ΑΡΓΟΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

4 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

Ισχύων εκλογικός νόμος 3231/2004, όπως τροποποιήθηκε τον Ν. 3636/2008: ”ενισχυμένη αναλογική”
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο «Σκανδαλίδη» του 2004, σε συνδυασμό με το Ν. 3636/2008 του τότε υπουργού εσωτερικών Παυλόπουλου, που προβλέπει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όσον αφορά την κατανομή των βουλευτικών εδρών μεταξύ των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές, έχουμε το εξής σενάριο:
Με τον εκλογικό νόμο, οι 250 (οχι πια 260) έδρες από τις 300 έδρες, κατανέμονται βάσει απλής αναλογικής με εκλογικό μέτρο (το κλάσμα άθροισμα ψήφων που ξεπέρασαν το 3% : 250). Για να καθοριστεί ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το κάθε κόμμα, γίνεται διαίρεση των ψήφων έκαστου συνδυασμού, δια το εκλογικό μέτρο. Οι υπόλοιπες 50 έδρες παραχωρούνται στο πρώτο κόμμα. Άρα, για να αποκτήσει κάποιο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών, θα πρέπει να λάβει 101 έδρες από τις 250, (151- 50 έδρες μπόνους) δηλ. ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 40,4 % επί συνόλου έγκυρων ψήφων.
Ας τα δούμε όμως σ ένα παράδειγμα, για να γίνει πιο κατανοητό.
Καταρχήν για να μπει ένας συνδυασμός εντός Βουλής θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων. Αν π.χ. ψήφισαν έγκυρα 8.000.000 άτομα, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που πρέπει να συλλέξει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή είναι 240.000 ψήφοι. Έστω λοιπόν, ότι η ΝΔ έλαβε 3.000.000 έγκυρους ψήφους ανά επικράτεια. Για να βρούμε σε πόσες έδρες αντιστοιχούν οι ψήφοι αυτοί, θα πρέπει σύμφωνα με τα παραπάνω, να διαιρέσουμε τον αριθμό των ψήφων που έλαβε, δια το εκλογικό μέτρο. Αυτό είναι όπως είδαμε πάνω, το πηλίκο όλων των έγκυρων ψήφων όλων των κομμάτων που έλαβαν τουλάχιστον 3%, δια 250 . Άρα, 3.000.000 : (8.000.000: 250)= 93 έδρες= 37,2 %.
Με βάση την πριμοδότηση του 1ου κόμματος, τελικά η ΝΔ θα λάβει επιπλέον 50 έδρες και θα φτάσει αισίως στον αριθμό εδρών 143 εδρών (93 + 50). Συνεπώς θα απέχει από τον αριθμό της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 εδρών, ακόμη και με την πριμοδότηση των 50 εδρών. Με βάση των παραπάνω υπολογισμό, το δεύτερο στη σειρά ψήφων κόμμα (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η ΔΗΜΑΡ), θα φτάσει στο παράδειγμά μας με 2.000.000 έγκυρα ψηφοδέλτια στις 62 έδρες (25%). (το ισχύον εκλογικό σύστημα προτάσσει το «The Winner takes it all»). Γίνεται αμέσως αντιληπτή η αναντιστοιχία συσχετισμών μεταξύ της βούλησης του λαού που εκφράζεται στα 37% και 25 %, και τον αντίστοιχο αριθμό των κατανεμημένων εδρών μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος με 143 έδρες έναντι 62!
Έχοντας υπόψη τους συσχετισμούς εκλογικής ψήφου όπως διαφάνηκαν στις δημοσκοπήσεις, το ΛΑΟΣ καταβαραθρώθηκε στο 3,5 %, η ΔΗΣΥ βρίσκεται σταθερά στο 2,5 % και το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑ-ΣΟΚ έκανε bungee jumping στα 8%-12%.
Δεδομένου ότι ο Καρατζαφέρης αποκλείεται πλέον να συμμαχήσει ξανά με ΝΔ (αν και ο μαϊντανός συνοδεύει όλα τα φαγητά , οπότε πότε δεν ξέρεις), για συνεργασία ΝΔ με τα αριστερά κόμματα ούτε συζήτηση να γίνεται, απομένει για τον Σαμαρά μόνο το ΠΑ-ΣΟΚ για να συγκυβερνήσει, μιας και η Ντόρα είναι αμελητέα ποσότητα για να παίξει κάποιον καθοριστικό ρόλο σε ενδεχόμενη συνεργασία.
Εάν λοιπόν μέχρι την ημερομηνία εκλογών, το ΠΑ-ΣΟΚ δεν συνεχίσει την κατρακύλα του και σταθεροποιηθεί κάπου στο 10 %, τότε ενδεχομένως να μπορέσει να γίνει ένας συνασπισμός ΠΑ-ΣΟΚ και ΝΔ και αισίως να φτάσουν τα δυο κόμματα αγκαλιά- αγκαλιά, τον απαιτούμενο αριθμό των 40,4 %.
Καταλαβαίνω να θέλουν τα αριστερά κόμματα εκλογές εδώ και τώρα. Το γιατί «καίγεται» ο Σαμαράς για εκλογές, αφού μόνο με το ΠΑ-ΣΟΚ θα μπορέσει και θα αναγκαστεί εν τέλει να συγκυβερνήσει, μόνο ένα συμπέρασμα μου και μια εκτίμηση μου επιτρέπει; Φοβάται την παραπέρα κατρακύλα του, μιας και έχει μπει κι αυτός στο δρόμο που χάραξε το ΠΑ-ΣΟΚ και έφαγε τα μούτρα του.
Να γιατί καλλιεργούν σιγά - σιγά τα ΜΜΕ, την τόσο πολυπόθητη απ΄ όλους υποτίθεται, συνεργασία των μεγάλων και κραταιών κομμάτων: Διότι ξέρουν το αποτέλεσμα των εκλογών εκ του προοιμίου.
 

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Πολυ καλος ο συλλογισμος σου συναδελφε,μια μικρη ενσταση θα ψηφισουν ομως τοσοι πολλοι,στις προηγουμενες βουλευτικες ειχαν ψηφισει περιπου 7.000.000.

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

ο αριθμός συμμετοχής ειναι βεβαιως ελευθερα εκτιμωμενος, υπηρετει μονο το σκοπό της καλυτερης κατανόησης του παραδείγματος και γι αυτο είναι και στρογγυλεμενος ;-)

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Εχεις δικαιο αλλα το θεμα ειναι τα κουκια,θα βγουν ή οχι τελικα.....εχουμε κ την αποχη.

nvog
Εικόνα: nvog
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2007

 Παρότι στα περισσότερα που γράφεις διαφωνώ εδώ θα με βρεις σύμφωνο.Αν ακούσατε και τις σημερινές δηλώσεις το παιχνίδι είναι απο καιρό στημένο.Αυτοδυναμια δεν βγάζει κανείς οπότε θα πρέπει να βρεθεί λύση να προστατευτεί το δικομματικό μαγαζάκι-παράγκα.Αυτο που με ενοχλεί είναι ότι αυτοι που μας βύθισαν τα τελευταία 32 χρόνια  θα συνεχίσουν να το κάνουν μαζί.Το χειρότερο βέβαια είναι ότι θα συνεχίσουν να είναι τα ίδια ακριβώς άτομα που θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είναι ήδη σπίτια τους....αλλα που τέτοια τυχη....ας βάλουν τουλάχιστον κανά καινούργιο πρόσωπο γιατι τους παλιούς τους βλέπει όλη η Ελλάδα και σηκώνει πίεση..