Για δυνατούς λύτες. - εξ΄αδιαθέτου διαδοχή

19 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

 Συνάδελφοι κασλησπέρα,

αντιμετωπίζω το εξής θέμα: ο αδερφός ενός πελάτη μου πέθανε εξ΄αδιαθέτου. τα παιδιά και τα εγγόνια του έκαναν αποποίηση λόγω χρεών του κληρονομουμένου. ο αδερφός του, που είναι πελάτης μου,  είναι χήρος και έχει επίσης δύο παιδιά, το ένα άγαμο και το άλλο έγγαμο,  προτίθεται να αποποιηθεί ( δεύτερη τάξη.) Στη συνέχεια πρέπει να κάνουν αποποίηση και τα παιδιά του πελάτη μου; επίσης,  όπως προανέφερα ο έγγαμος γιος του πελάτη μου έχει δύο παιδιά και γυναίκα. τα παιδιά αυτού λοιπόν  και η γυναίκα του πρέπει και αυτοί να κάνουν αποποίηση μετά από αυτόν;

 ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

VMaria
Εικόνα: VMaria
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/06/2015

Σύμφωνα με τη διάταξη  του αρ. 1856 εδ. α,β ΑΚ , ορίζεται οτι :" Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομια , η επαγωγή προς εκείνον που αποποιηθηκε θεωρέιται ως μη γενομένη . Η κληρονομια επάγεται σε εκείνον που θα ειχε κληθεί , αν εκείνος που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατα τον θάνατο του κληρονομουμένου. " 

Στην εξ αδιαθέτου διαδοχη ,θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καταρχάς η διαδοχή κατα ριζες  (αρ.1813-1818 ΑΚ ) κ έπειτα η διαδοχή των ταξεων (αρ. 1819 ΑΚ).  

Αν ,λοιπόν , υποτεθει οτι ο πελάτης σας ειχε πεθάνει ,τότε η κληρονομιά επάγεται πράγματι στα παιδια του ,τα οποια αν θέλουν, μπορούν να αποποιηθούν με τη σειρά τους την κληρονομια. Αν υποτεθεί οτι είχαν πεθάνει και τα παιδια του , τότε η κληρονομια επάγεται στα τέκνα και τη σύζυγο που επιζεί (αρ.1820 ΑΚ ) , οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να αποποιηθούν .

Αξίζει βεβαια να σημειωθεί οτι, τα τέκνα εάν ειναι ανίκανα προς δικαιοπραξία,λόγω του νεαρού της ηλικίας τους , δεν μπορούν να αποποιηθούν τα ίδια την κληρονομια,αλλα μπορούν να αποποιηθούν αυτη μέσω του νόμιμου αντιπροσώπου τους με τις πρόσθετες διατυπώσεις των διατάξεων των αρ. 1526,1625 , 1678,1682 ΑΚ.

VMaria
Εικόνα: VMaria
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/06/2015

Αποποιηθούν αυτής *

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

 Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση και το χρόνο.

Όμως ακόμα δυσκολεύομαι να καταλάβω: το ζήτημα έχει ως εξής: ο πελάτης μου ζει και είναι αδερφός του θανόντος. η σύζυγος, τα τέκνα και τα εγγόνια του θανόντος έχουν αποποιηθεί. ( αυτό έχει τελειώσει). ο θανών έχει δύο αδέρφια εν ζωή:  ο ένας αδερφός( που είναι και πελάτης μου) είναι χήρος, έχει δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι άγαμο και το άλλο έγγαμο με σύζυγο και  2 παιδιά. ο άλλος επιζών αδερφός του θανόντος  έχει σύζυγο και ένα έγγαμο παιδί με σύζυγο και δύο παιδιά.  θέλουν όλοι να αποποιηθούν. δηλ. και τα δύο αδέρφια του θανόντος θα αποποιηθούν. στη συνέχεια θα αποποιηθούν και τα τέκνα και τα εγγόνια των αδερφών.

 το ερώτημά μου είναι: πρέπει να αποποιηθεί και ο σύζυγος του αδερφού του θανόντος;

επίσης πρέπει να αποποιηθεί και ο σύζυγος  των έγγαμων τέκνων των αδερφών του θανόντος;

και με βάση ποιες διατάξεις όλα αυτά;

ελπίζω να είναι κατανοητά διατυπωμένες οι ερωτήσεις μου

ευχαριστώ πολύ

 

cv123
Εικόνα: cv123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/04/2011

Όχι, οι σύζυγοι όλων αυτών δεν έχουν κληρονομικά δικαιώματα. Δεν θα αποποιηθούν. Αν, όμως, κάποιος κληρονόμος πεθάνει προ της αποποίησης, τότε θα πρέπει και ο/η επιζών σύζυγος να αποποιηθεί στη θέση του κατά το 1854επ ΑΚ.

 

 

 

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όμως αυτό που μου λες συνάδελφε cv123 δεν είναι αντίθετο με αυτό που λέει η συνάδελφος vΜaria, η οπόια αναφέρει πιο πάνω ότι πρέπει να αποποιηθεί και η σύζυγος;

ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας.

chr_law
Εικόνα: chr_law
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 26/08/2013

Συνάδελφε, συμφωνώ με τις τοποθετήσεις. Εγώ θα έλεγα να τους βάλεις όλους να αποποιηθούν, ακόμη και ως εκ του περισσού. Υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει;

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Καταρχήν ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας και την ανταπόκριση.

Κατά δεύτερον, στην άποψη του συναδέλφου cv123 έχω καταλήξει και εγώ, τόσο ως προς τα μη κληρονομικά δικαιώματα των ανωτέρω αναφερθέντων συζύγων βάσει των άρθρων 1814επ.ΑΚ όσο και με το άρθρο 1854επΑΚ για το σύζυγο κληρονόμου που πεθαίνει προ της αποποίησης. εκεί που έχω μπερδευτεί είναι με το άρθρο 1820ΑΚ, που αναφέρει η συνάδελφος vMaria. Πιθανώς να εννοεί τη σύζυγο του θανόντος.....

και κατά τρίτον,  αν και δεν με εμποδίζει κάτι, πως θα πάνε  άτομα στο δικαστήριο να αποποιηθούν, αν δεν έχουν κληρονομικό δικαίωμα;

 

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Στην πράξη , νομίζω , δεν πρόκειται να ελέγξει ο γραμματέας του ειρηνοδικείου , εάν ο  αποποιούμενος τυγχάνει και κληρονόμος , αφού το μόνο που θα ζητήσει θα είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Αλλά , όπως εγράφη παραπάνω , αποποίηση δεν χρειάζεται όντως να κάνουν  οι σύζυγοι των αδελφών και των ανεψιών ( : τέκνων των αδελφών ) του κληρονομουμένου , αφού δεν τον κληρονομούν  εξ αδιαθέτου στη δεύτερη τάξη ( 1814 ΑΚ ).  Το 1820 , γράφοντας για σύζυγο που επιζεί , αναφέρεται στο σύζυγο του κληρονομουμένου, όχι στο σύζυγο κληρονόμων εξ αδιαθέτου.

Σημειωτέον  , ότι  θα πρέπει να αποποιηθούν και οι έγγονοι των αδελφών του κληρονομουμένου ( μικρανέψια ) . Όπως εγράφη παραπάνω , εφόσον τα μικρανέψια είναι ανήλικα,  θα αποποιηθούν για λογαριασμού τους οι γονείς τους ως νόμιμοι αντιπρόσωποί τους , αφού όμως προηγουμένως ζητήσουν και λάβουν από το Δικαστήριο της κληρονομιάς άδεια αποποίησης της επαχθείσας σε αυτά κληρονομιάς ( διαδικασία  εκουσίας  δικαιοδοσίας ). Η αίτηση παροχής αυτής της άδειας θα γίνει , αφού προηγουμένως επαχθεί η κληρονομιά στα μικρανέψια , δηλαδή αφού προηγουμένως γίνουν οι  αποποιήσεις αδελφών και ανεψιών του κληρονομουμένου  .

( Προσοχή στην τήρηση της 4μηνης προθεσμίας αποποίησης .)

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Συμεών σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την διευκρίνηση.

Μία ερώτηση ακόμα: η αποποίηση γίνεται στο ειρηνοδικείο ή στο πρωτοδικείο του δικαστηρίου της κληρονομίας και με βάση ποια διάταξη;  σημειωτέον, το δικαστηρίο της κληρονομίας είναι στη Λάρισα. τα ανήλικα, που υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση, κατοικούν στην Αθήνα. η άδεια πρέπει να ζητηθεί από το Ειρηνοδικείο της Λάρισας ή από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας; ( εννοείται θα γίνει κανονικό δικαστήριο, ξέρεις πόσα χρόνια θα πάρει; )

ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου 

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Έδωσα εσφαλμένη απάντηση κατά το ότι : αρμόδιο καθύλην και κατά τόπο Δικαστήριο για την παροχή άδειας αποποίησης της  κληρονομιάς που επήχθη στο ανήλικο είναι , όχι το Δικαστήριο της κληρονομιάς , αλλά το Ειρηνοδικείου της συνήθους διαμονής του ανηλίκου (  άρθρα 740 παρ. 1, 797 ΚΠολΔ ).   Ο γραμματέας του δικαστηρίου ( : ειρηνοδικείου ) της κληρονομιάς είναι αρμόδιος για την υποδοχή της δήλωσης αποποίησης ( 1848 ΑΚ και 810 ΚΠολΔ ).  Για την ημερομηνία της δικασίμου θα ρωτήσεις επομένως στη γραμματεία του ειρηνοδικείου των Αθηνών.

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Ευχαριστώ για την βοήθεια σου Συμεών και όλων των συναδέλφων.

υπήρξε πραγματικά διαφωτιστική.

Sersemis
Εικόνα: Sersemis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/06/2015

Συναδελφοι,  στη βαση του ερωτηματος της συναδέλφου θα ηθελα να ρωτησω το εξης.Στην περιπτωση που οι αδελφοι και τα ανηψια του κληρονομουμενου δεν προβουν σε αποποιηση της κληρονομιας καθιστανται κληρονομοι ακομη και αν δεν κανουν δηλωση αποδοχης η σε δευτερο χρονο δεν μεταγραψουν στο υποθηκοφυλακειο;

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Το 1846 παραπέμπει στο 1198 και το 1198 στο 1193 ΑΚ.  Επομένως , ο κληρονόμος αποκτά , αυτοδικαίως μεν  την κληρονομιά μόλις γίνει η επαγωγή , πλην όμως την κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο της κληρονομιάς μόνον  αφού γίνει η μεταγραφή της αποδοχής κληρονομιάς ( βέβαια αναδρομικά από τον θάνατο του κληρονομουμένου ).   Εάν καταλαβαίνω το ερώτημα δηλαδή ,  ο κληρονόμος πρέπει να προβαίνει σε νομότυπη αποποίηση της κληρονομιάς εντός της προβλεπόμενης  νόμιμης προθεσμίας  , έστω κι αν η κληρονομιά αποτελείται από ακίνητα , ώστε δεν δικαιούται να θεωρεί ότι δήθεν δεν κατέστη κληρονόμος διότι  δεν άποδέχθηκε την κληρονομιά και δεν μετέγραψε την αποδοχή. 

cv123
Εικόνα: cv123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/04/2011

Τώρα το είδα τις υπόλοιπες  απαντήσεις η συνάδελφος MariaV εννοεί τη σύζυγο του κληρονομούμενου. Όσο για τη μεταγραφή της αποδοχής, οι κληρονόμοι διαθέτουν την πλασματική νομή επί των κληρονομιαίων ακινήτων, αλλά όχι την κυριότητα. Πολύ ορθώς σημειώνει ο Symeon ότι η μη μεταγραφή της αποδοχής δεν συνεπάγεται την αποποίηση της κληρονομίας.

Δικαιοδοσία επί της αιτήσεως χορήγησης άδειας αποποίησης κληρονομίας ανηλίκου έχουν κατά το νόμο το δικαστήριο της συνήθους διαμονής του ανήλικου και το δικαστήριο της κληρονομίας, στην πράξη,όμως, οι δικαστές είναι καχύποπτοι ως προς το δεύτερο. Η δήλωση αποποίησης από το νόμιμο εκπρόσωπο του ανήλικου γίνεται όμως στο δικαστήριο της κληρονομίας. Καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο και στις δύο πέριπτώσεις το Ειρηνοδικείο.

 

 

Symeon

 

 

 

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Καλημέρα,

θέλω να ρωτήσω, αν, όταν πάω να κάνω την αποποίηση για τα αδέρφια και τα ανήψια του θανόντος, χρειάζεται να έχω και τις εκθέσεις αποποίησης των προγενεστέρων  κληρονόμων ή όχι. ΄Σημειώνω ότι ο κληρονομούμενος είχε αφήσει διαθήκη, την οποία αρχικά αποδέχτηκε ο κληρονόμος γιός του, αλλά μετά εμφανίστηκε μία άλλη διαθήκη με κληρονόμο τον εγγονό του θανόντος, ο οποίος αποποιήθηκε τη διαθήκη. Τώρα λοιπόν έρχονται όλοι να κάνουν αποποίηση ώς εξ' αδιαθέτου πλέον κληρονόμοι. 

Έρώτημα: α) εγώ χρειάζεται να έχω τίποτα χαρτιά διαθηκών, αποδοχής ή  αποποίησης αυτών ή όχι;και β) μετά την αποποίηση στο Ειρηνοδικείο, χρειάζεται να πάω κάπου αλλού; ενδεχομένως υποθηκοφυλάκειο, εφορείες κ.λ.π.;

ευχαριστώ..

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Τώρα όμως ομολογώ ότι μπερδεύτηκα για τα καλά . Το πραγματικό φαίνεται διαφορετικό.   Πώς βαφτίζεις  ως εξ αδιαθέτου τους κληρονόμους σου , όταν έχεις δύο διαθήκες ;  Επίσης , τί  ορίζουν οι διαθήκες αυτές ; Και τέλος , τί εννοείς , όταν γράφεις ότι ο τάδε αποδέχθηκε τη διαθήκη ( έκανε αποδοχή κληρονομιάς ; Άφησε την προθεσμία αποποίησης να παρέλθει άπρακτη ; ) 

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Καλημέρα,

εννοώ τα εξής: ο κληρονομούμενος πέθανε πριν από 3 χρόνια και άφησε διαθήκη στο γιο του. δεν ξέρω αν ο γιος αποδέχτηκε ρητώς ή σιωπηρώς ( ρωτάω την κόρη του θανόντος και δεν μου λέει, ούτε και μου δίνει το τηλέφωνο του Δικηγόρου τους.). Στη συνέχεια, και επειδή υπήρχαν χρέη, και προφανώς επειδή ο γιός δεν μπορούσε να αποποιηθεί λόγω παρέλευσης του χρόνου, εμφανίστηκε μία νέα διαθήκη με κληρονόμο αυτή τη φορά τον εγγονό του θανόντος, ο οποίος αποποιήθηκε εμπροθέσμως, όπως μου λέει η κόρη. Τώρα λοιπόν καλούνται να αποποιηθούν ως εξ΄αδιαθέτου κληρονόμοι, όσοι πρέπει κατά τις τάξεις του ΑΚ.  

Εννοείται φυσικά ότι δεν έχω στα χέρια μου, ούτε τις διαθήκες, ούτε τις αποδοχές ή αποποιήσεις. προσπαθώ να βρώ το δικηγόρο τους μέσω τρίτου. Σημειώνω ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στην Λάρισα.

Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαιτέρως;

Ελπίζω να΄ήμουν κατανοητή αυτή τη φορά. ευχαριστώ για το χρόνο.

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

  Νομίζω ότι  πρέπει  να  ζητήσεις πιστοποιητικά  δημοσίευσης διαθήκης και αποποίησης κληρονομιάς από το οικείο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο, ώστε να  μάθεις , εάν έχουν δημοσιευτεί διαθήκες και εάν έχουν αποποιηθεί οι - κατά πληροφορίες φερόμενοι ως-  εκ διαθήκης  κληρονόμοι, καθώς και να ζητήσεις αντίγραφα των  τυχόν δημοσιευθεισών διαθηκών . Από τα στοιχεία αυτά μπορεί νομίζω να καταλήξεις στο ότι όλοι οι άλλοι  συγγενείς  δεν κατέστησαν κληρονόμοι , αφού ενδεχομένως να μην χώρησε ποτέ εξ αδιαθέτου διαδοχή. Επομένως  οι τυχόν αποποιήσεις που ακολουθήσουν ενδέχεται να  γίνουν εκ περισσού. Κατά μείζονα λόγο ,  ενώπιον  του Δικαστηρίου που θα κληθεί να παράσχει την άδεια αποποίησης , θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδειχθεί κατά τη συζήτηση ότι η κληρονομιά επήχθη στα ανήλικα και άρα αυτά τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη ματαίωση της εκ διαθήκης διαδοχής  πρέπει να προσκομιστούν, αλλιώς άδεια δεν θα χορηγήσει το Δικαστήριο

 

Εν πάση περιπτώσει , για την περίπτωση που προτίθενται -οι έστω καταστάντες- εξ αδιαθέτου κληρονόμοι να αποποιηθούν την κληρονομιά  : ενώπιον του γραμματέα του ειρηνοδιεκίου δεν χρειάζεται να φέρουν μαζί τους απολύτως τίποτα , πλην της ταυτότητάς τους και της ληξ. πράξης θανάτου ( εάν βέβαια τους εκπροσωπήσεις , χρειάζεται να φέρεις συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ). Μετά την αποποίηση δεν χρειάζεται τιποτε απολύτως.   

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Συνλαδελφε,

εννοείς φυσικά ότι αν πάρω στα χέρια μου τα αντίγραφα διαθηκών και τα πιστοποιητικά δημοσίευσης και αποποίησης, αν όντως εχουν γίνει, δεν ελέγχω τίποτα περί νομιμότητας ή εγκυρότητας, σωστά:

Ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική βοήθειά σου.