κληρονομιά

10 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

καλησπέρα και καλή χρονιά. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κληρονομικό, θα ήθελα κάποιες συμβουλές. Πελάτης από Αμερική έχασε τη μητέρα του. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνω στη συνέχεια ώστε να μεταβιβαστεί σε αυτόν η κληρονομιά; Γενικό το ερώτημα αλλά δεν έχω καθόλου εμπειρία. Επίσης, πως θα με εξουσιοδοτήσει για να πράξω τα αναγκαία; 

dimik
Εικόνα: dimik
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/12/2009

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Για αρχή θα πρέπει να διευκρινήσεις με τον πελάτη σου εάν η μητέρα του είχε αφήσει κάποια διαθήκη ή όχι. Σε περίπτωση για παράδειγμα που έχει αφήσει ιδιόγραφη διαθήκη και τον εγκαθιστά κληρονόμο θα πρέπει να κάνεις την απαραίτητη διαδικασία δημοσίευσης της διαθήκης και κήρυξής της κυρίας και μετά τη δημοσίευση της διαθήκης να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποδεχθεί την κληρονομιά βάσει της διαθήκης.

Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλευόμουν και Συμβολαιογράφο για τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστείς για την αποδοχή της κληρονομιάς από τον πελάτη σου.

Κατά τη γνώμη μου σίγουρα θα χρειαστείς ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (ή δημοσίευσης διαθήκης σε περίπτωση που έχει δημοσιευτεί) και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης διαθήκης.

Όσον αφορά το πληρεξούσιο, από αυτά που γνωρίζω οι κάτοικοι εξωτερικού κάνουν πληρεξούσιο ενώπιον της αρμόδιας προξενικής αρχής. Δε γνωρίζω ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται, οπότε καλό θα ήταν να απευθυνθεί στο προξενείο του τόπου κατοικίας του.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

 

ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

Βοήθησες πολύ! Σ' ευχαριστώ!!!!!!

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Καλησπέρα και καλή χρονιά

Η μητέρα ήτανε κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού με περιουσία εδώ;

Οι ενέργειες είναι οι εξής:

1. Μαζεύεις τα πιστοποιητικά για την δήλωση φόρου κληρονομιάς η προθεσμία της οποίας είναι 1 έτος για κατοίκους εξωτερικού (επιβεβαίωσέ το όμως με την Δ.Ο.Υ), από τον θάνατο ή από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης.

2. Συνεννοείσαι με τον λογιστή της μητέρας για να σου υποδείξει τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως δηλώνονται στον ΕΝΦΙΑ (θα χρειαστείς τα πισ/κά για την αποδοχή). Επίσης εσύ ή ο λογιστής θα πρέπει να κάνετε την διακοπή της θανούσας από το μητρώο της ΔΟΥ. 

3. Επικοινωνείς με συμ/φο για να σου ετοιμάσει την δηλ. φ. κληρ. με τις α.α. των περιουσιακών στοιχείων και την υποβάλλεις στην Δ.Ο.Υ.  Επίσης καλό είναι ο συμ/φος να σου ετοιμάσει το σχέδιο του πληρεξουσίου που θα σου κάνει ο πελάτης σου, να περιέχει όλες τις σωστές εντολές γιατί τα πληρεξούσια στα προξενεία είναι πολύ ακριβά σε σχέση με εδώ.

4. Προχωράς στην αποδοχή κληρονομιάς.

Καλό κουράγιο!!

ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

η μητέρα ήταν κάτοικος εξωτερικού με περιουσία στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι τα χαρτιά για την εφορία μπορεί να τα κάνει και ο λογιστής, σωστά; ή τουλάχιστον να με καθοδηγήσει. Επίσης, πιστοποιητικά θανάτου κτλ που θα είναι σε ξένη γλώσσα, τα μεταφράζουμε στο μεταφραστικό και μετά αποστίλε; Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!! Είναι εξαιρετικά χρήσιμες!

ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

Επίσης χαζή ερώτηση αλλά αναρωτιόμουν: από το προξενείο πρέπει να μου στείλουν εκτός από το πληρεξούσιο και αντίγραφά του για εφορία κτλ ή αρκεί φωτοτυπία του; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά είμαι εντελώς άσχετη!

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Το πληρεξούσιο θα είναι σε επίσημο έγγραφο, αλλά για την σύνταξή του και τις ακριβείς εντολές που θα περιλαμβάνει θα σε καθοδηγήσει συμ/φος που θα σου κάνει το σχέδιο και θα συνεννοηθείς εσύ ή ο πελάτης σου με το προξενείο, να τους δώσετε το σχέδιο και να το αντιγράψουν.

Πριν από το πληρεξούσιο, πρέπει να έχεις την ληξιαρχική θανάτου, μεταφρασμένη με apostille, την οποία θα πας στο Ειδικό Ληξιαρχείο για να δηλωθεί ο θάνατος. 

Εαν η θανούσα είχε περασμένη την οικογενειακή της κατάσταση στο Ειδικό Ληξιαρχείο (γάμο, παιδιά) τα πράγματα είναι εύκολα. Αν όχι είναι πιο περίπλοκα αλλά θέλουν χρόνο.

 

ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

Είμαι και δικηγόρος επαρχίας και φαντάζομαι ότι η διαδικασία θα γίνει μέσω της ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οπότε μάλλον θα πρέπει να συνεργαστώ με κάποιον συνάδελφο. Με έχει πιάσει ήδη πανικός με τη γραφειοκρατία! ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες!

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Την δήλωση φόρου κληρονομίας την υποβάλλεις εσύ στην Εφορία όχι ο λογιστής.

Αντίγραφα του πληρεξουσίου μπορούν να σου στείλουν γιατί η εφορία θα σου κρατήσει οπωσδήποτε ένα πρωτότυπο, να κρατάς και εσύ ένα για τις υπηρεσίες που θα σου ζητάνε να τους δείχνεις ότι είσαι πληρεξούσια και μετά μπορείς να επικυρώνεις.

Κατά την γνώμη μου πρώτα πρέπει να  μάθεις αν ήτανε δηλωμένη στο Ειδικό Ληξιαρχείο (εκεί περνιούνται οι οικογενειακές καταστάσεις και μεταβολές όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό-να υποθέσω ότι είχε ελληνική υπηκοότητα η θανούσα;) και αν δήλωνε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Εφορία (ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού).

Επίσης αν ο γιός έχει ΑΦΜ γιατί για να κληρονομήσει πρέπει να του βγάλεις.

Μάθε αυτά και πες μου και αν χρειαστεί θα σου δώσω το τηλ. μου να με πάρεις.

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Η περιουσία της θανούσης που βρίσκεται;

ζακ
Εικόνα: ζακ
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/11/2016

χίλια ευχαριστώ! όλη η περιουσία βρίσκεται στην Κεφαλονιά