Μήνυση για χρέη κοινοχρήστων

8 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
vassia
Εικόνα: vassia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/04/2008

Καλησπέρα συνάδελφοι,

έχω μία υπόθεση που αφορά την διαχείρηση μιας πολυκατοικίας που θέλει να μηνύσει έναν ένοικο ο οποίος δεν πληρώνει κοινόχρηστα για μήνες και ένα μεγάλο ποσό για την αλλαγή του ανελκυστήρα. Ο ένοικος ήταν ιδιοκτήτης του διαμερίσματος αλλά το έχει πλέον δώσει γονική παροχή στα παιδιά του. Επίσης μένει με τη σύζυγό του στο διαμέρισμα. Συνεπώς, η μήνυση θα είναι εναντίον του για τα κοινόχρηστα και για τα έξοδα του ανελκυστήρα ( θα πρέπει να μάθω βέβαια πότε ακριβώς έγινε η μεταβίβαση του ακινήτου) ή για τα έξοδα ευθύνονται πλέον και ή αποκλειστικά οι νέοι ιδιοκτήτες- οι οποίοι απ' ότι φαίνεται δεν γνωρίζουν τα χρέη του γονιού τους; Επίσης,  θα είναι μόνο εναντίον του ή και της συζύγου του; Σας έχει τύχει παρόμοια υπόθεση;  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

Αγαπητή vassia,

βρες ένα δικηγόρο. :P

(αν είσαι όντως "συνάδελφος" δεν έχω λόγια..)

vassia
Εικόνα: vassia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/04/2008

Agapite Xarouli,

egw den exw logia gia tin apantisi sou! Den antilamvanomai gia poio logo tetoia antisynadelfiki symperifora kai di eirwnia! Kai epipleon den antilamvanomai giati exases kan to xrono sou na dwseis mia tetoia geloia kai kakoproaireti apantisi. An eisai ontws esy synadelfos kalo tha nai na analogisteis tis periptwseis pou  exeis xeiristei ypotheseis gia prwti fora. O logos kai o skopos toy sygkekrimenou site einai na epikoinwnoun dikigoroi gia antallagi apopsewn kai symvoulwn- kati to opoio einai idiaiterws xrisimo eidika gia tous neous dikigorous, oi opoioi den exoun anagki apo kakovoules apantiseis kai sxolia san ta dika sou. Prepei na ntrepesai gia tin apantisi sou kai lypamai pou -ypotithetai- eisai toso synadelfos oso kai melos eanda.

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

Καθόλου κακοπροαίρετη η απάντηση και συγγνώμη για την ειρωνεια, αλλά πραγματικά δεν πίστεψα ότι η ερώτηση, όπως ήταν διατυπωμένη, είχε γίνει από δικηγόρο (παρατηρείται συχνά σε παρόμοια forum να προσπαθούν να αλιεύσουν δωρεάν νομικές συμβουλές άτομα άσχετα με το αντικείμενο). Ούτε εγώ έχω πολλά χρόνια εμπειρίας και προφανώς είμαι υπέρ της αλληλοϋποστήριξης εδώ μέσα,την οποία έχω βρει πολλές φορές χρήσιμη. ΑΛΛΑ και μόνο ο τίτλος "μήνυση για χρέη κοινοχρήστων" που τράβηξε την προσοχή μου, παραπέμπει στο κλασικό "θα σου κάνω μήνυση" που πετάει ο καθενας με οποιαδήποτε αφορμή..:Ρ Εκτός αν η οφειλή κοινοχρήστων έχει γίνει ποινικό αδίκημα και μου διαφεύγει!

Τέλος πάντων για να μη χανω χρόνο , όπως λες, με τα σχόλια, μερικές ιδέες επι της ουσίας (με επιφύλαξη γιατί δε μου έχει τύχει):

Πολλές φορές ο ίδιος ο λογαριασμός κοινοχρήστων αναφέρει ρητά το ποσό που οφείλεται από τον ιδιοκτήτη και χωριστά το ποσό που οφείλεται από τον ένοικο/μισθωτή. Αν δεν κάνω λάθος από τον ιδιοκτήτη οφείλονται τα "πάγια" έξοδα, δηλ. δαπάνες που αφορούν ανακαίνιση ή αντικατάσταση, ενώ τον ένοικο βαρύνουν οι λειτουργικές δαπάνες και τα έξοδα συντήρησης. Αυτό για τα κοινόχρηστα που προέκυψαν μετά τη μεταβίβαση. Για τα χρέη του προηγούμενου ιδιοκτήτη ευθύνεται ο νέος μόνο αν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στο συμβόλαιο. Άρα πρέπει να δεις τη γονική και αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, θεωρώ ότι οι οφειλές εξακολουθουν να βαρύνουν τον προηγούμενο ιδιοκτητη. Επομένως οι νέοι κύριοι θα ευθύνονται μόνο για τις οφειλές ιδιοκτητών που προέκυψαν μετά τη μεταβίβαση. Θα έλεγα να ελέγξεις και αν έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, κυρίως για τη σωστή παράθεση του ιστορικού, γιατί νομίζω ότι οι δαπάνες ενοίκου/μισθωτή και επικαρπωτή συμπίπτουν, άρα δεν έχει μεγάλη πρακτική σημασία. Τελος για τη σύζυγο, θα πρότεινα η αγωγή να στρέφεται και κατά αυτής ως ενοίκου και είναι θέμα των εναγομένων να επικαλεστούν ενδεχόμενη έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης (αν π.χ υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους για το ποιος πληρώνει, την οποία δεν υποχρεούσαι να γνωρίζεις).

 

pvasilakou
Εικόνα: pvasilakou
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/04/2010

Καλησπέρα Vassia.

Όταν οφείλονται κοινόχρηστα μπορείς να κάνεις αγωγή ή να εκδώσεις διαταγή πληρωμής κοινοχρήστων.σε κάθε πρίπτωση η ασφαλέστερη οδός είναι να στραφείς σαφώς κατά των ιδιοκτητών αφού ελέγξεις ακριβώς ποιοί είναι.Προκειμένου να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει όχι μόνο να προσέξεις στο Υποθ/κείο την κυριότητα και να έχεις και αντίγραφο του συμβολαίου των καθ'ών καθώς απαιτείται να προσκομιστεί αλλά και να ΕΛΕΓΞΕΙΣ τον κανονισμό της πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει γιατί πιθανόν να σου λύσει πολλά προβλήματα.Ο ένοικος μη ιδιοκτήτης π.χ. μισθωτής η κατέχων με δικαίωμα οίκησης καταρχήν δεν ενάγεται -και εδώ διαφωνώ με τον συνάδελφο που σου απάντησε για την παθητική νομιμοποίηση- ειμη μόνον αν ορίζεται αυτό από τον Κανονισμό.Τότε όμως τίθεται θέμα αν εισάγονται στο ίδιο καθ'ύλην δικάστηριο ,γεγονός που θα μπορούσες να ξεπεράσεις λόγω συνάφειας στην αγωγή αλλά δεν είμαι σίγουρη για την διαταγή πληρωμής.Ποτέ το ποσό δεν οφείλεται από τον μισθωτή ασχετο αν στην πράξη το επιβαρύνεται από το μισθωτήριο αφού καταρχήν υπόχρεως είναι ο ιδιοκτήτης.Η μεταβίβαση του ακινήτου συνιστά λόγο διαδοχής και θα μπορούσες ενδεχομένως να ενάγεις απευθείας τον νέο ιδιοκτήτη αφού υπεισήλθε στη θέση του προηγούμενου.για να αποφύγεις όμως αυτό το σκόπελο και τυχόν πρόβλημα, να ενάγεις και τους δύο τον μεν πρώτο για το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης το δε δεύτερο για όλο το διάστημα άλλως για το διάστημα που κατέστη ιδιοκτήτης αφού οι υποχρεώσεις τους αφορούν την συν- ιδιοκτησία έναντι των λοιπών .αν τίθεται επικαρπία η νομιμοποίηση διευκολύνεται κατά πολύ αφού ο ψιλός κύριως συνευθύνεται σίγουρα  από ένα χρονικό σημείο και μετά.

vassia
Εικόνα: vassia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/04/2008

 

Normal
0

Καλησπέρα pvasilakou.

Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Δεν είχα σκεφτεί να ελέγξω και τον κανονισμό της πολυκατοικίας- είναι πολύ χρήσιμο αυτό που μου είπες. Έτσι σκεφτόμουν κι εγώ να κινηθώ: να ενάγω και τους δύο ιδιοκτήτες (παλιό και νέο) τον πρώτο για το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης και το δεύτερο για το διάστημα που κατέστη ιδιοκτήτης.  Για την σύζυγο προβληματιζόμουν αλλά και γι’ αυτό το θέμα θα δω τι μπορεί να γράφει ο κανονισμός. Συνεπώς θα ελέγξω υποθηκοφυλακείο και κανονισμό και θα κινηθώ αναλόγως.

Xarouli,

Ευχαριστώ και για τις δικές σου συμβουλές. Γνωρίζω ότι σε πολλά fora άτομα άσχετα με το αντικείμενο προσπαθούν να λάβουν δωρεάν νομικές συμβουλές και αντιλαμβάνομαι την διάθεσή σου ΑΛΛΑ μια κακοδιατυπωμένη, όπως λες, ερώτηση δεν αρκεί για να λάβω αρχικά μια τέτοια απάντηση από ένα συνάδελφο. Πάντως και πάλι σ’ ευχαριστώ για την βοήθεια.

 

 

TAKAKIS
Εικόνα: TAKAKIS
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/09/2017

ΕΙΜΑΙ ΙΔΟΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΚΡΟΤΗΜΑ 30 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΝ ΚΑΙ 20 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΗ ΤΙΠΟΤΑ ΕΓΩ ΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?????

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

ΔΕΝ δίνονται νομικές συμβουλές μέσω του φόρουμ.

eirinim
Εικόνα: eirinim
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/11/2012

Να βρεις δικηγόρο.