ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
ariadni
Εικόνα: ariadni
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/12/2012

Συναδελφοι καλησπερα! οσοι γνωριζετε απο κληρονομικο θελω τα φωτα σας για το εξης θεμα! ειναι εγκυρη η αποποιηση  αν κληρονομος β ταξης (συγκεκριμενα η αδερφη του θανοντος) αποποιηθει πριν αποποιηθουν τα παιδια του θανοντος και τα εγγονια αυτου τα οποια ειναι ανηλικα κ επομενως χρειαζονται αδεια για αποποιηση. τα εγγονια αποποιηθηκαν μαιο του 2013 και η αποποιηση της αδερφης του θανοντος προηγηθηκε τον μαρτιο του 2012. το δικο της εγγονι ποτε πρεπει να αποποιηθει? απο την τελευταια αποποιηση δηλαδη τον μαιο του 2013 ή εχει χασει την προθεσμια αφου η γιαγια του αποποιηθηκε περυσι?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Υπαρχει μεγαλη περιπτωση η αποποισηση της αδελφης του θανοντος να ειναι ακυρη και θα πρεπει να αποποιηθει μεσα στο 4μηνο απο την αποποιηση των εγγονων του θανοντος και μετα να αποποιηθουν τα τεκνα της (ζουν?) και μετα το εγγονι της. Η αδελφη αποποιηθηκε πριν ερθει η σειρα της?

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Επειδή αντιμετώπισα παρόμοια περίπτωση , νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Όπως γράφει η Ψούνη , σε περίπτωση που ο κληρονόμος καλείται μετά από την έκπτωση άλλου κληρονόμου προπορευομένου , η αποποίησή του μπορεί να γίνει και πριν από την έκπτωση του τελευταίου , π.χ. λόγω αποποίησης , για το λόγο ότι η επαγωγή στον κληρονόμο αυτό ανατρέχει πλασματικά στον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου ( βλ. 1856 εδ. 3 Α.Κ. ). Επομένως , δεν πάσχει από ακυρότητα η αποποίηση ως γενόμενη δήθεν πριν από την επαγωγή ( 1851 εδ. α' περ.1 ). Αρκεί φυσικά εν προκειμένω να έγινε η αποποίηση της αδελφής του θανόντος μετά την επαγωγή (τον θάνατο). Ως προς το εγγόνι της αδελφής του θανόντος ( προϋποτιθεμένου ότι δεν υπάρχει τέκνο της αδελφής που να προϊσταται της ρίζας και να αποκλείει το εγγόνι της αδελφής ) , θα πρέπει να αποποιηθεί εντός τετραμήνου από την αποποίηση των εγγονών του θανόντος το Μάϊο του 2013 , μετά από την οποίαν και μόνον επήλθε διαδοχή τάξεων ( 1819 ) και, ενόψει της προηγηθείσας αποποίησης της αδελφής του θανόντος , κλήθηκε το εγγόνι της αδελφής ( διαδοχή κατά ρίζες ).

ariadni
Εικόνα: ariadni
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/12/2012

Συναδελφοι σας ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση! Η υποθεση εχει ως εξης.. ο θανων ειχε πλησιεστερους συγγενεις την γυναικα του και τα τρια παιδια του τα οποια ειναι ενηλικα με ανηλικα τεκνα. Τον Μαρτιο του 2012 αποποιουνται η συζυγος και τα παιδια οχι ομως τα εγγονια καθως ειναι ανηλικα και τοτε μαζι με την συζυγο του θανοντος αποποιειται και η αδελφη του θανοντος. Εν συνεχεια τα τεκνα του θανοντος κανουν αιτηση για αδεια αποποιησης για τα παιδια τους (εγγονια δηλαδη του θανοντος) αναστελλεται η προθεσμια και τον Μαιο του 2013 γινεται η αποποιηση των εγγονων, Η αδελφη του θανοντος εχει δυο τεκνα εκ των οποιων το ενα  (πατερας του εγγονου της) εχει πεθανει οποτε δεν υπαρχει θεμα αποποιησης. Το προβλημα μου ειναι αν υποτεθει οτι εγκυρα εγινε η αποποιηση της αδελφης του θανοντος στην αρχικη φαση μηπως εχω χασει την προθεσμια του τετραμηνου απο τοτε και δεν μετραει απο τον Μαιο εφοσον για τα εγγονια ειχε ανασταλει η προθεσμια.  Ευχαριστω πολυ.

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Η προθεσμία του τετραμήνου κατά το 1847 ΑΚ αρχίζει από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή και το λόγο της . Παρ'ότι η αδελφή του θανόντος είχε αποποιηθεί το Μάρτιο του 2012 , η κληρονομία επήχθη στο εγγόνι της αδελφής ως ρίζα της , όχι νωρίτερα από το Μάϊο του 2013 , οπότε και μόνον επήλθε διαδοχή τάξεων λόγω της έκπτωσης όλων των κληρονόμων της πρώτης τάξης ( 1819 Α.Κ. ). Δεν εκλήθη δηλαδή στην κληρονομιά το εγγόνι της αδελφής το Μάρτιο του 2012 , γιατί κατά τον χρόνο εκείνο υπολειπόταν η αποποίηση των εγγονών της θανούσης ( κληρονόμων πρώτης τάξης ). Άρα το 4μηνο μετράει από την αποποίηση των εγγονών της θανούσης ως εναπομείναντων κληρονόμων της πρώτης τάξης.

ylaw26
Εικόνα: ylaw26
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/12/2012

 Καλησπέρα , ήρθε στο γραφείο   πατέρας κληρονόμου μιας σεβαστής αξίας κληρονομιάς. Η κόρη  20 ετών κληρονομεί τον παππού της από την πλευρά της μητέρας που έχει προαποβιώσει  , η θεία της  ,αδελφή της μητέρας της συγκληρονομεί 50% , υπάρχουν διάφορα ακίνητα μεγάλης αξίας , χωρίς παθητικό η κληρονομιά , μόνο ενεργητικό . Η κόρη  έχει μεγάλα χρέη  σε δημόσιο και τράπεζες από επιχείρηση της μητέρας που δεν πήγε καλά και μετά το θάνατο της χειρότερα , τώρα η θεία της προτείνει να αποποιηθεί την κληρονομία και να της δώσει ένα μεγάλο ποσό (   περίπου 40% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ) σε επιταγές  μόλις κάνει την αποποίηση . Η προθεσμία του 4μήνου λήγει την Παρασκευή . Γνώμη μου είναι να μην αποποιηθεί , γιατί γυρισμό πίσω δεν έχει  και δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι συνεπείς με τις επιταγές και καλυμμένες  και μπορεί εκποιώντας στην συνέχεια τα ακίνητα να έχει μεγαλύτερα έσοδα. Όμως θέλουν τα λεφτά τώρα , πιέζουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς οι δανειστές και η κόρη θέλει να σπουδάσει στην Αμερική οπότε  τα θέλει άμεσα τα χρήματα  ,επίσης δεν  θέλουν να μπλέξουν με φόρους κληρονομίας  κτλ  .  Εσείς προτείνετε κάτι  άλλο να τους προτείνω ??Σε περίπτωση που δεν τους πείσω να μην αποποιηθούν  πώς μπορώ κάπως να τους διασφαλίσω να μην χάσουν τα χρήματα και την κληρονομία  ????

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Δυστυχώς αν δε θέλει να μπλέξει με φόρους κληρονομιάς κλπ, τότε μόνο αποποίηση μπορεί να κάνει. Οι επιταγές, το λες και μόνος/η σου, δεν προσφέρουν καμία διασφάλιση. Αν πράγματι είχε η θεία τα χρήματα δεν θα τα πρόσφερε σε μετρητά;

ylaw26
Εικόνα: ylaw26
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/12/2012

   Η θεία καλώς ή κακώς μάλλον  και από   κοινούς λογαριασμούς που είχε με τον πατέρα της  τα έχει τα χρήματα ( τα τράβηξε πολύ πριν πεθάνει ο κληρονομούμενος  γιατι τώρα δεν υπάρχει τπτ στις τράπεζες αν και θα έπρεπε ), το ποσό ειναι μεγάλο για μετρητά θα πρέπει να πάνε στο ειρηνοδικείο ( εκει θα γίνει το deal ) με βαλίτσες .  Η αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής  το μόνο που μπορεί να κάνει ειναι να ηρεμήσει τη θεία οτι τα χρέη της ανηψιας δεν θα πέσουν στα κληρονομιαία ακίνητα   αλλά δεν νομίζω οτι φοβάται αυτό η θεία ,πιστεύω οτι υπάρχει κάτι στην κληρονομία που δεν το έχουμε ανακαλύψει και ειναι μεγάλης αξίας μάλλον κινητό   λίρες , κοσμήματα , αυτοκίνητο , θαλαμηγός , δεν γνωρίζω και αυτή θέλει να το κρύψει !!! τώρα είναι αργά για ασφαλιστικά και ότι υπήρχε στα σπίτια αξίας θα   το έχει πάρει ήδη !!  Ακόμη και κάτι άλλο που τους είπα έστω και τις πάρουν επιταγές πώς θα δικαιολογήσουν τα λεφτά αυτά στην εφορία?? Ευχαριστώ πάντως για την άμεση απάντηση --βοήθεια !!