ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Χαίρετε συνάδελφοι.
Μια απορία επί κληρονομικού:
Πατέρας πεθαίνει αδιάθετος με χρέη και χωρίς περιουσιακά στοιχεία.Εντός του τετραμήνου από τον θάνατο αποποιούνται η επιζώσα σύζυγος και η κόρη του (μοναδικό του τέκνο).
Η κόρη έχει παιδί ανήλικο (εγγονή του θανόντος). Απαιτείται αίτηση στην εκουσία δικαιοδοσία για χορήγηση άδειας στην κόρη του θανόντος να αποποιηθεί για λογαριασμό της ανήλικης κόρης της. Η αίτηση αυτή πρέπει να υποβληθεί εντός του τετραμήνου;
ναι πρεπει να αποποιηθει και η εγγονη για την οποια απαιτείται αδεια δικαστηρίου (εκουσια μονομελουσ μεχρι 15/09 μετα αλλαζει αρμοδιοτητα και παει ειρηνοδικείο συμφωνα με νέο νομο )
τοσο η αιτηση για αδεια οσο και η αποποιηση πρέπει να γίνου εντος 4μηνου από αποποιηση μητερας.
σε καθε αλλη περιπτωση το τεκνο κληρονομεί με το ευεργετημα τησ απογραφης και κανει τις απαιτουμενες ενεργειες μολις ενηλικιωθεί .
Τελικα δεν παραταθηκε ο χρονος εφαρμογης του νομου σχετικα με την υλη των ειρηνοδικειων για Μαρτιο του 2013?
ναι εχεις δικιο,
γνωριζεις αν στην αιτηση πρπει να αναγραφουμε αναλυτικά τα ποσά που χρωσταει ο αποβιώσας
Συνάδελφοι όχι για Μάρτιο του 2013 αλλά για Σεπτέμβριο του 2013.Αυτή την εντύπωση έχω.
ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Κ ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ , Η ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2013
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΙΜΟΥ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Η ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ Σ(ΟΠΏΣ ΣΤΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ) Η ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Στην αιτηση δεν χρειαζεται να αναφερεις τα ποσα των χρεων του κληρονομουμενου. Η καταθεση της αίτησης για παροχή αδείας από το Δικαστήριο, είναι διαδικαστική πράξη διαδίκου και διακόπτει την προθεσμία του τετραμήνου της αποποίησης. Σε κάθε περίπτωση, ο ανήλικος, μπορεί να πράξει όσα ορίζει η ΑΚ 1912. Και ναι, νομιζω χρειαζεσαι ειδική πληρεξουσιότητα, ή φυσικά να παρασταθείς "μετά".
Εχω μια περιπτωση οπου κληρονομουν 3 ανηλικα τεκνα αλλά διαμενουν στο εξωτερικο (Καναδα), οπως και οι γονεις τους. Ισχυει οτι εχουν ενα ετος απο το θανατο να προβουν σε αποποιηση?
Απαιτειται αδεια δικαστηριου, ετσι δεν ειναι?
Λογικα θα παρασταθω "δια", θα πρεπει να εχω πληρεξουσιο, ετσι δεν ειναι? Εχουμε καποιο υποδειγμα? Στο προξεινο θα μπορει να συνταχθει?
παιδια το πληρεξουσιο ειναι σιγουρο οτι ειναι απαραιτητο;
Ειχα την εντυπωση οτι αρκει και η απλη παρασταση....
Υπαρχει καποιος που το εχει κανει να μας πει στα σιγουρα;
τελικα χρειαζεται ή οχι πληρεξουσιο ?
γνωριζει καποιος ?
Συνάδελφοι εγώ πάντως πρίν από περίπου 2 έτη που είχα παρόμοια περίπτωση, παράσταθηκα δια, χωρίς πληρεξούσιο.
και δεν υπηρχε καποιο προβλημα υποθετω?ολα οκ με την αποφαση ?
κ κατι τελευταιο οταν δημοσιευτηκε η αποφαση την κοινοποιησες στον εισαγγελεα ή δεν χρειαζόταν
Δηλ. δεν απαιτειται πληρεξουσιο για την περιπτωση μου...Οι γονεις και τα τεκνα στο εξωτερικο και θα καταθεσω αιτηση και θα δικασω χωρις κανενα προβλημα, οκ?
Θα πρεπει να κοινοποιησω την αιτηση στον εισαγγελεα?
Πρέπει να κοινοποιησεις και στον Εισαγγελέα. Η προθεσμία αναστέλλεται με την κατάθεση της αίτησης ή με την κοινοποίηση στον εισαγγελέα? Το δικαίωμα της απογραφής πότε παραγράφεται;
Συνάδελφοι, καλημέρα!
Τί έγγραφα καταθέτετε με τις προτάσεις σας σε αυτή τη διαδικασία; Ευχαριστώ!
οτιδηποτε εγγραφο βεβαιώνει το παθητικό τησ κληρονομιας δηλαδη βεβαιωμένα προστιμα , εκτελεστεε αποφάσεις, ακαλυπτες επιταγες κλπ
και οτιδηποτε βεβαιώνει την ελλειψη ενεργητικου. εγω πηρα βεβαιωση απο κτηματολογιο οτι δεν εχει κατι στη μεριδα του .
και ενα καλο μαρτυρα στο ακροατηριο
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ Η ΟΧΙ?
Αν δεν αποποιηθουν τα ανηλικα τεκνα εντος 4μηνου, τι γινεται? Θα πρεπει να ακολουθησουν την διαδικασια της αποδοχης με το ευεργετημα της απογραφης δηλαδη την απογραφη εντος ενος ετους απο την ενηλικιωση τους?
Επειδη τα τεκνα βρισκονται εδω και 2 ετη περιπου στο εξωτερικο, μπορουν να αποποιηθουν εντος ενος ετους απο τον τελευταιο (πατερας) που αποποιηθηκε? ή εντος ενος ετους απο τον θανατο?
από τον Μάρτιο 2013 αρμόδιο είναι το ειρ/κείου του τόπου κατοικίας του ανηλίκου.
Οι δικοί μου είναι κάτοικοι επαρχίας.
Για δάφορους λόγους θα ήταν καλύτερο να δικάσω εδώ.
θα υπάρχει πρβλ. εάν στην αίτηση βάλω δ/νση κατοικίας στην Αθήνα?
δεδομένου μάλιστα ότι επιδίδω την αίτηση και στον Εισαγγελέα!
σημειωτέον ότι τα τέκνα έχουν γεννηθεί στην επαρχία και οι γονείς έχουν μερίδα εκεί.
Εδώ ζει μόνιμα ο πατέρας του ενός γονεά.
Συνάδελφοι, σε περίπτωση αποποίησης ανηλίκου που έγινε κατόπιν αποδοχής των μεριδίων τους από τα άλλα τέκνα, τα τέκνα αυτά πρέπει να αποδεχθούν εκ νέου το μερίδιο κατά το οποίο προσαυξάνεται η μερίδα τους? πώς γίνεται κάτι τέτοιο? με συμπληρωματική αποδοχή?
γνωρίζει κανένας?
H θεωρία λέει ότι εξ αντιδιαστολής από το 1823 ΑΚ συνάγεται ότι η κατά προσαύξηση μερίδα δεν είναι ιδιαίτερη αλλά ενιαία με την αρχική κληρονομική μερίδα ( με εξαίρεση τα ρητώς αναφερόμενα στο 1823 θέματα ) και επομένως δεν απαιτείται για την κατά προσαύξηση μερίδα νέα αποδοχή. Η προσαύξηση ενεργεί αναδρομικά από τον θάνατο του κληρονομουμένου και από τότε λογίζεται ότι έχουν περιέλθει στον κληρονόμο τόσο η αρχική όσο και η κατά προσαύξηση μερίδα. Όμως , αφού έχει ήδη γίνει ρητή αποδοχή κληρονομιάς , υποθέτω προς το σκοπό της κτήσης κυριότητας επί ακινήτων της κληρονομιάς ( 1846, 1198 και 1193 ΑΚ ) , θα πρέπει να γίνει νομίζω για τον ίδιο λόγο συμπληρωματική ρητή αποδοχή για την κτήση και των κατά προσαύξηση κληρονομικών ποσοστών επί των ακινήτων.
Καλημέρα.
Θέλω να καταθέσω αίτηση για παροχής άδειας προς τους γονείς για να αποποιηθουν τα τέκνα τους.Τα τέκνα μένουν στην Αθήνα αλλά ο κληρονομουμενος έμενε στον Πειραιά.Εγώ την αίτηση την καταθέτω στο Ειρηνοδικείο Αθηνών,έτσι δεν είναι;Έχω βρει και μια απόφαση(ΜονΠρωτ.Μεσολ 108/11 ΝΟΜΟΣ) που λέει ότι είναι αρμόδιο κατ'αποκλειστικότητα είναι το δικασστήριο του τόπου διαμονής των τέκνων.Και αρμόδιος εισαγγελέας είνα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών να φανταστώ;
Ναι σε όλα.
Ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα παιδιά...απεβίωσε η μητερα με ενα δανειο στο ονομα της χωρις περιουσιακα στοιχεια...-ειχε κανει γον.παροχες εν ζωη-..η κορη (ενηλικη) πρεπει να αποποιηθει εντος 4μηνου στο Ειρ/κειο σωστά;;Υπάρχει ενας ανηλικος εγγονος...πρεπει να καταθεσω αιτηση με εκουσια ειρ/κειο για το παιδι;;κοινοποιώ καπου αλλου πλην του Εισαγγελέα;;μήπως υπάρχει κάποιο σχετικό υπόδιεγμα;ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα! Μετα την αδεια απο το δικαστήριο η δήλωση αποποιησης γινεται οπως σε κάθε αλλη περιπτωση με την προσκομιση της δικαστικης αποφασης ετσι; δεν χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία;