ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

anastasis
Εικόνα: anastasis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/11/2007

Αντιμετωπίζω περίπτωση κατάσχεσης από ΔΟΥ εις χείρας ΑΕ ώς τρίτου. Το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η 8ημερη προθεσμία που προβλέπει το αρ. 32 ΚΕΔΕ και θέλω να βρω έναν τρόπο να μην τύχει εφαρμογής το αρ. 33.

Η ΑΕ όφειλε να υποβάλλει αρνητική δήλωση καθώς οι απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι αυτής έχουν εκχωρηθεί μέσω σύμβασης factoring σε άλλη εταιρεία. Δεδομένου όμως ότι η εν λόγω δήλωση δεν υπεβλήθη εμπρόθεσμα, γνωρίζει κανεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε η ΑΕ τελικώς να είναι καλυμένη και να μην επισπευθεί εκτέλεση εναντίον της? Θα είχε νόημα να υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση? Θα μπορούσε πιθανόν να αμφισβητηθεί το κύρος της κατάσχεσης (έχει τεθεί σαν θέμα σε διάφορες περιπτώσεις από ότι είδα). Αν ναι, αυτοτελώς και σε ποιο χρονικό στάδιο?

Αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι σχετικό, θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

malmc123
Εικόνα: malmc123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2008

ειναι ενας πονοκέφαλος και εγω δεν εχω βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τα περί ΚΕΔΕ.αυτο που νομίζω ότι εχω καταλάβει ειναι ότι ο τρίτος, έχει δικαίωμα να κάνει ανακοπή, η οποία είναι απρόθεσμη. σου παραθετω λίγα στοιχεια απο όσα βρήκα στο διαδικτυο, αλλα βρε (δυστυχως δεν θυμαμαι τευχος εκτος απο το ότι ηταν σε ΝΟΒ 2007, και μια γνωματευση της Π. Φαλτση, που ειναι πολυ κατατοπιστικη).

 

Ο τρίτος μπορεί να ασκήσει ανακοπή (άρθρο 987 ΚΠολΔ  ), χωρίς να μπορεί μ’ αυτήν να προσβάλει το κύρος της κατάσχεσης, αλλά μόνον και εφόσον: (i) το κατασχετήριο έγγραφο δεν περιέχει τα στοιχεία του άρθρου 983 ΚΠολΔ  ,  απορριπτομένων των λόγων που αφορούν την ουσιαστική ακυρότητα της κατάσχεσης. ΑΠ 1692/2001  , ΕΕΝ 2003,132.
Δ. Άρθρο 33 ΚΕΔΕ
Σε περίπτωση που επισπεύδων δανειστής είναι το Δημόσιο, εφαρμογή βρίσκουν οι οικείες διατάξεις του ΚΕΔΕ (άρθρα 30 επ. ΚΕΔΕ) και όχι του ΚΠολΔ, πλην των διατάξεων περί της ανακοπής.
Ζήτημα όμως ανέκυψε, ήδη από τη θέση σε εφαρμογή του ΚΕΔΕ (ΕφΑθ 1080/1977  , Δ 11,500, ΠΠρΑθ 642/1976  , Δ 14,300), σχετικά με τη συνταγματικότητα του άρθρου 33 του Κώδικα αυτού, σύμφωνα με το οποίο τυχόν εκπρόθεσμη ή παράτυπη δήλωση του τρίτου, ακόμη δε και μη δήλωση αυτού, τον καθιστά σε ολόκληρο συνοφειλέτη στο σύνολο της απαίτησης, για την οποία επισπεύθηκε η κατάσχεση.
Η διάταξη αυτή εχεί ήδη κριθεί από μέρος της νομολογίας (ΕφΑθ 1080/1977  , Δ 11,500, ΠΠρΑθ 642/1976  , Δ 14,300) ως αντισυνταγματική, ως αντικείμενη στα αρθρα 4, 20 και 26 Συντ  ., καθώς επιβάλλει ένα αμάχητο τεκμήριο κατά του τρίτου, αναγνωρίζοντας, εντελώς αδικαιολόγητα και αυθαίρετα, περισσότερα δικαιώματα στο Δημόσιο σε σχέση με τους διοικούμενους, παραβιάζοντας κατάφωρα τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

 

Γενικα υπαρχει μεγαλη επιχειρηματολογια κατα του αρθρου 33 ΚΕΔΕ περι αντισυνταγματικότητας του.

 

Ελπίζω να βοήθησα.πάντως, ειναι πολυ δυσκολο κομματι..