ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ + ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

46 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
mariakar
Εικόνα: mariakar
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/06/2007

Διάβασα στο site του συλλόγου το κείμενο για το τί ισχύει πλέον από 1/1/11 αναφορικά με την έκδοση των ΑΠΥ και τα ακαθάριστα έσοδά μας. Δεν έχω καταλάβει όμως τί κάνουμε στην περίπτωση του μερίσματος. Το καταγράφουμε στα βιβλία και αυτό όπως τις αποδείξεις; μέχρι στιγμής το περνούσα σε χωριστή στήλη στη φορολογική δήλωση όχι όμως και στα βιβλία. Και τί ακριβώς θα καταγράψω δηλαδή; το ποσό που λάβαμε ή το αρχικό πριν την παρακράτηση του φόρου; και τώρα που πρέπει να κάνουμε τις δηλώσεις φπα πρέπει να το συνυπολογίσω και αυτό στα ακαθάριστα έσοδα; Έχω μπερδευτεί τελείως. Λίγη βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει θα ήταν ευπρόσδεκτη.

JohnnyK.
Εικόνα: JohnnyK.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/10/2009

Καταγράφουμε το αρχικό ποσό μαζί με την παρακράτηση φόρου στη στήλη με τα ακαθάριστα έσοδα. Επειδή δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, δεν δηλώνεται στη δήλωση ΦΠΑ, εκεί δηλώνουμε μόνο τα ποσά που υπόκεινται σε ΦΠΑ. 

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

ποσο ηταν το ακαθριστο μερισμα απο τον δσθ θυμαται κανεις;

alexiost
Εικόνα: alexiost
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/12/2007

Συναδελφε η παρατηρηση σου ειναι πολυ σωστη. Μεχρι τωρα υπηρχε ο διπλος τροπος αναγραφης του μερισματος ειτε στα βιβλια και στο Ε3 ειτε στον κωδικο 507 του Ε1. ΚΑτοπιν επικοινωνιας που ειχα με τον αρμοδιο μου ειπε οτι τιποτα δεν γνωριζε περι δυο τροπων αναγραφης και οτι επρεπε απο τωρα και στο εξης να το αναγραφουμε στο βιβλίο και μαλιστα σε ξεχωριστη στηλη!!!! βεβαια αυτο ειναι υπερβολικο αφου αρκει η αναγραφη στην στηλη των ακαθαριστων εσοδων χωρις αναφορα ποσου ΦΠΑ συμπεριλαμβανομενου φυσικα του φορου 15%. Κανοντας βεβαια μια γενικη αναφορα περι ασυμβατοτητας του ποσου των εσοδων απο το ποσο των εκροων, αφου εχουμε και τις κρατησεις (12%, 35%) που δεν υπολογιζονται στο εισοδημα, μου προκαλειται απορια αν αλλος επαγγελματικος κλαδος εχει ολες αυτες τις ιδιαιτεροτητες και τα ζητηματα που ανεκυψαν με την επιβολη ΦΠΑ. Κατα την κοινη λογικη δεν νοειται αμοιβη ή εισοδημα που δεν εχει ΦΠΑ σε επαγγελμα που εχει ΦΠΑ. Οποτε το αντιθετο θα επρεπε να συμβαινει,δηλαδη να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναγραφη του μεριμσατος στο βιβλιο και να γινεται μονο στο Ε1. Φαινεται πως μας κανουν και χαρη στο Υπουργειο Οικονομικων...

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Και στα βιβλια θα αναγραφεται καθε φορα που μας το δινουν ή συνολικα στο τελος?,γιατι εμεις παιρνουμε μερισμα αν τριμηνο κ επισης μας βαζουν μεσα κ κπ ποσα που μας δικαιολογουν απο ιατρικη περιθαλψη ,οποτε καθαρα ποσο παιρνουμε φαινεται μονο στο τελος της χρονιας που μας δινουν την αναλυτικη κατασταση.Μεχρι τωρα δεν το δηλωνα στα βιβλια κ το εβαζα στο Ε1 καθ' υποδειξη του λογιστη.

markakis
Εικόνα: markakis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/01/2011

Ρώτησα λογιστή και μου είπε οτι το μέρισμα πρέπει να καταγραφεί στη δήλωση ΦΠΑ στο πεδίο 310 ως απαλλασσόμενο ποσό. Αυτό και έκανα. Εάν κάποιος μπορεί να εισφέρει έγκυρη πληροφόρηση ως προς αυτό το θέμα, θα μας διαφώτιζε όλους. Μάνος  

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Απο που προκυπτει οτι πρεπει να καταχωρειται το μερισμα στη δηλωση ΦΠΑ?Πρεπει να κανουμε ερωτηση στο υπουργειο γιατι απο μια μικρη ερευνα στο tax heaven λενε οτι απο το λογιστηριο του ΔΣΑ τους ειπαν οτι δεν χρειαζεται κ καθως επισης και απο οικεια ΔΟΥ που εκαναν ερωτσηση στο Υπουργειο επισης τους ειπαν οτι δεν δηλωνεται το μερισμα στη δηλωση του ΦΠΑ.Κ απο την ΠΟΛ 1208/29-12-2010 προκυπτει μονο οτι πρεπει πλεον τα μερισματα να καταχωρουνται στα βιβλια.

alfredo
Εικόνα: alfredo
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/01/2011

Δεν καταχωρείται το μέρισμα στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Gpot έχεις απόλυτο δίκιο.

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

Το μερισμα δεν καταχωρειται στην περιοδικη δηλωση του ΦΠΑ για τον απλο λογο οτι δεν πληρωνεις ΦΠΑ 23 % απο το μερισμα. Το βαζεις μονο στην ετησια δηλωση σου την συγκεντρωτικη σε ειδικο πλαισιο.

alfredo
Εικόνα: alfredo
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/01/2011

  Για να δούμε τι θα γίνει. Γιατί πάνε να σπάσουν τα νεύρα μας με αυτήν την ιστορία με το ΦΠΑ. Ε όχι και να κινδυνεύουμε με πρόστιμο επειδή δεν βάλαμε στην περιοδική του δ' τριμήνου 2010 το μέρισμα...

http://www.dsa.gr/index.phtml?url=news&id=2542088&categ=%CD%DD%E1-%C1%ED...

 

Επιστολή Προέδρου Δ.Σ.Α προς το Υπουργείο Οικονομικών

Αθήνα, 21.3.2011

Αρ.Πρωτ. 2434

Προς

Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Φ.Π.Α.

Με την υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών στο καθεστώς του Φ.Π.Α. από 01-07-2010, οι δικηγόροι εκλήθησαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, που υπαγορεύονται από τον μηχανισμό και τις διαδικασίες του Φ.Π.Α., σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της δικηγορικής πρακτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ασαφές υπήρξε έως εσχάτως το τοπίο αναφορικά με την ορθή αποτύπωση στην περιοδική δήλωση δ' τριμήνου του μερίσματος, που διανέμει ο Δικηγορικός Σύλλογος στα μέλη του. Το ανωτέρω ζήτημα λύθηκε οριστικά μετά τη λίαν πρόσφατη έκδοση της ΠΟΛ. 1048/2011. Ως εκ τούτου, πολλοί συνάδελφοι είτε έχουν παραλείψει να περιλάβουν το μέρισμα στην ως άνω περιοδική δήλωση, είτε το έχουν αναγράψει σε διαφορετικό κωδικό, με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, που συνεπάγονται περαιτέρω ταλαιπωρία τους.

Για τους λόγους αυτούς, δεδομένου και του γεγονότος ότι το μέρισμα δεν βαρύνεται με Φ.Π.Α., παρακαλούμε όπως προβείτε σε συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, επιτρέποντας την αναγραφή του μερίσματος μόνο στην εκκαθαριστική δήλωση, χωρίς να απαιτείται οι δικηγόροι να υποβάλουν τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις και χωρίς την επιβολή σχετικών προστίμων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Advocate
Εικόνα: Advocate
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2008

Άστα, ούτε κι εγώ το έβαλα και βέβαια δεν το έβαλα ούτε στην εκκαθαριστική.

sophieath.
Εικόνα: sophieath.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/06/2009

δηλαδή συνάδελφοι όσοι δεν βάλαμε το μέρισμα στην περιοδική δ΄ τριμήνου θα πρέπει να κάνουμε τροποιητική δήλωση?

 

mpimpi84
Εικόνα: mpimpi84
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/11/2010

Μέχρι πότε μπορούμε να υποβάλουμε δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Εμεις που παιρνουμε μερισμα καθε τριμηνο και ουτε στην πρωτη περιοδικη,ουτε στην δευτερη δηλωσαμε τι να πουμε!Το βλεπω το προστιματακι!!

Φορολογικες δηλωσεις ξεκινανε απο 4/4 με ΑΦΜ ληγοντα σε ενα 1.

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΕΧΩ ΑΓΧΩΘΕΙ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΤΥΧΕΙ ΣΕ ΑΝΙΔΕΟ ΛΟΓΙΣΤΗ! ΕΧΩ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΗΤΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ ΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΩ ΜΕΧΡΙ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΩ Κ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ. ΣΩΣΤΑ? ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΤΛ. ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ?

x32klaw
Εικόνα: x32klaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/03/2010

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΊΑ Ή ΠΡΟΣΤΙΜΟ,ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΦΠΑ ΔΗΛΩΣΗ.ΧΑΟΣ...

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ? ΕΓΩ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΦΠΑ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2. ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΗΤΑΝ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ Κ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑ ΧΑΜΠΑΡΙ? ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΤΗ ΔΟΥ ΑΥΡΙΟ. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ! ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ!!! ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΤΙΠΟΤΑ. Ε Λ Ε Ο Σ!

sophieath.
Εικόνα: sophieath.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/06/2009

Στην ΠΟΛ 1048/11 αναφέρεται ότι η δήλωση του μερίσματος θα καταχωρείται στην εκκαθαριστική ΦΠΑ στα πεδία 611 και 613. Δεν κάνει λόγο για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (άλλωστε σε αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν πεδία 611 και 613), οπότε υποθέτω πως όσοι απο εμάς δεν το δήλωσαν στην περιοδική του Δ τριμήνου δεν χρειάζεται να κάνουμε τροποιητικές, σωστά?

alfredo
Εικόνα: alfredo
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/01/2011

 

 @sophieath: Σωστό αυτό που λες για την ΠΟΛ1048, το θέμα όμως είναι πως ό,τι δηλώσεις στην εκκαθαριστική, πρέπει να συμφωνεί με τις ήδη υποβληθείσες περιοδικές. Γι' αυτό και το θέμα τώρα είναι αν πρέπει να κάνουμε τροποιητική περιοδική δ' τριμήνου. Ας ελπίσουμε να δοθεί μια απάντηση υπεύθυνη από τμήμα ΦΠΑ Υπ.Οικ. Και φυσικά μη διανοηθούν να μας επιβάλλουν πρόστιμο για την τροποποιητική.

 

 

 

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ?

alfredo
Εικόνα: alfredo
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/01/2011

Η εκκαθαριστική υποβάλλεται μέχρι 12/4 ηλεκτρονικά. Εκτός κι αν πέσει το taxis, οπότε θα πάμε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ

 

xlaw
Εικόνα: xlaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 27/07/2010
cathytsal
Εικόνα: cathytsal
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/02/2011

Πολύ μπέρδεμα! Ο λογιστής μου λίγο νωρίτερα μου είπε να βάλω το μέρισμα στην εκκαθαριστική αλλά δεν χρειάζεται να κάνω τροποποιητική και ας μην το ειχα δηλωσει!

Advocate
Εικόνα: Advocate
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2008

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσει το Υπουργείο βρε παιδιά.

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Κ εμενα ο νεος λογιστης μου, μου ειπε να περιμενουμε την απαντηση του Υπουργειου πριν κανουμε την εκκαθαριστικη και οτι αν χρειαστει να κανουμε τροποιητικη για την περιοδικη δηλωση προστιμο δεν πληρωνουμε απο την στιγμη που η αρχικη ηταν εμπροθεσμη.

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΔΩ. ΟΨΟΜΕΘΑ ΛΟΙΠΟΝ.

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΑΚΟΜΗ Κ ΑΝ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΦΠΑ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ. ΤΩΡΑ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ.

x32klaw
Εικόνα: x32klaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 31/03/2010

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.Το θέμα είναι πώς θα περάσουμε τα μερίσματα στο βιβλίο εσόδων.

cathytsal
Εικόνα: cathytsal
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/02/2011

Και όπου μέρισμα στην εκκαθαριστική γράφουμε μαζί και το διανεμητικό;

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΩ. ΔΗΛ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΦΠΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΨΟΥΜΕ Κ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ? ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΑΥΤΟ?

cathytsal
Εικόνα: cathytsal
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/02/2011

Το μέρισμα μπαίνει στο βιβλίο εσόδων!! Εγώ το έβαζα πάντα τουλάχιστον!