ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΝΩΝ

8 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
JIMLAW
Εικόνα: JIMLAW
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/05/2009

Καλησπερα.Υπάρχει κάποιο νομοθέτημα που διευκολύνει τον καταδικασθέντα σε χρηματικες ποινες,παραλληλα με φυλακιση βεβαια,να τις πληρωσει σε δοσεις σε διαστημα 2 ετων ή κατι τέτοιο;

JIMLAW
Εικόνα: JIMLAW
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/05/2009

ακόμη,πότε βεβαιώνονται οι χρηματικές ποινές,όταν καταστουν αμετακλητες οι καταδικαστικες αποφασεις;ως βεβαιωμενες,ποιά η περαιτερω διαδικασια;μηπως ετσι θεωρουνται χρεη προς το Δημοσιο,δεν παιρνει ο καταδικασθεις φορολογικη ενημεροτητα,μπαινει τειρεσια;αν ειναι πια χρεη προς το δημοσιο,μπαινουν στο καθεστως ν3869/10 και 3888/10;

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

    Πρέπει να ανατρέξεις στα 553 και 588 του ΚώδΠοινΔικ και στην κατ'εξουσιοδότηση αυτών εκδοθείσα νομοθεσία, καθώς και στις διατάξεις του ΚΕΔΕ .Οι   χρηματικές ποινές που βεβαιώνονται είναι αυτές που επιβάλλονται δυνάμει αμετάκλητων αποφάσεων , όπως ρητά ορίζεται στον νόμο.  Εξάλλου, μέσω του τμήματος εκκαθάρισης του δικαστηρίου , η βεβαίωση προωθείται προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία εν ευθέτω χρόνω στέλνει το χαρτάκι της προς τον καταδικασθέντα για να πληρώσει ( σημειωτέον , θα πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια από το ποσό της χρηματικής ποινής , προστιθεμένου του ποσού της προσαύξησης κατά ποσοστό 92 % του ποσού της χρηματικής ποινής).Επίσης ,   βεβαίως και  αποτελούν οφειλές προς το Δημόσιο, εξού και η διάταξη για την χρηματική ποινή ( αλλά και για τα έξοδα) , εάν πρόκειται για άμεσα εκτελεστή απόφαση, εκτελείται και με προσωπική κράτηση του οφειλέτη καταδικασθέντα κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Τέλος , δεν έχω υπόψη μου τέτοιο  νομοθέτημα  που περιγράφεις στο πρώτο σου ερώτημα , εξάλλου , πριν από κάποια χρονάκια που γνώρισα εκ του σύνεγγυς αυτή τη διαδικασία   , οι πληρωμές γίνονταν ντούκου και ποτέ δεν έγινε χρήση δυνατότητας πληρωμής σε δόσεις.

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Διορθώνω για την πληρωμή σε δόσεις : δες το 588παρ. 7 ΚΠοινΔικ που παραπέμπει στον ΚΕΔΕ και το οποίο εφαρμόζεται αναλογικά για χρηματικές ποινές κατά το 553 παρ. 2.

georgialex
Εικόνα: georgialex
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/04/2010

ο ν.3904/10 δινει το προνομιο πληρωμης σε δοσεις 2 ή 3 ετων νομιζω.επισης οι χρηματικες ποινες δεν αποτελουν δημοσια εσοδα κατα μια γνωμ.εισ.εφ.αθ.

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

 Μια διευκρίνιση : oλα τα σχόλιά μου αφορούν την κύρια /γνήσια χρηματική ποινή, στην οποίαν και θεώρησα ότι αναφέρεται το ερώτημα . Εάν, όμως , μιλάμε για τη δευτερεύουσα -από μετατροπή φυλάκισης- χρηματική ποινή , ισχύει το άρθρο 82 ΠΚ , που πρόσφατα τροποποιήθηκε με τον νόμο που αναφέρει η συνάδελφος.

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Πάνω στο ζήτημα της χρηματικής ποινής, έχω το εξής θέμα:Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου (Κακουργημάτων) ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια, έκανε αίτηση αναίρεσης η οποία έγινε εν μερει δεκτή και παραπέμπει εκ νέου την υποθέση στο Πενταμελές Εφετείο. Στο μεταξύ, ομως, η ΔΟΥ του έστειλε ατομική ειδοποίηση ληξιπροθεσμων χρεών, που αφορά στην χρηματική ποινή. Δεδομένου ότι η απόφαση αναιρέθηκε, είναι απαιτητό το ποσό της χρηματικής ποινής σ'αυτό το στάδιο; Πώς πρέπει να κινηθούμε;  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

victory
Εικόνα: victory
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/06/2011

Χρειάζομαι, εαν γνωρίζετε, να μου λύσετε την εξής απορία :

Στην περίπτωση αίτησης για καταβολή ποινής σε δόσεις (ΠΚ 82 παρ. 4, όπως αντικαταστάθηκε στο ν.3904/10), πού απευθύνουμε την αίτηση; Στο δικαστήριο ή εκτός ακροαητρίου, στον εισαγγελέα ;

Η διατύπωση του νόμου λέει "το δικαστήριο εκτιμά..........το δικαστήριο καθορίζει προθεσμία.....". Γνωρίζετε τι ισχύει σίγουρα;

savvas33
Εικόνα: savvas33
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/05/2012

 Θεμα: καταγγελία 

   Θέλω να θέσω υπό’ όψιν σας το εξής ζήτημα που ανέκυψε μετά την ψήφιση του ν. 3904/2010 :  Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ως άνω νόμου αλλάζουν οι ώρες και η προθεσμία παροχής κοινωφελούς εργασίας , οι διατάξεις του άρθρου αυτού ως ουσιαστικού δικαίου είναι ευμενέστερες σε σχέση με τις προϊσχύσασες διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 6,7 Π.Κ που ρυθμίζουν την μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και σε συνδιασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 Π.Κ θα έπρεπε να γίνεται δεκτό το αίτημα να καθορισθούν εκ νέου οι ώρες και η προθεσμία παροχής κοινωφελούς εργασίας παλαιών αποφάσεων, παρόλα αυτά σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται από τους Εισαγγελείς τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Εφετείου Θεσ/νίκης κατά πάγια τακτική, ενώ την ίδια στιγμή παρόμοια αιτήματα γίνονται δεκτά στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και σε άλλα Πρωτοδικεία της χώρας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα ώστε να παύσει αυτή η διακριτική μεταχείριση σε βάρος πολλών δεκάδων συνανθρώπων μας που παρέχουν σήμερα κοινωφελή εργασία.  Δεν πιστεύω ότι άλλος νομός εφαρμόζεται στην Αθήνα και σε αλλά Πρωτοδικεία και άλλος στην Θεσσαλονίκη?? πρέπει να βρεθεί και μια λύση για εμάς να απολυθούν ολοι.