δρόμοι μετά τη δικηγορία

8 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
κικη4444
Εικόνα: κικη4444
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/09/2011

Αγαπητοί συνάδελφοι,

γνωρίζει κανένας από εσάς την διαδικασία παραίτησης από το δικηγορικό σύλλογο(όπου εντός 5ετίας, λέει, μπορεί να το ξανασκεφτείς κ επαναδιορισθείσ αν θεσ πληρώνοντας παράβολο των 1000 ε)? το κλείσιμο βιβλίων και διακοπής απο τα ταμεία? τα ασφάλιστρα μου φαίνονται υψηλά..υπάρχει κανείς που το έχει κάνει? κ μετά γράφτηκε στον οαεδ ενδεχομένως?

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

 Απ όσο ξέρω υπάρχει δυνατότητα 1. διαγραφής και 2.αναστολής χωρίς να γνωρίζω τις διαφορές τους.Κοίτα στην Αναζήτηση γιατί έχει ξανατεθεί το θέμα στο παρελθόν.

Anergos
Εικόνα: Anergos

Πριν λίγους μήνες παραιτήθηκα. Η διαδικασία παραίτησης στον δικηγορικό σύλλογο είναι η εξής: καταθέτεις την αίτηση παραίτησής σου, η οποία παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, και στη συνέχεια το Δ.Σ. του Συλλόγου την εγκρίνει. Έτσι, διαγράφεσαι από το Σύλλογο. Κατόπιν, θα πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος να στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο, προκειμένου να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ (η διαδικασία στο Υπουργείο μπορεί να αργήσει λίγους μήνες). Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Υπουργείο, αυτό στέλνει τα σχετικά έγγραφα στον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος μπορεί πλέον να σου χορηγήσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις, προκειμένου να διαγραφείς από τα ασφαλιστικά σου ταμεία (Ε.Τ.Α.Α.).

Η διαδικασία για την ΔΟΥ είναι άλλη και δεν έχει σχέση με την παραπάνω διαδικασία: παίρνεις το βιβλίο εσόδων-εξόδων, το βιβλιάριο των αποδείξεών σου και τα σχετικά έγγραφα (έναρξης επαγγέλματος κλπ) και πηγαίνεις στην ΔΟΥ σου. Εκεί θα σε καθοδηγήσουν οι υπάλληλοι. Πρέπει να περάσεις από ένα σωρό γραφεία στην ΔΟΥ, προκειμένου να "συλλέξεις" όλα τα έγγραφα που χρειάζονται, αλλά θα σε καθοδηγήσουν εκεί.

Πριν λίγους μήνες, τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ "διαφήμιζαν" την υπουργική απόφαση Φ.80000/8285/253/2013 η οποία περιλαμβάνεται στο Φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 705/Β΄/28-3-2013. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, οι ελέυθεροι επαγγελματίες (όπως κι εμείς οι δικηγόροι) που πληρώναμε την ειδική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, θα μπορούσαμε να πάρουμε επίδομα ανεργίας εφόσον κάναμε λήξη επαγγέλματος και βγαίναμε στην ανεργία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση, αφορά μόνον τους άνεργους πρώην ασφαλισμένους στους Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. και όχι τους άνεργους πρώην ασφαλισμένους στον Ε.Τ.Α.Α., όπως είμαστε εμείς οι πρώην δικηγόροι. Έτσι, οι άνεργοι πρώην δικηγόροι δεν μπορούμε να πάρουμε επίδομα ανεργίας. Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ, καθώς και ενδεικτικά στην ακόλουθη ιστοσελίδα για αυτό το θέμα: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13011 Το Υπουργείο ίσως να θεωρεί ότι οι άνεργοι πρώην δικηγόροι είναι πλούσιοι, άρα δεν αξίζουν το επίδομα ανεργίας για το οποίο πληρώναμε κάθε χρόνο. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Τα ασφάλιστρα των εν ενεργεία δικηγόρων είναι όντως υψηλά. Και πέραν από αυτά, το κράτος απαιτεί και την ετήσια καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ, άσχετα με το αν τα βγάζεις τα χρήματα ή όχι. Και παίρνει από τους δικηγόρους το 23% των χρημάτων που κερδίζουν μέσω του ΦΠΑ, καθώς και άλλα 26% μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή παίρνει με το "καλημέρα" 23+26=49 τοις εκατό από τα χρήματα που βγάζουμε, συν άλλα 650 ευρώ το χρόνο το τέλος επιτηδεύματος, συν τα χρήματα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, συν όλα τα άλλα που πληρώνει στο κράτος όλος ο κόσμος (χαράτσια κλπ). Για αυτό έκανα την λήξη επαγγέλματος και έμεινα πλέον άνεργος. Διότι δεν μπορούσα να πληρώνω τόσα χρήματα στο κράτος, εφόσον δεν τα έβγαζα!

Με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος θυμίζει έναν ανελέητο νταβαντζή, που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, εκτός από το να εισπράττει από όλους τα ίδια. Η τραγική ειρωνία είναι ότι, στην περίπτωση των δικηγόρων, το κράτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει ποιοι δικηγόροι βγάζουν χρήματα και ποιοι όχι (μέσω των παραστάσεων που γίνονται στους Δικηγορικούς Συλλόγους). Αλλά το κράτος δεν ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τίποτα, διότι ευνοεί τους οικονομικά δυνατούς. Εγώ ο δικηγοράκος πλήρωνα τα ίδια χρήματα (τέλος επιτηδεύματος και ταμεία) με τους μεγαλοδικηγόρους που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Μάλιστα, οι μεγαλοδικηγόροι αυτοί δεν πληρώνουν καν τα ταμεία τους, διότι τα ένσημα των παραστάσεων τούς τα πληρώνουν οι πελάτες τους (και στη συνέχεια οι δικηγόροι επικολλούν στα ασφαλιστικά βιβλιάριά τους τα αποκόμματα των ενσήμων από τις παραστάσεις). Ο δικηγοράκος όμως που δεν έχει πελατεία, πρέπει όλα αυτά τα χρήματα να τα πληρώνει από την τσέπη του. Αυτό είναι το "κοινωνικό" κράτος που έχουμε. Ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς, και τσαλαπατάει τους νέους και τους οικονομικά αδύναμους.

panos78
Εικόνα: panos78
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/06/2012

φιλε ανεργε μπορεις να με βοηθησεις σε κατι;
για διαγραφη και ληξη στη ΔΟΥ υπαρχει αναγκαιοτητα εξοφλησης των χρεων προς ταμεια;
τι διαφορα εχει η παραιτηση απο την διακοπη η την αναστολη δικηγορικου επαγγελματος;
επιδομα ανεργιας απο τον ΟΑΕΔ πηρες;

alexia4
Εικόνα: alexia4
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/02/2008

 Επίσης να αναφέρω η εφορία στην οποία ανήκω δεν μου έκλεινε τα βιβλία (γιατί να τα κρατάω ανοιχτά, για να πληρώνω 650Ε χωρίς έσοδα;) αν δεν τους πήγαινα βεβαίωση ότι παραιτήθηκα από το ΔΣΑ. Aπευθύνθηκα στο ΔΣΑ και η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι άλλες εφορίες ζητάνε αυτή τη βεβαίωση κι άλλες κλείνουν τα βιβλία χωρίς να τη ζητήσουν (πράγμα που αληθεύει γιατί γνωστή έκλεισε τα βιβλία χωρίς πρώτα να παραιτηθεί). Δεν τους αρκεί  το χαρτί του ΔΣΑ ότι δεν έχω παραστάσεις και συμβόλαια; 'Ελεος!

Τώρα τι να πω για το "κράτος" που έχουμε;  Αγαπητέ anerge με το "ανελέητος νταβαντζής" τα είπες όλα!

 

Anergos
Εικόνα: Anergos

Εμένα στη ΔΟΥ δεν μου ζήτησαν βεβαίωση απότο Δικηγορικό Σύλλογο, ωστόσο είχα φροντίσει πρώτα να παραιτηθώ από τον Δ.Σ. και μετά να κάνω λήξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ. Μετά από την παραίτηση στο Δικηγορικό Σύλλογο, έχουμε 5 χρόνια καιρό για να ξαναγίνουμε δικηγόροι. Μετά χάνουμε αυτό το δικαίωμα.
Η όλη διαδικασία της λήξης επαγγέλματος "πονάει" πολύ. Ουσιαστικά διαγράφεις τόσα χρόνια σπουδών και ονείρων για μια σταδιοδρομία, και μπαίνεις στον κατάλογο των ανέργων του ΟΑΕΔ. Όσο ήμουν δικηγόρος είχα πολύ λίγα έσοδα. Ωστόσο έλεγα (στον εαυτό μου πιο πολύ) ότι "ήμουν δικηγόρος". Είχα την θεωρητική δυνατότητα, αν βρω πελάτες, να δουλέψω. Όταν παύεις να είσαι δικηγόρος, δεν μπορείς πλέον να κάνεις ούτε ελέγχους τίτλων, τίποτα.
Όταν έκανα τις σχετικές διαδικασίες, ήμουν πολύ φορτισμένος για πολύ καιρό. Θυμάμαι μάλιστα στη ΔΟΥ όπου πήγα για να κάνω τη λήξη επαγγέλματος, μια προϊσταμένη, που έπρεπε να μου βάλει υπογραφή. Είδε στα χαρτιά ότι ήμουν δικηγόρος. Και με ρώτησε "Και τώρα τι θα κάνεις;" Δεν ήξερα τι να της απαντήσω, και μετά από τόσον καιρό που είμαι πλέον άνεργος εξακολουθώ να μην ξέρω. Κρατήθηκα να μην δακρύσω, και της απάντησα ότι τον Υπουργό και το κράτος δεν τους ενδιαφέρει τι θα κάνω. Τους ενδιαφέρει μόνον να εισπράττουν από μένα τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος και τις χιλιάδες ευρώ για τα ταμεία, παρόλο που εγώ ολόκληρη τη χρονιά είναι ζήτημα αν έβγαλα 100 ευρώ. Κι εγώ δεν έχω την δυνατότητα να τους πληρώνω τόσα χρήματα, διότι δεν τα βγάζω.
Πέρα από αυτά, θέλει προσοχή, ότι η εφορία απαιτεί, ο επαγγελματίας που έκανε λήξη επαγγέλματος, να κάνει κανονικά την δήλωση ΦΠΑ για το τρίμηνο κατά το οποίο έγινε η λήξη, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο. Πχ, αν κάποιος κάνει λήξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ στις 20 Μαϊου (βρίσκεται δηλαδή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους), τότε θα πρέπει κατά τον Ιούλιο, όταν γίνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου, να κάνει δήλωση ΦΠΑ για το διάστημα από 1 Απριλίου μέχρι 20 Μαϊου, ακόμα κι αν είναι η δήλωση μηδενική.

alexia4
Εικόνα: alexia4
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/02/2008

 Εγώ θα έκανα εκπρόθεσμη λήξη (31/12/2012) ώστε να μην πληρώσω τέλος επιτηδεύματος για το 2013. Κατά τα άλλα έτσι όπως τα λες είναι για τη συναισθηματική φόρτιση της όλης διαδικασίας....σπαταλήσαμε τόσα χρόνια σπουδών γιατί; Για να τα διαγράψουμε; Και μετά τι;

Δεν έχω ιδέα πώς θα πληρώσω τις αυξημένες εισφορές του χρόνου τώρα που συμπλήρωσα 5ετία.
mourmour
Εικόνα: mourmour
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/12/2011

Διαβαζω αυτα , κι εχω αρχισει και απογοητευομαι πληρως..

Ο Συλλογος μας που ειναι? Ειναι δυνατον με τοση ανεργια νεων δικηγορων, να μη δικαιουμαστε καν το επιδομα (ενω πληρωνουμε στις εισφορες υπερ ΟΑΕΔ)?

Αυτο δε με τα ασυμβιβαστα εχει καταντησει γελοιο...Εγω δλδ που ενδεχομενως εχω μεινει 1 χρονο χωρις δουλεια, να μην μπορω να δουλεψω πουθενα αλλου, αν δεν κανω διαγραφη? Κι αν βρω δουλεια σε γραφειο να πρεπει να ξανα εγγραφω με ο,τι αυτο συνεπαγεται απο αποψη εξοδων? Ειναι δυνατον ο ασκουμενος να πληρωνει εισφορες οσο ο δικηγορος τριετιας?

Δεν φταιει το κρατος, το συνδικαλιστικο μας οργανο φταιει...

emmeleia
Εικόνα: emmeleia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/08/2011

 Δυστυχώς η δικηγορία είναι δουλειά για τους οικονομικά ισχυρούς και όσους προέρχονται από οικογενειακά δικηγορικά τζάκια...
Κοιτάξτε ποιοί έχουν τα γραφεία, ποιοί κάνουν τις μεγάλες δουλειές, σε ποιούς κάναμε άσκηση...

Εγώ που ήμουν από άσχετη οικογένεια, επειδή ήμουν καλή μαθήτρια, πίστεψα ότι θα τα κατάφερνα στη δικηγορία? τς τς τς τς τς οποία ύβρις...

Μερικοί συναδελφοι τα καταφέρνουν να ξεκινήσουν από το μηδέν (ταλέντο, τύχη, καλές γνωριμίες, ένα κεφάλαιο για αρχή...) αλλά δυστυχώς δεν γίνεται για όλους, το επάγγελμα δεν λειτουργεί μαζικά...δεν είμαστε δάσκαλοι, όλοι κουτσοί, στραβοί στον άγιο Παντελέημονα...

Ο Σύλλογος εξυπηρετεί τους οικονομικά ισχυρούς δικηγόρους απροκάλυπτα.... για θυμηθείτε ένα σημείωμα που μάς απεστάλη επεξηγηματικό για το χαμηλό μέρισμα... ΠΟΥ έριχνε την ευθύνη? στον αυξημένο αριθμό νέων δικηγόρων, κοινώς παίρνουμε χαμηλό μέρισμα απειδή μπηκαν στο σινάφι μας πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι... Το ότι όλος αυτός ο όγκος νέων δικηγόρων δουλεύει 12ωρα σαν είλωτας για 800 ευρώ το μήνα δεν τούς λέει τίποτα... ο αυξημένος όγκος τούς χάλασε...