Αποποίηση - Επαγωγή Εξ Αδιαθέτου

5 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
no_doubt
Εικόνα: no_doubt
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/10/2008

Καλημέρα σε όλους!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με αποποίηση κληρονομίας η οποία έχει επαχθεί εξ αδιαθέτου.

Ας υποθέσουμε ότι ο κληρονομούμενος είναι [u]ο παππούς[/u], ο οποίος έχει [u]τρία παιδιά[/u] και [u]αποποιηθούν τα δύο[/u] μόνο την κληρονομία ενώ το τρίτο την αποδεχθεί λόγω παρέλευσης τετραμήνου. Αν τα δύο αυτά παιδιά που αποποιήθηκαν έχουν το καθένα από ένα παιδί (εγγόνια του κληρονομούμενου), τότε πρέπει να αποποιηθούν και αυτά.

1) Αν αποποιηθούν το κληρονομικό τους μερίδιο σε ποιον επάγεται η κληρονομία?

2) Αν αποποιηθεί για παράδειγμα τη Δευτέρα το ένα εγγόνι ενώ το δεύτερο πάει για παράδειγμα Παρασκευή, κινδυνεύει το πρώτο να γίνει κληθεί εκ νέου στην κληρονομική διαδοχή εξ αδιαθέτου λόγω μεταγενέστερης αποποίησης του δεύτερου εγγονιού?

Agnoula
Εικόνα: Agnoula
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/10/2008

1)Αν αποποιηθούν τα εγγόνια, δηλαδή τα τέκνα αυτών που αποποιήθηκαν τότε ο γιος που αποδέχτηκε έστω και σιωπηρά, αποκτά το σύνολο της κληρονομίας.
2) Όχι. Εφόσον αποποιηθεί την κληρονομιά του παππού δεν ξανακαλείται ποτέ. (Δεν κληρονομούν το ένα το άλλο-κληρονομούν το καθένα τον παππού)

anniezz
Εικόνα: anniezz
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/11/2010

ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ...

Συνάδελφοι καλή Ανάσταση να έχουμε!!!Η γιαγιά πέθανε αφήνοντας την εξ αδιαθέτου κληρονομιά στα τρία τέκνα της..Αυτά αποποιήθηκαν και τώρα πρέπει να αποποιηθούν τα π θα καταθέσω αίτηση εκουσίας και σας ρωτάω:

1)Μπορώ να καταθέσω την αίτηση στο Ειρηνοδικείο του τόπου κληρονομίας δηλαδή στην τελευταία κατοικία της θανούσης ή μόνον στο Ειρ. κατοικίας του ανηλίκου?

2)Μπορώ να καταθέσω κοινή αίτηση νομιμοποίησης για όλους τους γονείς (τέκνα της θανούσης) όλων των ανηλίκων στα πλαίσια της απλής ομοδικίας?

3)Πρέπει πρώτα να αποποιηθηούν τα ενήλικα εγγόνια και να αναφέρω την αποποίησή τους στην αίτηση που θα καταθέσω γα τα ανήλικα ώστε να περιλαμβάνει η αποποίηση και την μερίδα των ενηλίκων που θα μεταβιβαστεί στα ανήλικα λόγω προσαύξησης από την αποποίηση?

Ευχαριστώ πολύ όποιον απαντήσει...

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Τα "π" που τώρα πρέπει να αποποιηθούν υποθέτω ότι είναι τα ανήλικα εγγόνια , επομένως :
1) Αποκλειστικά αρμόδιο το ειρηνοδικείο της συνήθους διαμονής του ανηλίκου.
2)Ναι , αρκεί να πληρούνται οι όροι της υποκειμενικής (και αντικειμενικής) σώρευσης- βλ. 108/2011 ΜΠρΜεσολ ( Νόμος ).
3) Προσωπικά έχω καταλήξει ( και εφαρμόσει ) ότι για την κατά προσαύξηση μερίδα δεν απαιτείται χωριστή αποποίηση , πολυ δε περισσότερο όταν η γενόμενη αποποίηση είναι απολύτη και γενική και συνεπώς καταλαμβάνουσα κάθε κληρονομική μερίδα , αρχική ή κατά προσαύξηση. Επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί της αποποίησης των ανηλίκων εγγονών η αποποίηση των ενηλίκων εγγονών.

anniezz
Εικόνα: anniezz
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/11/2010

Symeon ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου..

Τα "π" πράγματι είναι τα ανήλικα (ο δαίμων του τυπογραφείου βλέπεις!!αστειεύομαι..). Αποκλειστικά αρμόδιο λες το ειρηνοδικείο της συνήθους διαμονής του ανηλίκου..Γιατί όμως αφού το άρθρο 797 ΚΠολΔ ορίζει διαζεύτηκα ως αρμόδιο το δικαστήριο της διαμονής του ανηλίκου ή το δικαστήριο της κληρονομίας (άρα της τελευταίας κατοικίας του κληρονομουμένου)? Επιμένω γιατί όπως μου απάντησες μπορεί να σωρεύσω τα αιτήματα των γονέων των δύο ανηλίκων οι οποίοι όμως ανήλικοι μένουν ο ένας Ν.Ερυθραία και ο άλλος ¨Ανοιξη ενώ της θανούσης η τελευταία κατοικία ήταν στη Νίκαια όπου και θα γίνει τελικά η αποποίηση..Εντομεταξύ ρώτησα στο Ειρηνοδικείο Νίκαιας όπου όχι μόνον δεν είχαν ιδέα αλλά ο Ειρηνοδίκης επέμενε ότι αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο!!!Τί να πείς!!!

Και πάλι ευχαριστώ για την απάντησή σου..

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Το 797 ΚΠολΔ δεν καθιερώνει αρμόδιο δικαστήριο μόνον για την περίπτωση που ζητείται άδεια για να ενεργήσει κάποια πράξη ο ασκών τη γονική μέριμνα αλλά και για άλλες περιπτώσεις . Υπονοείται - όπως λέει η ερμηνεία της διάταξης ( βλ. εκούσια δικαιοδοσία του Μακρή , 2004 )- ότι ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση το αντίστοιχο αρμόδιο δικαστήριο. Με την έννοια αυτή, το δικαστήριο κληρονομιάς είναι αρμόδιο στην περίπτωση που ζητείται άδεια για να ενεργήσει κάποια πράξη ο κληρονόμος από απογραφή , ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς , ο εκκαθαριστής κληρονομιάς και ο εκτελεστής διαθήκης . Επομένως , εάν οι γονείς και άρα οι ανήλικοι έχουν διαφορετική κατοικία, κάνεις αναγκαστικά χωριστές αιτήσεις στα αρμόδια κατά τόπο ειρηνοδικεία.