Καταχώριση ασφαλιστικών εισφορών στο βιβλίο εσόδων-εξόδων;

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

 Καλησπέρα παιδιά! Μελετώ τον φορολογικό οδηγό που έχει εκδώσει ο Δ.Σ.Α. (και online εδώ http://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/forologikos_odigos_2013.pdf )

και βλέπω στη σελ. 39 το εξής: 

"12.1.3. Ασφαλιστικές εισφορές.

Με τη διάταξη του άρθρου 3§45 του Ν. 4110/2013, προστέθηκε υποπερ. εε’ στο άρθρο 31§1 περ. α’ του Κ.Φ.Ε. και, δυνάμει αυτής, για τις δαπάνες, που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα του Δικηγόρου, ως γενικό έξοδο διαχειρίσεως, και το ποσό της δαπάνης των εισφορών, που καταβάλλει σε ταμεία ασφαλίσεως, εφ’ όσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλομένων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφαλίσεως σε ταμεία, που έχουν συσταθεί με νόμο.  

Κατά συνέπεια, οι ως άνω εισφορές καταχωρίζονται πλέον (από τη χρήση 2013) στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων."

Ερώτηση: Δηλαδή τώρα που πληρώσαμε τις εισφορές του 2012 έπρεπε να τις είχαμε περάσει στο βιβλίο μας; Ή η "χρήση 2013" αφορά τις εισφορές του 2013 τις οποίες θα περάσουμε στο βιβλίο του χρόνου, όταν (και αν) με το καλό τις πληρώσουμε; Αναρωτιέμαι πόσοι το έχουν πάρει εγκαίρως χαμπάρι αυτό, δεδομένου ότι η σχετική διάταξη προστέθηκε το 2013... Αν δηλαδή δεν τις έχουμε περάσει στο βιβλίο, θα έχουμε πρόβλημα στη δήλωσή μας του χρόνου; Απίθανο μου φαίνεται.. Όχι τίποτα άλλο, αλλά πλήρωσα κάπου το Μάιο αν θυμάμαι καλά, και πλέον έχω περάσει και έξοδα Ιουνίου, έχω κλείσει το Β' τρίμηνο, και έκανα και περιοδική ΦΠΑ γρήγορα γρήγορα να ξεμπερδεύω! (τρομάρα μου!)

Πείτε μου ότι δε χρειάζεται να κάνω διορθώσεις στο βιβλίο και τροποποιητικές...

Αρκούν οι τροποποιητικές β' τριμήνου 2012 και εκκαθαριστικής 2012 που έκανα για να περάσω ως "απαλλασσόμενη ΦΠΑ" βέβαια, την εκλογική αποζημίωση! 

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

Άκυρη η ερώτηση, μόλις συνειδητοποίησα ότι τις εισφορές του 2012 τις δηλώνουμε με την τωρινή δήλωση (χρήση 2012) άρα δεν μπορούμε να τις περάσουμε στο βιβλίο φέτος! Το ερώτημα τώρα είναι άλλο:

Πώς θα περάσουμε στο βιβλίο εντός της χρήσης του 2013 τις εισφορές που θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2013 και θα πληρώσουμε (καλώς εχόντων..) μέσα στο 2014; Με τι δικαιολογητικό;; Πφφφφ. ζαλίστηκα!

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Ο λογιστης μου ειπε οτι τις εισφορες τις βαζεις στην τρεχουσα χρονια, δηλ. οταν προβεις στην πληρωμη ασχετα για ποιο ετος ειναι....πχ τις εισφορες για το 2011, τις πληρωσα τον Οκτωβριο του 2012 και φετος θα τις βαλω στην φορολογικη δηλωση (χρηση 2012, οικ.ετος 2013) .

 

Δηλ. του χρονου πχ του χρονου τον Ιουνιο 2013 που θα πληρωσουμε τις εισφορες του 2012 θα βαλουμε το ποσο στα εξοδα την ημερομηνια που θα κανουμε την καταβολη. (στην περιπτωση που εχουμε να καταβαλουμε καποιο ποσο και δεν μας εχουν φθασει οι ουριτσες)

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

Χμμμ.. μα μέχρι τώρα έβαζα στη δήλωση τις εισφορές που είχα μόλις (τη χρονιά που έκανα τη δήλωση) πληρώσει, επειδή αφορούσαν το προηγούμενο έτος!

Και μάλιστα πήγαινα τα χαρτάκια των βιβλιαρίων στην εφορία, όπου φαινόταν ότι η πληρωμή έγινε την τρέχουσα χρονιά και δεν είχα κανένα πρόβλημα με την αναγνώρισή τους.. 

Αν τώρα βάλω τις εισφορές του 2012 (που πληρωσα το 2013) στο βιβλίο εσόδων εξόδων μου, δεν θα μπορέσω να τις δηλωσω στη φορολογική δήλωση για τη χρήση του 2012. (Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι!) Οι υπόλοιποι πώς το κάνατε/κάνετε; 

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Χωρις να γνωριζω διαταξεις, νομους κλπ σχετικα με τα φορολογικα και ασφαλιστικα...θα το παρω λιγο μπακαλιστικα.

πχ. Φετινη δηλωση 2013 (χρηση 2012) και ασφαλιστικες εισφορες 2012. Αναλυω 3 περιπτωσεις...

1η περιπτωση

Εχουμε κολλησει ολες τις ουριτσες σε ολα τα βιβλιαρια...Θα δηλωσουσε κανονικα τις εισφορες μας προς τα ταμεια  στην φορολ.δηλωση μας. Και αυτο γιατι θεωρητικα καταβαλλαμε τα ποσα το 2012. Παιρνουμε βεβαιωση απο τα ταμεια οτι καταβαλλαμε τις εισφορες το 2012.

2η περιπτωση

Δεν κολλαμε καμια ουριτσα στα βιβλιαρια και πληρωνουμε στις τραπεζες το αναλογον ποσο. Παιρνουμε βεβαιωση οτι καταβαλλαμε στα ταμεια κανονικα τις εισφορες μας αλλά αυτο εχει να κανει μονο με τα ταμεια και οχι με την φορολογικη μας δηλωση. Το ποσο που καταβαλλαμε για τις εισφορες μας θα πρεπει να το δηλωσουμε το 2014 (χρηση 2013) γιατι το καταβαλλαμε το 2013 και οχι εμμεσα με τις ουριτσες το 2012.

3η περιπτωση

Μιξη των δυο παραπανω δηλ. τα βιβλιαρια μας ειναι συμπληρωμενα με τις μισες ουριτσες αποτι πρεπει. Ο συλλογος θα μας δωσει ή απο μονοι μας θα υπολογισουμε το ποσο που πρεπει να πληρωσουμε για να συμπληρωσουμε το απαραιτητο ποσο των εισφορων μας. Λογικα το μερικο ποσο που θα πληρωσουμε  στην τραπεζα θα πρεπει να το δηλωσουμε του χρονου ενω για το ποσο που εχουμε καταβαλλει με τις ουριτσες φετος...

 

Δεν ξερω...μπορει να κανω και λαθος.

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

 Οι ουρίτσες δε νομίζω ότι παίζουν ρόλο, αφού στο τέλος, είτε σε ουρίτσες είτε σε μετρητά, το ίδιο συνολικό ποσό πληρώνουμε και γι'αυτό παίρνουμε βεβαίωση από τα ταμεία, την οποία πάμε στην εφορία. Με τι δικαιολογητικό θα περάσουμε έστω τη μία χρονιά τις ουρίτσες; Δε νομίζω ότι η 3η περίπτωση στέκει δηλαδή.. 

Εγώ κλίνω προς την 1η περίπτωση, γιατί αυτή έκανα πάντα (πληρώνοντας τη διαφορά σε μετρητά φυσικά), παρ' όλο που η βεβαίωση των ταμείων φέρει ημερομηνία επόμενης χρονιάς. Το μόνο που με μπλοκάρει πλέον είναι το βιβλίο. Εκτός αν περνάμε αναδρομικά με ημερομηνία 31-12 ξέρω γω, όλο το ποσό, ως τελευταία εγγραφή. Τι γραφειοκρατικές τυπικούρες είναι όλες αυτές... Πότε θα τα ξεμπλέξουν να τελειώνουμε!

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Καταθετεις τα βιβλιαρια εμπροθεσμα ή εκπροθεσμα...?

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

 Εμπρόθεσμα, αφού οι προθεσμίες λήγουν κάπου τον Ιούνιο απ' ό,τι θυμάμαι! Ως τώρα πλήρωνα κάπου την άνοιξη..