Mεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Υπάρχει κανείς συνάδελφος πρόθυμος να ανεβάσει, αν τυχόν τα έχει, όλα τα θέματα που έχουν πέσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΜΠΣ του Δημοσίου της Νομικής Αθηνών?
Πέρυσι είχαν βάλει για το Διοικητικό να γράψουμε ποιον θεωρούμε τον πιο ουσιώδη τύπο μιας διοικητικής πράξης.
Στο Συνταγματικό την επιφύλαξη του νόμου.
Στα αγγλικά, έβαλαν ένα κείμενο για την ελευθερία του λόγου του R.Dworkin, το οποίο αν και καταλάβαινες τι λέει, δεν μπορούσες
να το μεταφράσεις ευκολα στα ελληνικά (!όσο και κουλό αν σου φαίνεται αυτό)
Γενικώς τα θέματα είναι πολύ βατά. Μην ανησυχείς!
Συνάδελφοι καλησπέρα και απο εμένα.
Ήθελα να ρωτήσω για το μεταπτυχιακό το Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ , είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στις απαντήσεις που ζητούν;;;
Επίσης, αν τα θέματα είναι γενικώς όπως διαβάζω εύκολα και ως εκ τούτου γράψουν καλά αρκετοί υποψήφιοι, που κρίνεται το αν τελικά θα γίνει κάποιος δεκτός;;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!
Εξαρτάται από αυτόν που διορθώνει.
Πέρυσι τσεκούρωσαν το διοικητικό και βαθμολόγησαν επιεικώς το συνταγματικό και απ'ότι κατάλαβα προτιμούν τις ευσύνοπτες και μικρές απαντήσεις.
Το θέμα επίσης κρίνεται και από το βιογραφικό που καταθέτεις και οι βαθμοί των μαθημάτων στο προπτυχιακό. Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Επισήμανση : Το μεταπτυχιακό είναι απαιτητικό (όχι δύσκολο) αλλά έχει εργασίες, διάβασμα και συνεχή τεστ.
Δεν διευκολύνει αυτούς που εργάζονται, καθώς το επίπεδο του είναι αρκετά υψηλό.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Και κάτι τελευταίο..... αφενός λέγοντας πως έχει συνεχή τέστ, μπορείς να περιγράψεις στο περίπου το πλαίσιο τους;;;;
Και αφετέρου εννοείς πως δεν διευκολύνει τους εργαζόμενους λόγω φόρτου διαβάσματος;;;;;
Στην ύλη του Φορτσάκη, δώσαμε 2 τεστ και ένα σε όλη την ύλη = 3
Στο Φορολογικό που είναι επιλογής δίναμε 1 τεστ ανά τρεις θεματικές ενότητες (multiple choice) και ένα στο τέλος γενικό. (Διδάσκεται πολύ καλό φορολογικό, να το πάρεις)
Στο Συνταγματικό τον χειμώνα δώσαμε τεστ μέσω υπολογιστή (από το σπίτι μας) σε χρονικό περιθώριο 2 ωρών.
Δεν είναι δύσκολα, είναι πάνω στην ύλη και τα δίνεις πιο πολύ για κατανόηση. Απλά παράλληλα πέφτουν και οι εργασίες μαζί που σου αναθέτουν, μία σε καθε μάθημα και πρέπει να ετοιμάσεις κείμενο για την εισήγηση και μετά να το παραδώσεις.
Η δυσκολία εξαρτάται από το επίπεδο του καθενός.
Είναι αλήθεια, ότι τα παιδιά που δούλευαν παράλληλα κουράστηκαν πάρα πολύ. Οι ώρες των μαθημάτων συνολικά είναι πολλές.
Και πάλι εξαρτάται από τις αντοχές....
μηπως γνωριζει κανεις ποιες μερες ειναι το προγραμμα μδε στο δημοσιο δικαιο στην κομοτηνη;
Εγώ θεωρώ πως είναι αρκετά απαιτητικοί και σε καμία περίπτωση δεν αρκούνται στον τομέα αυτό από σύντομες απαντήσεις.
Και είναι και λογικό λόγω του ανταγωνισμού.
Θέλουν να δουν το κάτι παραπάνω. Είτε αυτό είναι παραπομπές σε διάφορους συγγραφείς είτε είναι νομολογία.
Όταν γράφω σύντομες απαντήσεις, εννοώ 2 σελίδες το πολύ.
Στο Διοικητικό έγραψα πέρυσι 4 σελίδες και μου έβαλαν 5, ενώ ήμουν σίγουρη ότι έσκισα.
Στο Συνταγματικό μια σελίδα και μισύ γιατί δεν ήξερα και πολλά, μου έβαλαν 8.
Είναι καθαρά υποκειμενικό, ποιος διορθώνει, πως γράφεις.
Τώρα σε ότι αφορά τις παραπομπές και την νομολογία, καλά είναι να τα γράψεις αυτά. Αλλά θα δεις ότι τα θέματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα για να τα χρειαστείς. Είναι απλά θεωρητικά θέματα.
Το θέμα είναι να μην κουράσεις τον αναγνώστη με το γραπτό σου.
ειναι απο τα δυσκολα σχετικα μεταπτυχιακα της νομικης.. απ οσο ξερω δεν ειναι τοσο δυσκολο και απαιτητικο οπως το εμπορικο αλλα ειναι πολυ πιο απαιτητικο απο το αστικο πχ
αν το συνδυασεις με full δουλεια θα ταλαιπωρηθεις υπο την εννοια οτι θα περνας πολλα σκ διαβαζοντας
Είναι από τα πιο δύσκολα, γιατί έγινε ένα από τα πιο δύσκολα από πέρυσι σε απαιτήσεις.
Από το 2011 και μετά ανέλαβε άλλος καθηγητής (Αλιβιζάτος) και το μεταπτυχιακό άλλαξε επίπεδο.
Πριν το είχε ο Δρόσος και ήταν 2 τμήματα Συνταγματικού (Δρόσος-Δημητρόπουλος, διάλεγες όποιο ήθελες), οπότε οι ώρες μοιράζονταν και έβγαινε πιο εύκολα. Τώρα το τμήμα Συνταγματικού είναι ένα, κάνεις μάθημα με όλους τους καθηγητές (μια μέρα είχαμε 9 διδάσκοντες).
Δεν ξέρω αν το πήρε πάλι ο Δρόσος (δεν νομίζω).
Είναι αρκετά απαιτητικό, αλλά μαθαίνεις πάρα πολλά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Μάλιστα...ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια, η διοικητική δικονομία δεν είναι μέσα στην εξεταζόμενη ύλη;
Όλα είναι στην εξεταζόμενη ύλη του διοικητικού. Αλλά επειδή είναι πιο τεχνικά τα θέματα της διοικητικής, συνήθως επιλέγουν θέματα του γενικού μέρους.
Όντως περίεργα βαθμολογούν. Εσύ Agnoula είχες υψηλούς βαθμούς στο προπτυχιακό;;;Προσκόμισες και κάποιο βιογραφικό που κατά την γνώμη σου βοήθησε;;;;;;
Σας ευχαριστώ πάντως όλους για τις διαφωτιστικές σας απαντήσεις και εύχομαι καλή επιτυχία αύριο σε όσους δίνουμε για αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Είχα Συνταγματικό μέσο όρο 7 και διοικητικό μέσο όρο 8.
Έδωσαν μεγάλη βάση στο βιογραφικό που προσκόμισα. Στα 29 που αποφάσισα να το κάνω είχα αρκετά πράγματα στο βιογραφικό. Αυτό βοήθησε κατά πολύ, γιατί στην πρώτη συνάντηση που κάναμε με ρώτησαν πράγματα από αυτό. Και όλους τους ρώτησαν για κάτι που είχαν βάλει στο βιογραφικό τους.
Καλή τύχη...τώρα σε ότι αφορά τον τρόπο βαθμολόγησης....καλή τύχη και πάλι !!!!
Εγώ είχα μπει το 2010 και επιβεβαιωνω την Αγνούλα. Είναι από τα αρκετά απαιτητικά μεταπτυχιακά, δύσκολα συνδυάζεται με full time απασχόληση (εγώ εργαζόμουν λίγες ώρες την εβδομάδα). Έχεις συχνές προόδους, τεστ και συνολικές εξετάσεις στο τέλος. Σου δίνουν βέβαια αρκετό καλό υλικό να διαβάσεις (θεωρία και νομολογία), οπότε ανοίγει λίγο το μυαλό σου και εμβαθύνεις σχετκά σε κάποιες ένοιες.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο βαθμολόγησης, ειλικρινά δεν ξέρω τί να σοου πω. Τ θέματα, αμιγώς θεωρητικά, απαιτούν απομνημονευτική ικανότητα και να καταφέρεις να γράψεις σε ένα ευσύνοπτο κείμενο, χωρίς να κουράσεις, όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορείς για το θέμα που ερωτάται.
Καλή επιτυχία και από μένα σε αυτούς που δίνουν!
Τελικά πως τα πήγατε?
Στην αρχή μας διαβεβαιώσανε ότι αυτοί που πήραν τηλέφωνα για να μάθουν τα θέματα (παιδιά δικαστών και βουλευτών και δεν ξέρω εγώ τι άλλο) δεν τα έμαθαν τελικά. Λες και δεν είναι κοινό μυστικό ότι πέρσι μπήκαν παιδιά δικαστών και λοιπών βυσματικών. Και κατά τ'αλλα το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων είναι "αδιάβλητο".
Στο συνταγματικό μας ζητήθηκε να σχολιάσουμε μία φράση από μία απόφαση της ΟλΑΠ και να ανατπύξουμε (τραγικό) δηλαδή αν δεν ήξερες την απόφαση δεν μπορούσες να απαντήσεις πολλώ δε μάλλον να αναπτύξεις
Γενικά θεωρώ ότι τα θέματα φέτος ήταν σαφέστατα πολύ δυσκολότερα απ ότι των περσινών εξετάσεων. Φέτος ήταν καθαρά ανάπτυξης, πέρσι είχε μόνο θεωρία και λίγο κρίσεως.
Τι να πω. Εγώ πάντως δηλώνω απογοητευμένη από τα θέματα και τον τρόπο εισαγωγής.
Ματίνα Ζ. Την χρονιά 2011-2012 στο τμήμα ήταν δύο παιδιά δικαστών (και μάλιστα το ένα από αυτά με δεύτερο μεταπτυχιακό και εξαιρετικό επίπεδο) και οι υπόλοιποι λίγο πολύ δεν είχαμε καμία σχέση με δικαστές ή καθηγητές. Προσωπικά μάλιστα σε διαβεβαιώνω ότι δεν είχα κανένα βίσμα.
Σε ότι αφορά τα τηλέφωνα των δικαστών κλπ....αυτό είναι αλήθεια. Πέρυσι συγκεκριμένα έγινε το ίδιο και ο καθηγητής και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού δεν διόρθωσε ο ίδιος ακριβώς για αυτό το λόγο...για να μην του τα πρήξουν. Διόρθωσαν οι λοιποί καθηγητές.
Σίγουρα όπως μου το λες ακούγεται πιο δύσκολη η εξέταση, αλλά θέλω να μου πεις την φράση και τον αριθμό της απόφασης για να καταλάβω τι ακριβώς ζήτησαν.
Δεν έχει σημασία αν ξέρεις την απόφαση ή όχι...παίζει ρόλο η κριτική σκέψη και οι βάσεις που έχεις.
Μακάρι να τα έχεις πάει καλά και να καταφέρεις να μπεις.
Καλησπέρα συνάδελφοι και απο εμένα.
Πιστεύω πως τα θέματα ήταν σε δυσκολία αντάξια του επιπέδου αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Ήταν αρκετά δύσκολα τόσο για τον/την νεαρό-ή πτυχιούχο, όσο και για τον/την έμπειρο-η δικηγόρο.
Δεν είχαν καμία σχέση με τα περσινά ή αλλων ετών αφού δεν απαιτούσαν αποστήθιση και ''τεχνικές'' ή βασικές γνώσεις.
Για να γράψεις έπρεπε να έχεις ερευνήσει αρκετά ειδικά στο Συνταγματικό και πιο πολύ να έχεις διαβάσει απο πολλά και διαφορετικά βιβλία.
Άκουσα μετά την εξέταση αρκετούς συναδέλφους (μάχιμους κυρίωςδικηγόρους), να παραπονιούνται για τα θέματα και τη δυσκολία τους, αφού οι ίδιοι δεν διέθεταν χρόνο λόγω δουλειάς για παραπάνω διάβασμα.
Ας μην απογοητευόμαστε πάντως....θα δείξει!!!
Ξέρει κανείς σε πόσο καιρό περίπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα;;;;
Lawfun πες αναλυτικά τα θέματα να καταλάβω...
Πέρυσι σε 2 εβδομάδες ξέραμε τα αποτελέσματα.
Συνταγματικό: ''......πράγματι η απονομή της δικαιοσύνης δεν πρέπει να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος'' (ΟλΑΠ 1/2001).
Σχολιάστε και αναπτύξτε σε πιο πλαίσιο και με πιο ειδικότερο σκεπτικό διατύπωσε η ολομέλεια του ΑΠ την παραπάνω φράση.
Διοικητικό:Πως αντιλαμβάνεσθαι την αποτελεσματική παροχή δικαστικής προστασίας σε δίκη Δημοσίου Δικαίου;;
Στα Αγγλικά το κείμενο ήταν εύκολο σε γενικές γραμμές
Θα συμφωνήσω πάντως με την Αγνούλα πως και να είχαμε-ξέραμε την απόφαση, δεν θα κερδίζαμε και πολλά να μην πω τίποτα αν κάποιος δεν είχες διαβάσει πολύ και σύνθετα. Αντίθετα μπορεί και να μπερδευόταν και να πήγαινε σε άλλα μονοπάτια άσχετα με την απάντηση.
Για το θέμα του διοικητικού έπρεπε να ξέρεις πολύ καλά το 20 και σχετική νομολογία....
Καλή επιτυχία!!!
Πράγματι βλέπω ότι τα θέματα ήταν πιο δύσκολα. Όταν έδινα πέρυσι, είχαν προβλέψει ένα παρόμοιο στο Συνταγματικό, το οποίο όμως δεν κληρώθηκε.
Η απόφαση αφορά τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ως αποδεικτικά μέσα. Ήθελε ανάλυση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και λίγη αναφορά στο τι ισχύει και ίσως λίγη νομολογία. Όποιος έχει γράψει και ΕΣΔΑ και καμιά απόφαση του ΕΣΔΑ θα έχει σκίσει.
Agnoula ευχαριστώ αν και δεν το βλέπω γιατί δεν έγραψα απολύτως τίποτα στο Συνταγματικό... Μπράβο σε αυτούς που θα περάσουν πάντως, αναρωτιέμαι πόσα άτομα πήραν τη βάση στο θέμα του Συνταγματικού...
Ευχαριστούμε πολύ Agnoula.Πιστεύω πως και να μην ήξερε κάποιος την απόφαση μία ανάλυση στα ατομικά δικαώματα όπως της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας, της ζωής, ελευθερίας κλπ σε συνδυασμό με την αποστολή της δικαιοσύνης έναντι αυτών και αναφορές σε νομολογία ή βιβλιογραφία θα βοηθούσε για να περαστεί το μάθημα.
Καλή επιτυχία σε όλους.
Μετά από σκέψη και σε συνδυασμό με όσα έχουμε διδαχθεί καταλήγω στο ότι αν κάποιος δεν ξέρει την απόφαση (οπότε και δεν μπορεί να σκεφτεί πράγματα για το απόρρητο των συνομιλιών), αλλά γράψει πράγματα σχετικά με την στάθμιση μεταξύ δικαιωμάτων γενικά και την αρχή της αναλογικότητας μπορεί να βαθμολογηθεί καλά....
Καλησπερα συναδελφοι.
Χαιρομαι που βρηκα ενα φορουμ περι του θεματος γιατι ειναι η αληθεια κ εγω απογοητευτηκα με τα υεματα της Τριτης...
Στο πρωτο ερωτημα( Συνταγματικο) ξεκινησα με αναλυση των περιορισμων των ατομικων δικαιωματων, παρεθεσα κ νομολογια, πεταξα κ την ΕΣΔΑ περι μη κατηγοριοποιησης μαρτυρων, συνεχισα στην μη ληψη υποψην αντισυνταγματικα λαμβανομενων μεσων αποδειξης απο τα Δικαστηρια, το εδεσα με την μη εφαρμογη αντισυνταγματικων νομων απο αυτα, περιεγραψα τον ελεγχο αντισυνταγματικοτητας κ κατεληξα πως αν υπαρξει κατι τετοιο τοτε μεχρι κ κρατικη ευθυνη μπορει να θεμελιωθει.
Στο δευτερο(Διοικητικο) ξεκινησα με την αναλυση των δικ. Του ενδιαφερομενου( δικ.προστασια-προσβαση στα εγγραφα) συνεχισα με τις διοικ.προσφυγες, μετα με την αναστολη εκτελεσης κ την προσωρινη επιδικαση απαιτηση στις οικονομικης φυσεως υποθεσεις) κ κατεληξα και στην προστασια μετα το περας της δικης, σχετικα με την αρχη της νομιμοτητας, οτι η Διοικηση οφειλει να συμμορφωνεται στις αποφασεις των δικαστηριων κ να αναξαλει τις πραξεις κλπ κλπ.
Τα καθε θεμα μου πηρε κατι λιγοτερο απο τρεις σελιδες, δν ζητησα πουθενα δευτερη κολλα,κ γενικα παλεψα να ειμαι οσο πιο συνοπτικη μπορουσα κ να δειξω οτι ειχα διαβασει.
Κανενα σχολιο επι αυτων;!
*επισης Συνταγματικο περι απορρητου επικοινωνιων κλπ κ οτι οι ανακριτικες αρχες μπορουν να συλλεγουν υλικο χωρις τη διαδικασια αρσης απορρητου οτι δηλ. Η εγκληματικη επικοινωνια δν προστατευεται
** στο διοικητικο κ το δικ. της προηγουμενης ακροασης..
Τι αλλο μπορει να ζητουσαν απο τη ζωη μας;!;
Έχω την εξής άποψη: Στο Συνταγματικό, τα θέματα είχαν δύο ''αποδέκτες'', αφενός αυτούς που ήξεραν την απόφαση και θα ανέλυαν το σχετικό άρθρο και αφετέρου εκείνους που δεν την ήξεραν αλλά θα ανέλυαν το τι ισχύει συνταγματικά γύρω από τα ατομικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης.
Για το Συνταγματικό, να προσθέσω μία αναφορά στο κράτος δικαίου/κοινωνικό κράτος δικαίου ως πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων του άρθρου 25, την θεωρία της αντανακλάσεως των δικαιωμάτων (το γράφει κάπου ο Δαγτόλγου) και επιμέρους αναλύσεις σε κάποια βασικά δικαιώματα (ζωής, αξιοπρέπειας, κατοικίας κλπ) σε συνδυασμό με την αποστολή της δικαιοσύνης ως θεματοφύλακα του Συντάγματος.
Για το Διοικητικό, σίγουρα άρθρο 20 Συντ. παράγραφοι 1 και 2(συν αναφορά στο Σύνταγμα ως πηγή του Διοικητικού Διακίου) και κάποιες αρχές π.χ ισότητας διαδίκων, αναλογικότητας, ταχείας διεξαγωγής της δίκης, τεκμηρίωσης αποφάσεων, μη χειροτέρευσης θέσης του ηττηθέντος διαδίκου κλπ κλπ κλπ.
Όπως γράφει και η Έλμα, ούτε και εγώ χρειάστηκα δεύτερη κόλλα και εξάλλου για το Διοικητικό ο καθηγητής μας είπε πως δύο σελίδες αρκούσαν.
λοιπον ? τα αποτελέσματα βγήκαν...πως τα πήγατε?