Κατά τόπον αρμοδιότητα Ημεδαπού Κατοίκου Εξωτερικού

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Antonis_Agr
Εικόνα: Antonis_Agr
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/06/2017

Συνάδελφοι,

Με απασχολεί ενα ζήτημα που έχω συναντήσει και δεν έχω βρει κάποια σαφή λύση

Έλληνας, κάτοικος Αθηνών αποβιώνει δίχως διαθήκη. εντός της 4μηνης προθεσμίας αποποιούνται η σύζυγος και τα παιδιά του. Συνεπώς η κληρονομιά επάγεται στα αδέλφια και στους γονείς. Εν ζωή είναι μόνο ένας αδελφός του αποβιώσαντα, οποίος είναι κάτοικος εξωτερικού και μάλιστα εκτός Ε.Ε., ο οποίος όμως έχει περιουσία στην Ελλάδα, έχει ΑΦΜ και έχει και μια διεύθυνση που δηλώνει. Συνεννοήθηκα με τον αδελφό, θα μου κάνει ένα συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ώστε να προβώ εγώ στην αποποίηση της κληρονομιάς. Όλα καλά ως εδώ, καθότι η δήλωση αποποίησης γίνεται ξεκάθαρα στο δικαστήριο κατοικίας του αποβιώσαντα.

Το πρόβλημα ξεκινά μετά, διότι με την αποποίηση και του αδελφού, η κληρονομιά επάγεται στα παιδιά του αδελφού, που επίσης είναι κάτοικοι εξωτερικού, χωρίς περιουσία στην Ελλάδα ούτε ΑΦΜ και μάλιστα έχουν και αλλοδαπή υπηκοότητα (διπλή). Νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα το ξεπερνάμε με τον ίδιο τρόπο (συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο) και δήλωση στο ίδιο δικαστήριο.

Μετά όμως τα παιδιά του αδελφού, έρχονται και τα εγγόνια, τα οποία είναι ανήλικα. Επειδή είναι ανήλικα θα πρέπει να ασκηθεί αίτηση (Εκουσία) για να δοθεί η άδεια στους γονείς να αποποιηθούν και εκ μέρους των παιδιών τους. Ο ΚΠολΔ αναφέρει ως τοπική αρμοδιότητα το Ειρηνοδικείο κατοικίας του ανηλίκου ή/και του γονιού του. Εδώ λοιπόν είναι το ερώτημα.

Τα ανήλικα και οι γονείς είναι κάτοικοι εξωτερικού. Ποιο είναι το αρμόδιο δικαστήριο?

Πιθανές απαντήσεις που έχω βρει:

1. Το Ειρηνοδικείο της Πρωτεύουσας ( Αθήνα).

2. Το Ειρηνοδικείο κατοικίας του αποβιώσαντα (Αθήνα).

3. Η προξενική αρχή στην κατοικία των κατοίκων εξωτερικού.

4. Καμία αρμοδιότητα Ελληνικού Δικαστηρίου. Η αίτηση θα γίνει στο αλλοδαπό δικαστήριο και κατόπιν θα ζητηθεί η εκτελεστότητά της εν λόγω απόφασης στην Ελλάδα.

Το έχει συναντήσει κανείς? Θα με βοηθήσει πάρα πολύ, το ψάχνω εδώ και καιρό το θέμα και οι προθεσμίες τρέχουν.

Παίζει ρόλο και η υπηκοότητα? Είνια Ελληνες δεύτερης γενιάς, οι γονείς με διπλή υπηκοότητα, τα μικρά νομίζω μόνο με αλλοδαπή (αλλά θα το ρωτήσω).

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

eirinim
Εικόνα: eirinim
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/11/2012

Οι γονείς κανουν την αίτηση για να τους δοθεί άδεια για την αποποίηση στο δικαστήριο του τόπου της κατοικίας των τέκνων τους.Αυτό είναι ξεκάθαρο.Τώρα επειδη εν προκειμένω,ειναι κάτοικοι εξωτερικού,το αρμόδιο δικαστήριο ειναι το ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Antonis_Agr
Εικόνα: Antonis_Agr
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/06/2017

Συνεπώς μιλάμε για το Ειρηνοδικείο της Πρωτευούσης. Όμως δεν βρίσκω σε ποια διάταξη δικονομική το αναφέρει αυτό.

Επίσης προέκυψε και ένα άλλο ζήτημα. Τα ανήλικα είναι γεννημένα στο εξωτερικό με αλλοδαπή υπηκοότητα. Το σχετικό πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών που αφορά τα ανήλικα, θα εκδοθεί από την αλλοδαπή αρχή. Αυτό στο δικαστήριο γίνεται αποδεκτό μεταφρασμένο ή θα πρέπει να ξεκινήσω διαδικασία με μάρτυρες κτλ στον Δήμο που είχαν μερίδα οι γονείς και ο παππούς για να ενημερωθεί η μερίδα?

 

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Τα εγγόνια δεν μπορούν να γραφούν στην μερίδα του παππού και της γιαγιάς. Πρέπει να ανοίξουν μερίδα οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι ως έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα εγγραφούν στο ειδικό ληξιαρχείο (Αθήνα, οδός Μητροπόλεως), θα περάσουν τον γάμο τους, και στην μερίδα τους θα περάσουν και τα παιδιά τους. Έχω ένα ερωτηματικό για τα παιδιά που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, γιατί από όσο ξέρω, στο ειδικό ληξιαρχείο καταχωρίζονται  οι μεταβολές που αφορούν έλληνες του εξωτερικού και όχι αλλοδαπούς. Θα πρέπει να ερωτηθεί το ειδικό ληξιαρχείο γιαυτό.

Από την άλλη γιατί οι γονείς δεν μεριμνούν να πάρουν τα παιδιά και την ελληνική υπηκοότητα;

Τα δικαστήρια της πρωτεύουσας είναι αρμόδια για τους κατοίκους εξωτερικού που δεν έχουν μόνιμη διαμονή ή κατοικία στη χώρα, εν προκειμένω το Ειρ. Αθηνών. 

Επίσης για να σου κάνουν δεκτή την αίτηση αποποίησης για τα ανήλικα, θα πρέπει η κληρονομία να έχει χρέη και βάρη.

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Για να ανοίξουν μερίδα οι γονείς στο ειδικό ληξιαρχείο χρειάζεται ληξιαρχική γάμου και γέννησης παιδιών με apostille.

Κατά τη γνώμη μου, εάν υπάρχουν χρέη, το  πιο απλό είναι να κάνει μιά αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής (1902 ΑΚ) ο αδελφός του αποβιώσαντος και να μην εμπλακούν καθόλου οι επόμενοι.

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Τώρα εάν επιμένουν στο να αποποιηθούνε όλοι, εγώ θα ρωτούσα στο τμήμα αποποιήσεων του Ειρ. Αθηνών, τι πιστοποιητικά χρειάζονται σε αυτή τη περίπτωση (ό,τι  θα είναι από τις αλλοδαπές αρχές ξέρω ότι θέλουν σφραγίδες apostille {σύμβαση της Χάγης}). Επίσης θα το συζητούσα με Ειρηνοδίκη που δικάζει εκουσία στο Ειρ. Αθηνών (υπάρχει πάντα κάποιος Ειρ. υπηρεσίας της εκουσίας), είναι πολύ καταρτισμένοι και οι γραμματείς και οι Ειρηνοδίκες και εξυπηρετικοί.

Επίσης τσέκαρε τις προθεσμίες, μήπως για τους κατοίκους εξωτερικού υπάρχει επιμήκυνση πέραν του τετραμήνου.

 

brahami7
Εικόνα: brahami7
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/11/2015

Ειχα βρει μια νομολογια ειρηνοδικειου Ν. Ιωνιας που μιλάει για το Δικαστηριο τελευταιας κατοικιας του αποβιωσαντος. Από τον ΙΣΟΚΡΑΤΗ.

 

Ψαξε το με αναλογους ορους αναζητησης και θα το βρεις.

brahami7
Εικόνα: brahami7
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/11/2015

 

αυτή είναι τελικά

"ωστόσο, σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας η τοπική αρμοδιότητα και η συνακόλουθη διεθνής δικαιοδοσία του Δικαστηρίου αυτού μπορεί για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικότερης προστασίας να θεμελιωθεί εν προκειμένω στον κατά το χρόνο θανάτου του τόπο κατοικίας του κληρονομούμενου, όπου θα λάβει χώρα η δήλωση αποποίησης της κληρονομίας"

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13908

2011