Αποδοχη κληρονομιας

13 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
dikeis
Εικόνα: dikeis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/07/2011

Μπορει καποιος να μου πει ακριβως τι χαρτια χρειαζονται για αποδοχη κληρονομιας , εξ αδιαθετου? Στη γραμματεια του πρωτοδικειου γινεται ετσι ?

Και τι θα εμφανιστει για τη μεταγραφη καθως αφορα ακινητο ?

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Απ'όσο ξέρω , ενώπιον του  γραμματέως πρωτοδικείου  δεν χρειάζεται να προσκομιστεί κανένα έγγραφο -απλά   θα εμφανιστούν ενώπιόν του και θα  υπογράψουν είτε οι αποδεχόμενοι αυτοπροσώπως είτε οι πληρεξούσιοι αυτών δυνάμει ειδικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.  Η χαρτούρα , όμως , θα προσκομιστεί στο υποθηκοφυλακείο   για τη μεταγραφή της έκθεσης αποδοχής κληρονομιάς και αναλύεται στα εξής έγγραφα  ( πέραν της έκθεσης αποδοχής κληρονομιάς)  : 1) αίτηση  , 2) περίληψη μεταγραφής , 3) αντίγραφο δήλωσης φόρου κληρονομιάς , σε περίπτωση θανάτου μετά το 1994,  4) ληξιαρχική πράξη θανάτου , 5) πιστοποιητικό   άρθρου 81  ν .2238 /1994   .  Νομίζω επίσης   ότι στο υποθηκοφυλακείο θα χρειαστείς και πιστοποιητκό πλησιέστερων συγγενών . Εξάλλου ,  για τη δήλωση φόρου κληρονομιάς νομίζω ότι θα απαιτηθεί από την εφορία  πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης . Βέβαια καλύτερα να απευθυνθείς στο τοπικά αρμόδιο υποθηκοφυλακείο για εγκυρότερη πληροφόρηση...

dikeis
Εικόνα: dikeis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/07/2011

Ευχαριστω πολυ, με τη χαρτουρα παντα κατι χανω και τρεχω !!!  Ευχαριστω.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Γιατι δεν κάνεις συμβολαιογραφική πράξη αποδοχης;

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

E gia na bgalei to mεροκαματο η κοπελα!

dikeis
Εικόνα: dikeis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/07/2011

 Ειναι για συγγενη και ουτως ή αλλως δεν προτιθεμαι να πληρωθω, απλα να τον καθοδηγησω θελω. Αν κανει συμβ/κη πραξη αποδοχης τα υπολοιπα χαρτια τα γλυτωνει ? Δηλ. μεταγραφει μονο αυτο ?  Καμια ιδεα για το κοστος στο περιπου ? Κοπελα ε? χαχαχαχαχαχαχαχα

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Για το Πρωτοδικειο Αθηνας ειναι? γιατι στο δικο μας Πρωτοδικειο δεν δεχονται να το κανουν οι γραμματεις,επικαλουνται φορτο εργασιας!!Παντως αν τελικα γινει γλυτωνεις τα εξοδα του συμβολαιογραφου,πληρωνεις μονο υποθηκοφυλακειο και φορο κληρονομιας αν εχει.Νομιζω τα δικαιωματα του υποθηκοφυλακειου για μεταγραφη αποδοχης ειναι παγια 15 ευρω απλα δεν ξερω αν χρειαζεται να πληρωσεις κ ΤΝ λογικα θα πρεπει.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Αν κανει συμβ/κη αποδοχή δεν γλιτώνει τα χαρτιά, απλώς προσαρτώνται στο συμβόλαιο. Στο υποθ/ειο μεταγράφεται η αποδοχη, η οποία συνοδεύευται από περίληψη και από το αντίγραφο της δηλωσης φόρου κληρονομιάς.

dikeis
Εικόνα: dikeis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/07/2011

Ωραια, ευχαριστω πολυ.

tsala
Εικόνα: tsala
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/04/2016

Τελικα ρε παιδια υπαρχει ενα υποδειγμα στνταξης κειμενου αποδοχης κληρονομιας χωρισ συμβολαιογραφο?

 

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Ναι, στείλε μου  e-mail (για να μην ποστάρω προσωπικά δεδομένα τρίτων ) .

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Μήπως συνάδελφε Συμεών είναι εύκολο να μου αποστείλετε και εμένα αυτό το υπόδειγμα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

VasoP
Εικόνα: VasoP
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/12/2014

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κληρονομικά και έχω κολλήσει στη δήλωση φόρου κληρονομιάς. Ποιά είναι η διαδικασία; Πήγα στη ΔΟΥ αλλά δε με κατατόπισαν ιδιαίτερα (γιατι ειχαν πααααρα πολλη δουλεια!) . Πρέπει να πάρω κάποιο έντυπο που θα συμπληρώσει ο κληρονόμος;  Ξέρω οτι θα συγκεντρώσω κάποια δικαιολογητικά αλλά που τα προσκομίζω;;
Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη!

rico
Εικόνα: rico
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/10/2012

Απευθύνεσαι στην ΔΟΥ κατοικίας του κληρονομουμένου, όπου υποβάλλεις την σχετική δήλωση(υπάρχει συγκεκριμένο έντυπο). Σε αυτήν αναφέρονται τα στοιχεία του θανόντα καθώς και των κληρονόμων του και βέβαια τα κληρονομιαία περιουσιακά στοιχεία. Η δήλωση υπογράφεται από τους κληρονόμους επί τόπου στην ΔΟΥ ή εάν έχεις απευθυνθεί σε Συμβολαιογράφο, βεβαιώνει αυτός το γνήσιο των υπογραφών τους.

Εάν έχεις εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή, προσκομίζεις στην ΔΟΥ εκτός από την ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος.

Η αξία των κληρονομιαίων πρέπει να προκύπτει σαφώς στην δήλωση (π.χ. περιγραφή οριζόντιας ιδιοκτησίας, καλό είναι να έχεις μαζί σου και προηγούμενο τίτλο ή κάτοψη κ.ο.κ.)

Κάτι ακόμη που πιθανόν να σού χρειαστεί εάν ο κληρονόμος είναι τέκνο του θανόντα, είναι το εάν έχει γίνει στο παρελθόν γονική παροχή από τον (πλέον) θανόντα προς τον  κληρονόμο, καθώς ενδεχόμενη αξία της συνυπολογίζεται  για το αφορολόγητο της κληρονομίας.

Λάβε υπ΄όψιν σου ότι έχεις 6μηνη προθεσμία από τον χρόνο θανάτου  για την υποβολή της Δήλωσης, αλλά μπορείς να ζητήσεις 3μηνη παράταση.