Νομική Βοήθεια

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
evi83a
Εικόνα: evi83a
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/05/2015

Συνάδελφοι, καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και ευχαριστώ προκαταβολικά θερμά, όποιον απαντήσει.

Η τελευταία υπουργική απόφαση, που γνωρίζω, για το ζήτημα της αποζημίωσης δικηγόρων στο πλαίσιο του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, είναι η υπ' αριθμ. πρωτ. 98535/18-12-2014 (ΦΕΚ 3578 Β/31-12-2014).

Έχει αλλάξει κάτι από την ημερομηνία του ως άνω ΦΕΚ, που μου διαφεύγει;

Και κάτι ακόμα:

Για το ειδικό γραμμάτιο νομικής βοήθειας κόβουμε τιμολόγιο στο ΤΑ. Χ. ΔΙ. Κ., όταν το εκδώσουμε (όπως ακριβώς με τα κανονικά γραμμάτια), έτσι δεν είναι;

feni
Εικόνα: feni
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/11/2014

Καλησπέρα, αυτή είναι η τελευταία υπ. απόφαση συνάδελφε ναι. 

Όσο για το ειδικό γραμμάτιο εγώ όταν είμαι διορισμένη σε ποινική υπόθεση κόβω την απόδειξη/τιμολογιο στο ΤΑΧΔΙΚ μόλις κάνω παράσταση, αλλά στα αστικά κόβω μία και καλή μία απόδειξη [προσθέτοντας τις ονομαστικές αξίες όλων των γραμματίων της υπόθεσης, για κατάθεση δικογράφου, παράσταση και προτάσεις/σημείωμα] όταν βγεί η απόφαση δικαστηρίου επί της υπόθεσης που εχω διορισθεί. 

Τώρα κάτι άλλο που αντιμετώπισα πρόσφατα και επειδή δεν το ήξερα ταλαιπωρούμαι: 

Όταν διοριζόμαστε για προσωρινή διαταγή και κατά την παράσταση προσκομίζουμε σημείωμα, πρέπει να ζητάμε ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ που δίκασε να μας επικυρώνει ενα αντίγραφο σημειώματος για να το προσκομίσουμε όταν πρόκειται να καταθέσουμε χαρτιά για πληρωμή. Η Γραμματεία ΔΕΝ επικυρώνει σημείωμα επί προσωρινής διαταγής και μήνες μετά την εκδίκαση τρέχεις να βρεις τον συγκεκριμένο Πρόεδρο πότε έχει υπηρεσία... 

 

 

evi83a
Εικόνα: evi83a
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/05/2015

Σε ευχαριστώ πολύ, συνάδελφε Feni, για την απάντησή σου.

Όσον αφορά αυτό που γράφεις για το σημείωμα επί προσωρινής διαταγής, δε μου έχει τύχει μέχρι στιγμής. Ό,τι μαθαίνουμε, βέβαια, για καλό είναι!

Σχετικά με τα γραμμάτια και τα τιμολόγια, εγώ τα κόβω ένα-ένα, όπως τα κανονικά γραμμάτια. Πχ κόβω ειδικό γραμμάτιο νομικής βοήθειας για κατάθεση αγωγής, την ίδια μέρα κόβω και το τιμολόγιο στο μπλοκ μου, ώστε να υπάρχει και πλήρης αντιστοιχία μεταξύ ημερομηνίας γραμματίου και ημερομηνίας τιμολογίου. Ο λογιστής μου επικροτεί αυτήν την τακτική μου.

Μπορώ να σε ρωτήσω και κάτι άλλο; Ζητάς έξοδα από τον πελάτη της νομικής βοήθειας, όταν αυτά είναι δυσβάσταχτα; Ας πούμε για μεταφορικά (μου έχει τύχει να μεταβώ 7-8 φορές στο Ειρηνοδικείο με χρήματα από την τσέπη μου ή να πρέπει να πάω στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, για να μαζέψω χαρτιά) ή μου έχει τύχει να πληρώσω κοντά στα 100 ευρώ σε φωτοτυπίες. Νομίζω ότι αυτά τα έξοδα, δεδομένου ότι, ακόμα κι αν προσκομίσουμε αποδείξεις, δε μας τα καλύπτουν, πρέπει να τα ζητάμε, καθώς σκοπός της νομικής βοήθειας δεν είναι να εξουθενωθεί οικονομικά ο νέος συνάδελφος, με το να φορτώνεται στην πλάτη του πάσης φύσεως έξοδα του πελάτη νομικής βοήθειας.

 

feni
Εικόνα: feni
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/11/2014

Τί να σου πω τώρα με τα φορολογικά δεν τα πάω καλα... Εγώ κόβω μία απόδειξη/τιμολόγιο επειδή η εγκύκλιος αναφέρεται σε μία απόδειξη/τιμολόγιο και με την λογική ότι δεν μπορείς θεωρητικά να πληρωθείς πχ μόνο για την κατάθεση της αγωγής αλλά πρέπει να περιμένεις να έχεις και απόφαση οπότε τα βάζω όλα μαζί.. Επίσης στην απόδειξη γράφω τους αριθμούς των γραμματίων για να γίνεται η ταυτοποίηση. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι είναι σωστό αυτό που κάνω.

Όσο για τα έξοδα δεν μου έχει τύχει κάτι τόσο τραγικό- 100 ευρώ φωτοτυπίες!!!

Αλλα στην θέση σου θα έβαζα τις αποδείξεις και θα πρόσθετα τα ποσά στον πίνακα δαπανών. Στην θέση σου δεν θα ζητούσα πάντως χρήματα από τον δικαιούχο νομικής βοήθειας...

Mαρία 29
Εικόνα: Mαρία 29
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2017

Είμαι ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού στο οποίο ο ενοικιαστής δεν έχει πληρώσει από το 2014 κανέναν λογοριασμό στην ΕΥΔΑΠ χωρίς να με έχει ενημερώσει, η  ΕΥΔΑΠ έστειλε φέτος εξώδικο με κατάσχεση του ακινήτου αν δεν πληρωθεί το ποσό των 1.500 ευρώ. Ο λογαριασμός του νερού ενώ είχα ζητήσει από τον ενοικιαστή να το βάλει στο όνομα του δεν το έπραξε και έρχεται στο όνομα του ανθρώπου από τον οποίο αγόρασα το μαγαζί στο οποιό είμαι ιδιοκτήτης τώρα εγώ. Το μαγαζί είναι νοικιασμένο νόμιμα με συμβόλαιο. Σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε τι μπορώ να κάνω στην συγκεκριμένη περίπτωση και αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ και να μεταφέρω τον λογαριασμό και το χρέος στον ενοικιαστή; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Mαρία 29
Εικόνα: Mαρία 29
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2017

Αν έχω γράψει σε λάθος σημείο του φόρουμ ζητώ συγνώμη αλλά πρώτη φορά μπαίνω στην ιστοσελίδα

evi83a
Εικόνα: evi83a
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/05/2015

Δεν παρέχονται δωρεάν νομικές συμβουλές μέσω του forum. Αναφέρεται ξεκάθαρα. Θα επισκεφτείτε συνάδελφο και θα πληρώσετε, για να σας απαντήσει.

evi83a
Εικόνα: evi83a
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/05/2015

Σε ευχαριστώ πολύ, Feni, και πάλι για την απάντησή σου.

Και εγώ δεν είμαι πολύ σχετική περί τα φορολογικά μας.

Όσον αφορά τα έξοδα, με συναδέλφους της νομικής βοήθειας που το έχω συζητήσει, άλλοι ζητούν τα έξοδά τους και άλλοι όχι.

Δεν είναι, φυσικά, πολύ εύκολο για το νέο συνάδελφο, να καλύψει από την τσέπη του όλα τα έξοδα του πελάτη της νομικής βοήθειας και να περιμένει να πληρωθεί μετά από 2 και πλέον χρόνια μόνο για την πράξη, για την οποία έχει διοριστεί...

Όπως και να έχει, σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.