ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΔΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΔΟΥ?
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ?ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΑΛΛΟΝ.
Συνάδελφε η διαδικασία έχει ως εξής:
Πρώτα πρέπει να ορκιστείς(φαντάζομαι ότι το έχεις ήδη κάνει) και να πάρεις από το σύλλογο βεβαίωση που να λέει πότε ορκίστηκες και πότε γράφτηκες στο σύλλογο.Μετά θα ππέπει να καταθέσεις γρήγορα τα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο Ταμείο Νομικών, αυτό είναι και το οποίο αργεί λίγο, γιατί συνήθως τα καταθέτεις και μετά από ενα μήνα σου στέλνουν την βεβαίωση ασφάλισης(αν πας εσύ ο ίδιος ίσως να την πάρεις πιο γρήγορα.Αφού κάνεις αυτά χρειάζεσαι τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1)Αίτηση που συμπληρώνεις εκεί.
2)Μισθωτήριο του γραφείου που μισθώνεις, αν δεν μισθώνεις γραφείο ένα ιδ. συμφωνητικό από τον δικηγόρο στον οποίο εργάζεσαι που να λέει ότι σου παραχωρεί τουλάχιστον 20 τμ. του γραφείου του τα οποία θα χρησιμοποιείς ως δικό σου γραφείο(πρέπει να υπάρχει όρος στο δικό του μισθωτήριο που να του επιτρέπει να παραχωρεί χώρο σε συνεργαζόμενους δικηγόρους).Αυτή θα είναι και η έδρα που θα δηλώσεις.
3)Τη βεβαίωση ασφάλισης από το Ταμείο Νομικών
4)Βεβαίωση από το Επιμελητήριο ότι το επάγγελμά σου τυχάνει απαλλαγής από εγγραφή σε αυτό(την πέρνεις μέσα σε 5 λεπτά από το Επιμελητήριο)
5)Βεβαίωση από το σύλλογο ότι δεν εφείλεις σε ασφαλιστικά ταμεία
6) Καλό θα ήταν όταν πας να έχεις αγοράσει ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων και μπλοκάκια αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για να τα θεωρήσεις μιας και θα πας στην εφορία.Τα μπλοκάκια τα σφραγίζεις με την σφραγίδα σου και τα αριθμείς πριν πας.
Νομίζω αυτά σε γενικές γραμμές.Πιστεύω να μην ξέχασα κάτι
Εξ όσων γνωρίζω, κατά την έναρξη στην εφορία και εφόσον δεν νοικιάζεις ο ίδιος γραφείο, μπορείς να δηλώσεις ως έδρα είτε το σπίτι σου, οπότε και προσκομίζεις συνήθως το μισθωτήριο θεωρημένο από τη ΔΟΥ του εκμισθωτή είτε δηλώνεις παραχώρηση χρήσης κάποιων τετραγωνικών από το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεσαι, προσκομίζοντας την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του δικηγόρου.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η σφραγίδα πρέπει να φέρει τα στοιχεία της έδρας που έχει δηλωθεί στην εφορία και όχι διάφορα αυτών.
Ως προς το αν πρέπει να δηλώσεις το γραφείο που θα δουλεύεις, εφόσον δηλώνεις έδρα το σπίτι σου δεν ενδιαφέρει κανέναν το που και με ποιον συνεργάζεσαι, οπότε δεν υποχρεούσαι να δηλώσεις τίποτα.
Καλο ξεκινημα συναδελφε!
Εφοσον γραφτηκες στον ΔΣΑ πρεπει να κανεις εναρξη και στην εφορια, δεν ειναι στο χερι σου αν θελεις να κανεις ή οχι. Και σφραγιδα πρεπει να κανεις. Δεν ξερω για καποιο συγκεκριμενο χρονικο οριο αλλα καλο θα ειναι να γινει το ιδιο ημερολογιακο ετος που γραφτηκες στον ΔΣΑ.
Για να δηλωσεις ως εδρα το σπιτι το οποιο μισθωνεις θα πρεπει να αναφερεται ρητα στο μισθωτηριο οτι ο εκμισθωτης σου επιτρεπει να το χρησιμοποιησεις και ως εδρα του επαγγελματος σου ητοι επαγγελματικη στεγη...αυτο στην πραξη ειναι δυσκολο καθως λιγοι ειναι προθυμοι να σου κανουν την εξυπηρετηση δεδομενου οτι φοβουνται οτι θα επελθουν οι συνεπειες της επαγγελματικης μισθωσης..
αν δεν εχεις τετοιο ορο στο μισθωτηριο θα πρεπει ο εκμισθωτης σου να παει σε κεπ να σου φτιαξει υπευθυνη δηλωση που να αναφερει οτι σου παραχωρει καποια τετραγωνικα για εδρα η οτι σου επιτρεπει να το χρησιμοποιεις ως επαγγελματικη στεγη με κυρια της χρηση ως οικια.
σε περιπτωση που τσινισει ο εκμισθωτης πες του να παει στην εφορια να διαπιστωσει οτι απλα παραχωρηση χρησης θα σου κανει καποια τετραγωνικα κατι το οποιο δεν συνιστα επαγγελματικη μισθωση κτλ κτλ
αστο εχω κι εγω το ιδιο θεμα γιατι δεν εχω δικο μου σπιτι εδω και ουσιαστικα δεν εχω που να κανω εδρα καθως ο εκμισθωτης με το που το ειπα εβγαλε σπυρια......
ελπιζω να σε κατατοπισα
Καλησπέρα και καλώς ήρθες στη δικηγορική οικογένεια! έχω την εντύπωση ότι η έναρξη πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την εγγραφή στον Δικηγορικό Σύλλογο, διαφορετικά έχεις κάποιο πρόστιμο. Καλύτερα να επικοινωνήσεις απευθείας με τη ΔΟΥ στην οποία ανήκεις για να σου πει λεπτομέρειες.
α και σε καθε περιπτωση η σφραγιδα φερει τα στοιχεια της εδρας...με την οποια και θα σφραγισεις τα βιβλια σου,,δεν εχει νοημα αλλιως
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!ΑΠΛΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ!ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΡΞΗ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ευχαριστώ πολύ!!!!
ΕΙΜΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΟΥ!ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ?
ΛΟΓΙΚΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΔΟΥ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΜΟΥ ΑΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ. ΣΩΣΤΑ?
Ακριβώς έτσι. Κι εγώ στη ΔΟΥ Ρεθύμνου ήμουν γραμμένος. Αν δηλώσεις για έδρα το σπίτι σου, τότε θα το κάνεις στην αρμόδια ΔΟΥ που υπάγεται το σπίτι σου.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!
εγώ έχω κάποιες αμφιβολίες για το δίμηνο και νομίζω ότι η προθεσμία είναι πολύ μεγαλύτερη του έτους( 5 έτη??). Όλα αυτά με επιφύλαξη.
Συνάδελφοι, νομιζω 5-6 μήνες είναι η προθεσμία, από την εγγραφή μας στο Σύλλογο..Με κάθε επιφύλαξη βέβαια
ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ Κ ΓΩ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!