ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ και ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ

14 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Έχω εκδώσει διαταγή πληρωμής από τιμολόγια επί πιστώσει, η οποία έχει επιδοθεί στον καθ' ού κι έχει μάλιστα παρέλθει η προθεσμία 15 ημερών για την άσκηση ανακοπής. Ο δανειστής θέλει να κατάσχει, δυνάμει της διαταγής πληρωμής, τα προϊόντα που πώλησε (με παρακράτηση κυριότητας) στον καθ' ού (εξοπλισμό καταστήματος). Πρέπει να προηγηθεί κάποια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων; Ποια είναι η διαδικασία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ChristinaDer
Εικόνα: ChristinaDer
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/04/2011

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,
Διαβάζοντας το ερώτημά σου, μου γεννήθηκε η εξής απορία: τι είδους κατάσχεση θέλει να επιβάλει ο δανειστής?
Να υποθέσω συντηρητική (επειδή αναρωτιέσαι για το εάν χρειάζεται έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων)? Η διαταγή πληρωμής, από την ημερομηνία έκδοσής της αποτελεί τίτλο για επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης (ή προσημείωσης υποθήκης) σύμφωνα με το άρθρο 724 §1 ΚΠολΔ.
Επίσης, από τη στιγμή που δεν ασκήθηκε ανακοπή (και άρα αίτηση αναστολής και αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής για αναστολή της εκτέλεσης, που να είχε τυχόν γίνει δεκτή), η διαταγή πληρωμής που έχεις στα χέρια σου είναι εκτελεστός τίτλος και επιβάλλεις αναγκαστική κατάσχεση και προχωράς με την εκτέλεση.. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα ότι έχει παρακρατήσει την κυριότητα ο δανειστής (η οποία μεταβιβάζεται στον οφειλέτη-αγοραστή με την είσπραξη του τιμήματος από τον πωλητή), αλλά σύμφωνα με το 1017§1 ΚΠολΔ, οι διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου για την κτήση κυριότητας από μη κύριο εφαρμόζονται και στον πλειστηριασμό κινητού πράγματος.
Τέλος: υπάρχει περίπτωση να εννοείς ότι ο δανειστής θέλει να αναλάβει τα κινητά?
Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα (πολύ) με τις παρατηρήσεις μου, εγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό το θέμα στην πράξη αλλά μου άρεσε ως ερώτημα!
 

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Καλημέρα! Χρόνια Πολλά και από εμένα!

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξα ιδιαίτερα σαφής κατά την διατύπωση του ερωτήματος. Ο δανειστής θέλει να κατασχέσει κινητά (όχι απαραίτητα μόνον εκείνα που πώλησε στον οφειλέτη). Ο επιμελητής μου λέει οτι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει κατάσχεση, περίληψη, πρόγραμμα πλειστηριασμού κλπ κλπ και τελικά θα χρειαστεί ο οφειλέτης να αγοράσει τα κινητά. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται πολλά έξοδα. Στο ερώτημά μου εάν μπορουμε τουλάχιστον να αναλάβουμε μόνο τα κινητά που πωλήσαμε με παρακράτηση κυριότητας, μου είπε οτι σ' αυτή την περίπτωση χρειάζεται δικαστική απόφαση που να διατάσσει την αφαίρεση των πραγμάτων και την απόδοσή τους στον δανειστή, χωρίς να μου διευκρινίζει τί είδους απόφαση.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Υποθέτω ότι η απόφαση που εννοεί ο επιμελητής είναι απόφαση ασφαλιστικών νομής. Κάτι αντίστοιχο με τις τράπεζες που κάνουν ασφαλιστικά νομής και παίρνουν πίσω τα αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί με παρακράτηση κυριότητας.

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Μάλιστα... Μήπως σας βρίσκεται κάποιο σχετικό υπόδειγμα; Ευχαριστώ!

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

έχω την εντύπωση πως από τη στιγμη που διεκδικεί τα χρήματα αφού εξέδωσες ΔΠ (και όχι την παρακρατηθείσα  κυριότητα, που τότε θα μιλούσαμε για απόφαση ασφαλιτικών νομής), ο δικ.επιμελητής εννοεί ότι θα πάει να κατασχέσει βάσει του άρθρου 953 ΚΠολΔ, όπως κάνει και για τα ακίνητα, δηλ. τη διαδικασία κατάσχεσης κινητών (και όχι απόδοσης πραγμάτων του άρθρου 941 ΚΠολΔ),. Αυτά θα πλειστηριασθούν -αν δεν πληρώσει όταν δει το φορτηγό- (και ενδεχωμένως να τα αγοράσει ο οφειλέτης) και το τίμημα θα καταβληθεί στον επισπεύδοντα (και τυχόν αναγγελθέντες δανειστές), οπότε και θα εξοφληθεί η απαίτησή του. Κατάσχεση όπως με τα ακίνητα με κάποιες διαφοροποιήσεις-σωστό αυτό που σου είπε.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις ασφαλιστικά νομής (δηλαδή πλέον περιορίζεσαι μόνο στο εμπόρευμα που πώλησες), έλεγξε αν τυχόν σου προβληθεί ένσταση ότι ήδη έχεις εκδώσει Δ.Πλ. (οπότε θεωρείται η παρακράτηση ισχύουσα ακόμα? βλ. για το επιλεκτικό δικαίωμα του πωλητή να ζητήσει τα χρήματα ή την κυριότητα, υπάρχει ένα ζήτημα εκεί...)

ChristinaDer
Εικόνα: ChristinaDer
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/04/2011

Καλημέρα!

Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό στη δική σου περίπτωση.. Έχεις εκδόσει διαταγή πληρωμής, που σημαίνει ότι εμμένεις στην καταβολή του χρηματικού ανταλλάγματος.. Σύμφωνα με την κρατούσα στη νομολογία άποψη (σύμφωνα με το Ειδικό Ενοχικό (Ι/1) του Φίλιου, είδα απόφαση του ΑΠ 525/1992, Δ/νη 1993, σελ. 1475 και πιο πρόσφατη ΕφΘεσ 1787/2003, ΧρΙΔ 2004, σελ. 899), η άσκηση ενός από τα δικαιώματα που προβλέπει το άρθρο 532 ΑΚ, αποκλείει την άσκηση του άλλου (δηλαδή εφόσον επιλέγεις να απαιτήσεις το τίμημα, γεγονός που αποδεικνύεται με την έκδοση διαταγής πληρωμής από τα τιμολόγια, υπάρχει "συγκέντρωση" -κατά τη διατύπωση των αποφάσεων των δικαστηρίων- δικαιώματος που αποκλείει την επιλογή άλλου δικαιώματος, δηλαδή την υπαναχώρηση από τη σύμβαση και άσκηση των δικαιωμάτων από την κυριότητα..).

Επιτρέπεται δε, η συμφωνία ότι ο πωλητής θα έχει το δικαίωμα, αν περιέλθει ο αγοραστής σε υπερημερία, να αναλάβει το πράγμα χωρίς προηγούμενη υπαναχώρηση. Εδώ ο πωλητής αναλαμβάνει το πράγμα και εμμένει συγχρόνως στη σύμβαση, δηλαδή έχει το δικαίωμα να απαιτήσει το τίμημα (Φίλος, Ειδικό Ενοχικό, Ι/1, 2002, σελ. 91). Υπάρχει τέτοια συμφωνία ανάμεσα σε δανειστή και οφειλέτη εν προκειμένω;

Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά νομής ρυθμίζονται από τα 733-734 ΚΠολΔ, η άσκηση της αίτησης δεν επιφέρει διακοπή της ενιαύσιας παραγραφής (992 ΑΚ) αλλά η άσκηση της αγωγής διακόπτει την παραγραφή (ή κάποιος άλλος τρόπος από αυτούς που προβλέπει ο ΑΚ)! Υπόδειγμα αν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχει ο σύλλογος!

 

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Πολύ σωστός ο προβληματισμός της Αλέξιας και της Χριστίνας. Μάλλον θα πρέπει να κινηθείς σε κατάσχεση των κινητών πραγμάτων του οφειλέτη σου. Άλλωστε, σε ευνοεί από άποψη ταχύτητας και δραστικότητας. Το μείον βέβαια είναι τα έξοδα που πρέπει να προκαταβληθούν από τον πελάτη σου.

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πολύ όλους! Υπήρξατε κατατοπιστικότατοι!!

Νατάσσα
Εικόνα: Νατάσσα
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/06/2010

 Συνάδελφοι καλησπέρα,

Γνωρίζετε εάν δύναται να εκδοθεί Ευρωπαική Διαταγή πληρωμής με βάση τιμολόγια (ανυπόγραφα) συνοδεύομενα από τα ασντίστοιχα cmr;;

Οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν χρήσιμη

chris84
Εικόνα: chris84
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/12/2011

 συναδελφοι, έχω μία περίπτωση όπου το ποσό είναι μικρό και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνω κατάσχεση κινητών πραγμάτων τα έξοδα για το δικαστικό επιμελητή τα πληρώνει ο επισπεύδων την εκτέλεση? γιατί έτσι δεν συμφέρει για μικρά ποσά. πχ η επιταγή προς εκτέλεση στην περίπτωση μου είναι 1000 ευρώ. πώς κινούμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις? η κατάσχεση κινητών τα έξοδα είναι κανένα 1500 ευρώ??? δλδ θα ζημιωθούμε επιπλέον?

chris84
Εικόνα: chris84
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/12/2011

απλά είναι κρίμα να έχουμε δικαστικές αποφάσεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν.. τόσος κόπος, τόσα έξοδα και τελικά να μην μπορείς να δικαιωθείς?

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

 έχεις δ'ίκαιο αλλά δυστυχως αυτό ισχύει. Απλά ποντάρεις στο ότι από το πλειστηρίασμα θα πάρεις και τα έξοδα (δεν ξέρω αν τα καλύπτουν όλα) και την απαίτηση σου

chris84
Εικόνα: chris84
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/12/2011

 Ντρέπομαι και να τα ζητήσω τόσα έξοδα με αβέβαιη έκβαση της υπόθεσης...

Απο την άλλη ανησυχώ και μήπως φαίνομαι αναποτελεσματικός στον πελάτη...

Τι να πω...αδιεξοδο..

AlexiaM
Εικόνα: AlexiaM
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/01/2009

 αν είναι ανώνυμη να έχεις υπόψη σου ότι το κάνουν κυρίως για λογιστικούς λόγους (μη φορολόγηση επισφαλειών) και δεν καίγονται τόσο για το στάδιο της εκτέλεσης, όσο για την τελεσιικία της απαίτησης. Αλλιώς, βάζεις το φάκελο στο συρταράκι και όταν με το καλό σου πει "προχώρα" με το ρευστό στο χέρι...ξανά προσπαθείς. Δυστυχώς αυτά έχει το επάγγελμά μας!!