ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

2 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Lawwoman
Εικόνα: Lawwoman
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/02/2010

      Καταρχάς ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους μπουν στον κόπο να μου απαντήσουν μιας και μέχρι σήμερα αν και έχω ρίξει φοβερό τρέξιμο απάντηση δεν έχω καταφέρει να πάρω.

  1) Είμαι νέα δικηγόρος και σκέφτομαι να κάνω άσκηση ως δικαστική επιμελήτρια. Υπάρχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο αναφορικά με την ιδιότητα μου ως δικηγόρος? Από τον κώδικα δεν προκύτπει κάτι σαφώς και από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο δεν έχουν παρόμοιο περιστατικό και δηλώνουν άγνοια. Όμως δεν θέλω να δεχθώ αβίαστα μία απόφαση για διαγραφή από το μητρώο του συλλόγου που θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Ο κώδικας περί Δικηγόρων είναι ασαφής στο θέμα αυτό. Παρακαλώ για τα φώτα σας.

   2) Ως πτυχιούχος Νομικής και εφόσον τελικά κάνω άσκηση ως δικαστική επιμελήτρια προηγούμαι κατά προτεραιότητα στις κενές οργανικές θέσεις δικ. επιμελητών που θα προκηρυχθούν  ή πρώτα διορίζονται οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του Μαΐου κι αν μεινουν κενές θέσεις ακολουθούν οι πτυχιούχοι χωρίς διαγωνισμό?

                                       Ευχαριστώ πολύ και πάλι......

 

Όσιρις
Εικόνα: Όσιρις
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/02/2008

Καλησπέρα lawwoman!!!Λοιπόν όσον αφορά την πρώτη απορία σου , το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα το οποίο αντίκειται στο λειτούργημα του δικηγορικού επαγγέλματος (ά. 33 Κώδικα περί δικηγόρων) , δηλαδή προφανώς και με εκείνο του δικαστικού επιμελητή.Σε αυτή την περίπτωση θα σε συμβούλευα να ζητήσεις αναστολή της άδειας σου από τον δικηγορικό σύλλογο , μέχρι να τελειώσεις την άσκηση σου και τις παραστάσεις που απαιτούνται , και μετά με την ολοκλήρωση τους την διαγραφή σου...Αυτό ενδεχομένως να σε συμφέρει όσον αφορά την ασφάλιση (ενδεχομένως να απαλλάσεσαι για όσο χρονικό διάστημα τελείς σε αναστολή).Τώρα όσον αφορά την δεύτερη απορία σου , από όσο γνωρίζω οι πτυχιούχοι νομικής καθώς απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων , είτε προηγούνται εκείνων που εξετάζονται γραπτώς είτε καλούνται κατά προτεραιότητα σε ένα ποσοστό οργανικών θέσεων εναντί των λοιπών μη πτυχιούχων...Αυτά με κάθε επιφύλαξη..Πάντως στη θέση σου θα έκανα ένα έλεγχο στο κώδικα δικαστικών επιμελητών και μερικές ερωτήσεις στο Σύλλογο Δικαστικών Επιμελητών της περιφέρειας σου , καθώς και σε κάποιο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου που ανήκεις (σου προτείνω να μιλήσεις σε μέλος του Δ.Σ. κια όχι απλά στη γραμματεία , γιατί κατά 99% δεν θα γνωρίζει τίποτα ο όποιος γραμματέας). Όλο και κάποιος θα γνωρίζει για να σε κατατοπίσει και έτσι να κάνεις τις επόμενες κινήσεις σου με κάποια ασφάλεια.

Lawwoman
Εικόνα: Lawwoman
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/02/2010

                Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Κι εγώ αυτό υπολογίζω ως προς την αναστολή κατά την άσκηση και φυσικά μετά διαγραφή εφόσον επιτύχω διορισμό. Το θέμα είναι ότι απ΄οτον κωδικα δεν προκύπτει σαφώς το ασυμβίβαστο ως προς την άσκηση και μόνο και κανείς δεν μου απαντά με σαφήνεια. Όσο για τη διαδικασία διορισμού για πτυχιούχους κι εγώ από μια μελέτη του κώδικα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι προηγούνται στο διορισμό οι πτυχιούχοι αν και έλαβα αντίθετη απάντηση από τον Σύλλογο Δικαστικων Επιμελητών που ανήκω, χωρίς όμως να έχουν αντιμετωπίσει ξανά παρόμοια περίπτωση. Δέκτη πάντως κάθε γνώμη που θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ευχαριστώ και πάλι.