ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΓΓΥΗΤΗ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

Χωρίς απαντήσεις
ioannna
Εικόνα: ioannna
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/05/2012

Εγγυητής σε ένα επιχειρηματικό δάνειο τηρεί στην συμβαλλομενη τράπεζα λογαριασμό με καταθεσεις. Εν συνεχεία δεσμεύεται αυτοδικαίως από την ίδια την τράπεζα ένα ποσό από τον τηρούμενο λογαριασμό του εγγυητή, με την αιτιολογία ότι η τράπεζα κάνει χρήση του δικαιώματος επίσχεσης (ΑΚ 325) και των όρων του α. ΑΚ 423. Τέλος, κοινοποιήθηκε στον εγγυητή επιστολή από την Τράπεζα ότι το δεσμευμένο ποσό συμψηφίστηκε με την απαίτηση της τράπεζας απο τον εγγυητή και πως μετά τον συμψηφισμό αυτόν η εν λόγω απάιτηση θα θεωρηθεί ολοσχερώς εξοφλημένη. Με άλλα λόγια το ποσό το πήρε η Τράπεζα δίχως διαταγή πληρωμής, δίχως κατασχετήριο δίχως τίποτα.

Αν έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι τέτοιο παρακαλώ πολύ να με πληροφορήσει τί να προτείνω στον πελάτη - εγγυητή να πράξει, μήπως και ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και ιδίως θα ήθελα γνώμες για το αν αυτή η πράξη (επίσχεση) είναι ή έχει κριθεί νόμιμη, δίχως προηγουμένως να έχει τεθεί στην δικαστική κρίση. 

Ψάχνοντας λύση για το ζήτημα συνέχεια  "πέφτω πάνω" σε κατασχέσεις λόγω οφειλών στο δημόσιο, δεν έχω βρει μία παρόμοια περίπτωση, γι' αυτό παρακαλώ τα φώτα σας!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!