διαταγή πληρωμής

9 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

πελάτης μου εξόφλησε οφειλή του από εκδοθείσα (σε βάρος αυτου-οπισθογράφος και του Α-εκδότης επίδικης επιταγής)  Διαταγή Πληρωμής. Πήρε βεβαίωση για το συνολικό ποσό που κατέβαλλε (κεφάλαιο-έξοδα-τόκους) και τώρα επιθυμεί να κηνυγήσει τον εκδότη-Α. Εκδίδω νέα διαταγή βάσει της επίδικης επιταγής, διεκδικώντας και τα έξοδα που κατέβαλλα-ως εξ αναγωγής υπόχρεος? Η απόδειξη του δικηγόρου μιλάει για καταβολή Χ ποσού συνολικά με τμηματικές καταβολές (χωρίς να προσδιορίζει κεφάλαιο, τόκους, έξοδα και ημερομηνίες τμηματικών καταβολών)-θα έχω θέμα?? Αν υπάρχει και 1 διαθέσιμο υπόδειγμα θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως!! Ευχαριστώ   

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Ο νόμος λέει ότι μπορείς να ζητήσεις κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, αλλά στην πράξη δεν εχω δει δ.π. με τέτοιο περιεχόμενο. Εγω, σε παρεμφερείς περιπτώσεις (οπισθογράφηση επιταγής λόγω ενεχύρου σε τράπεζα, πληρωμή της επιταγής στην ενεχυρούχο και αναγωγή κατά του εκδότη), βγάζω διαταγή πληρωμής κατά του εκδότη ζητώντας το ποσό της επιταγής με τους νόμιμους τόκους. Η απόδειξη εξόφλησης θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει ημερομηνία πληρωμής της επιταγής στον κομιστή, γιατί τόκους μπορείς να ζητήσεις από την ημερομηνία πληρωμής της επιταγής.

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

Το θέμα είναι ότι εν προκειμένω εξόφλησε απαιτήσεις από ήδη εκδοθείσα Διαταγή πληρωμής....ζητάω την έκδοση διαταγής βάση της πληρωθείσας Διαταγής ή της επίδικης επιταγής-τίτλου της προηγούμενης Διαταγής??? Και πώς αναφέρω το κεφάλαιο τόκους και έξοδα για να επιδικαστούν? Ως προς το θέμα του χρόνου αποπληρωμής, νομίζω ότι αν αναφέρω ως χρόνο έναρξης της τοκοφορίας την επομένη της ημερομηνίας της δήλωσης- βεβαίωσης εξόφλησης, στην ουσία νόμιμα παραιτούμαι από τους ενδι΄΄αμεσους τόκους των επιμέρους ποσών των προηγούμενων καταβολών κια δεν υπάρχει πρόβλημα...τι λες?? 

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Χωρίς να είμαι βέβαιος, στη θέση σου θα εβγαζα δ.π. με βάση την επιταγή, ζητώντας το κεφάλαιο της επιταγής και τους τόκους από την ημερομηνία καταβολής. Από την άλλη όμως, δεν ξέρω μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να βγάλεις νέα διαταγή πληρωμής κατά του εκδότη, δεδομένου ότι και η πρώτη διαταγή πληρωμής έχει βγει εναντίον του

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

δε νομίζω να υπάρχει θέμα εκκρεμοδικίας, καθότι υπάρχει διαφορά διαδικων. Θέλω να διεκδικήσω και τα έξοδα (όχι μόνο τόκους και κεφάλαιο) γιατί δεν είναι λίγα...περί τα 1000!!!

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Μπορείς να τα διεκδικήσεις πάντως. Το άρθρο 46 του νομου περί επιταγών το λέει ρητά. Ωστόσο, θα έλεγα να σου κάνει ο συνάδελφος άλλη απόδειξη που να προσδιορίζει αναλυτικά το κεφαλαιο, τους τόκους και τα έξοδα και τις ημερομηνίες αποπληρωμής τους.

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

αυτό με προβληματίζει...και πώς τα αναφέρεις όλα αυτά???Ευχαριστώ για το χρόνο σου, μακάρι να έβρισκα και 1 υπόδειγμα...

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

τελικά ζήτησα στον συν/φο να μου κάνει νέα απόδειξη, χωρίς να μιλάει για τμηματικές καταβολές, αλλά να προσδιορίζει ότι κατέβαλε Χ για κεφάλαιο, Ψ για τόκους και Ζ για έξοδα, συνολικά Χ+Ψ+Ζ, ποσό που θα ζητάω νομιμοτόκως από την ημερομηνία της απόδειξης. νομίζω ότι είναι πιο απλό έτσι και δεν περιπλέκεται.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Ναι, νομίζω με αυτήν την αποδειξη δεν θα έχεις πρόβλημα.

Chrispy
Εικόνα: Chrispy
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/07/2011

Εκδοση ΔΠ και επίδοση σε αδιάφορη διεύθυνση 4 μέρες πριν τη λήξη του 2μήνου

Στον Πελάτη μου εκδόθηκε ΔΠ από επιταγή που σφραγίστηκε με επαρκές υπόλοιπο. Η ΕΠΕ εταιρία που ο πελάτης μου εκπροσωπεί είναι σε αδράνεια και η επίδοση έγινε σε διεύθυνση όπου η εταιρία δεν έχει έδρα και είναι διαφορετική με την διεύθυνση έκδοσης της ΔΠ. Εκεί κανένας δεν την παρέλαβε αλλά επιδόθηκε κατά τον Δικαστικό Επιμελητή αφήνωντάς της στην είσοδο πόρτας άγνωστης διεύθυνσης ή και εταιρίας. Η εταιρία πριν την αδρανοποιήσή της σκόπευε να μεταφερθεί εκεί αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε λόγω οικονομικών της δυσχαιριών. Το θέμα πλέον είναι ότι ο πελάτης ενημερώθηκε για την συγκεκριμένη επίδοση τηλεφωνικώς και αναρωτιέται αν πρέπει να ασκήσει ανακοπή εντός του υπολοίπου 10 ημερών ή να διατηρήσει την ψυχραιμία του σαν να μην του έχει κοινοποιηθεί. Δεν βρίσκεται κανείς στην διεύθυνση που εκδόθκε η ΔΠ αλλά κανείς και εκεί που θεωρητικά επιδόθηκε. Επίσης να σημειώσω ότι επιδόθηκε με τέτοιο προφανές τρόπο λόγω το ότι σε 4 ημέρες θα έληγε η προθεσμία  των 2 μηνών από την έκδοσή της.

Ευχαριστώ