδικασία ορκωμοσίας που δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο ανέμεναν έξω από την αίθουσα και ενώ είχαν καταφθάσει άλλοι δέκα πέντε περίπου συνάδελφοι.
Στις 12.25 ο πρόεδρος δεν είχε δείξει ακόμα πρόθεση να τους ορκίσει και ένας εξ αυτών αντιπροσωπεύοντας όλους τους συναδέλφους διαμαρτυρήθηκε ευγενικά και ενώ ο πρόεδρος ετοιμαζόταν να εκφωνήσει τον επόμενο αριθμό πινακίου. Του εξέθεσαν για άλλη μια φορά το ζήτημα και αυτός αντέδρασε επιθετικά και με μεγάλη δόση ειρωνείας αφήνοντας για ακόμη μια φορά μετέωρη την ώρα ορκωμοσίας. Μετά από την αντίδραση του αυτή άρχισαν να διαμαρτύρονται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που είχαν πλέον εισέλθει στην αίθουσα.
Η ευπρεπής διαμαρτυρία των νέων συναδέλφων, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου, ο οποίος διέταξε από έδρας τουλάχιστον τρείς φορές τα αστυνομικά όργανα να τους απωθήσουν έξω ή να τους βάλουν σε τάξη. Οι αστυφύλακες εμφανώς αμήχανοι από την πρωτοφανή αυτή συμπεριφορά του προέδρου πολύ ευγενικά προέτρεψαν να κάνουν ησυχία.
Μη γνωρίζοντας, το αν προβλεπόταν να ζητήσουν από την εισαγγελέα της έδρας εξαίρεση του προέδρου από αυτή τη διαδικασία, απευθύνθηκαv πρός τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου τον κ. Χ.Κ. στον οποίο εξέθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν να αλλάξει πρακτικό ορκομωσίας διορίζοντας άλλη σύνθεση καθώς η οικεία διάταξη για την ορκομωσία των νέων δικηγόρων αναφέρει ρητά 'οποιοδήποτε τριμελές'. Ο προϊστάμενος φανερά ενοχλημένος από την συμπεριφορά του προέδρου έσπευσε αμέσως να δώσει εντολή στον πρόεδρο να τους ορκίσει. Στη συνέχεια ο πρόεδρος εμφανώς αλλαγμένος μετά από αυτή την κίνηση τους όρκισε(παραλείποντας να τηρήσει επακριβώς το πρωτόκολλο ορκομωσίας και να εφαρμόσει το δέον τελετουργικό καθώς δεν προέτρεψε το ακροατήριο να σηκωθεί όπως πάντα συμβαίνει).
Αντιλαμβάνεσθε ότι μια πολύ σημαντική μέρα της ζωής των νέων συναδέλφων, μια μέρα που την περίμεναν καθ'όλη τη διάρκεια των πολυετών σπουδών και μεταπτυχιακών τους όπως και κατά την επίπονη περίοδο της άσκησης τους, αμαυρώθηκε από την απαξιωτική συμπεριφορά προς το πρόσωπο τους του εν λόγω προέδρου. Είναι πραγματικά πρωτοφανές, μία τελετή που για άλλους δικαστές θα αποτελούσε τιμή, ο συγκεκριμένος πρόεδρος να απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο την δικηγορική και ακόμα περισσότερο την επιστημονική τους ιδιότητα!!
Τέτοια φαινόμενα προσβάλλουν βαθύτατα τον πολιτισμό μιας χώρας, πόσο μάλλον το νομικό πολιτισμό που ο εν λόγω δικαστής αγνοεί πλήρως.
Αυτή ήταν η πρώτη άκρως τραυματική εμπειρία των νέων αυτών συναδέλφων, που με τόση λαχτάρα περίμεναν αυτήν τη μεγάλη στιγμή για το μέλλον τους.
Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε, ότι ο κύριος αυτός κακώς ευρίσκεται στην έδρα, αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντα του και την αποστολή που η πολιτεία του ανέθεσε.
Ζητούμε να ασκήσετε αμέσως τον πειθαρχικό έλεγχο και να του επιβάλλετε παραδειγματική τιμωρία.

Είμαστε διατεθειμένοι προκειμένου να προστατεύσουμε το λειτούργημα μας από τέτοιες απαξιωτικές και ανάγωγες συμπεριφορές, αλλά και το κύρος της Δικαιοσύνης, να απέχουμε από δίκες στις οποίες συμμετέχει ο συγκεκριμένος δικαστής.

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ

[/blockquote]
[u]Πηγή[/u]: http://www.dsa.gr/index.phtml?url=news&id=25335205&categ=Νέα-Ανακοινώσεις

[size=14]Οποία κατάντια!

Αλλό ένα δείγμα ευτελισμού των θεσμών με θύματα νέους συναδέλφους μας. Το ιστορικό του συμβάντος, δυστυχώς, δεν ξαφνιάζει! Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει σε αθλιότητες, φαιδρότητες και βαρβαρότητες, οι οποίες μάς "επιτίθενται" καταιγιστικά μέσα από χέρια και στόματα τηλεπαρουσιαστών, συναδέλφων, φίλων και συγγενών.

Πραγματικά η επιστολή του Προέδρου μας τα λέει όλα και τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω, όπως λέμε και στις βεβαιώσεις...[/size]

alexiost
Εικόνα: alexiost
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/12/2007

Είναι πράγματι λυπηρη η διαπιστωση του σε ποιο βαθμο εχει φτασει η αναισθησια και το κομπλεξ καποιων που υποτιθεται οτι υπηρετουν το κορυφαιο λειτουργημα της δικαιοσυνης. Δυστυχως ομως μονο με ανακοινωνσεις και επιστολες δεν λυνονται τα προβληματα. Ειδικα σε αυτη την περιπτωση της αποθρασυνσης μερους του δικαστικου σωματος μετα (ή μήπως με αφορμή??!) την ερευνα γιατο παραδικαστικο κυκλωμα. Κατι πρεπει να γινει επιτελους γιατι η κατασταση μαζι με τα τεραστια προβληματα που ουτως η αλλως εχει η δικαιοσυνη, εχει φτασει στο απροχωρητο. Ας ελπισουμε η διοικηση του ΔΣΑ μετα την προσφατη εκλογικη αναβαπτιση της να πραξει τα δεοντα ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

almos
Εικόνα: almos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/10/2006

Ίσως αυτό που θα προτείνω φανεί ως ακραία λύση αλλά το κακό με συγκεκριμένους δικαστές έχει παραγίνει. Και δεν αναφέρομαι τόσο στο ως άνω περιστατικό, το οποίο αφορά σε ορκωμοσία νέων δικηγόρων, όσο στην απαράδεκτη αντιμετώπιση δικηγόρων από δικαστές κατά την διάρκεια της δίκης. Σε ακραίες περιπτώσεις, θα πρέπει ίσως να πράξουμε ό,τι έπραξε, αν θυμάμαι καλά, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Παρισίου, ο οποίος δημοσίευσε μία λίστα με ονόματα συγκεκριμένων δικαστών και απαγόρευσε στα μέλη του να παρίστανται στα δικαστήρια όταν στην έδρα βρίσκονταν οι ως άνω δικαστές. Έτσι, οι τελευταίοι "ακυρώθηκαν" στην πράξη αφού πλέον δεν ήταν σε θέση να δικάσουν καμία υπόθεση. Κατά τα άλλα, οι διατάξεις για την εθελούσια έξοδο δικαστών είναι ίσως ένας τρόπος προκειμένου συγκεκριμένοι δικαστές οι οποίοι είναι εντελώς ακατάλληλοι για το λειτούργημα που τους έχει ανατεθεί να τερματίσουν την καριέρα τους με αξιοπρέπεια (και όχι με απόφαση του... Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών).

Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

Αλήθεια, σε τι ωφελεί την κοινωνία ή τους δικηγόρους ο θεσμός της ορκομωσίας των δικηγόρων προκειμένου να πάρουν την άδειά τους;

Μήπως θα έπρεπε, πέραν της συμπεριφοράς συγκεκριμένων δικαστικών που βασανίζει τους νέους δικηγόρους, να δούμε και ΤΟ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που τους υποβάλλει σε ανώφελες και τυπολατρικές διαδικασίες.

Τα προβλήματα λύνονται με την βελτίωση των θεσμών.

almos
Εικόνα: almos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/10/2006

Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε σχετική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου! Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας κατά την απόκτηση της άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η διαδικασία του όρκου στο Ιερό Ευαγγέλιο που υποχρεώνει τους νέους δικηγόρους να δηλώνουν δημοσίως τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει το θρήσκευμά του. !wink

Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

Αρα Αλέξανδρε, θα συμφωνήσεις ότι οι νέοι δικηγόροι δεν έχουμε ανάγκη κάποιο ΠΡΟΣΤΑΤΗ που θα τα βάλλει με τους "κακούς δικαστές" αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους.

ΜΑΝΩΛΗΣ
Εικόνα: ΜΑΝΩΛΗΣ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/01/2008

Συνάδελφοι αν μου επιτρέπετε 2 σύντομα σχόλια.
- Καταρχήν μια λύση για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα, ώστε να μην διακόπτεται η συνεδρίαση, αλλά και να μην υποβαλλόμαστε σε τόσο εξευτελιστική, τυπολατρική, σύντομη διαδικασία και να εξαρτόμαστε από τις ορέξεις του εκάστοτε προέδρου, θα μπορούσε να ήταν να οριστεί μια ημέρα κάθε εβδομάδα για τις περιοδους που συντελούνται ορκομοσίες, όπου θα γίνεται η ορκομοσία σε μια μεγάλη αίθουσα, όπως η αίθουσα τελετών του εφετείου και θα ορκίζονται μαζικά και με τον πρέποντα τρόπο όλοι οι νέοι δικηγόροι.
Όσον αφορά το κατάντημα της δικαιοσύνης μια προσωπική εμπειρία χθεσινή:
Στο καθόλου ευκαταφρόνητο Ειρηνοδικείο Πειραιά Ασφαλιστικά Μέτρα το πινάκιο έχει 3(!) υποθέσεις και ανεβαίνου 2 Δικαστες.
Ο πρώτος για τη 1 πρωτοείσακτη και ο δεύτερος μετά για τις 2 εξ αναβολής.
Η πρωτοείσακτη κρατείται και ο δικηγόρος όποτε έρθει θα τη φωνάξει τη Δικαστή για να τη δικάσει, η μία εξ αναβολής αναβάλεται και η δεύτερη κρατείται.
Τρείς υποθέσεις, δύο Δικαστές καμία δίκη! !evilbat

alexiost
Εικόνα: alexiost
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/12/2007

Δυστυχώς το θέμα από τα προβλήματα της δικαιοσύνης και της συμπεριφορας ορισμενων δικαστων πηγε στο θέμα της ορκωμοσίας. Δηλαδη αυτο είναι το προβλημα!? Θα πρεπει να νιώθουμε περηφανοι εστω για αυτη την μικρη αλλα πολυ σημαντικη κατακτηση του να ορκιζόμαστε οπως και στον στρατο και στην αποφοιτηση κλπ. Οσον αφορα την αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου με την ιδια λογικη θα επρεπε να καταργηθει τελειως ο ορκος. Δηλαδη οι βουλευτες που ορκιζονται δεν υποχρεωνονται να εκφραζουν δημοσιως τα θρησκευτικα τους αισθηματα??? Και στην ορκωμοσια των στρατιωτικων το ιδιο δεν γινεται? Δεν καταλαβαινω γιατι η πλειοψηφια θα πρεπει να υποτασσεται σε μια ασημαντη μειοψηφια.
Πολυ καλη η προταση του τελευταιου συναδέλφου. Οσον αφορα το ειρηνοδικειο πειραια, στην Αθηνα τους ζηλευουμε.......