Παράσταση σε Μονομελές Πλημ/κείο

8 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Advocate
Εικόνα: Advocate
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2008

Επειδή πρέπει να βγάλουμε τα λεφτά για την απίστευτη εκδρομή στην Ιταλία (...) και είμαστε άκρως ευκατάστατοι ελεύθεροι επαγγελματίες (...) έχω να θέσω κάποια ερωτήματα, διότι δεν έχω παρασταθεί ξανά σε ποινική δίκη και μου 'τυχε για ερχόμενη Τετάρτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποια/ο ασχοληθεί.

1) Θέμα αμοιβής: Το "ποσό αναφοράς" σύμφωνα με την πατέντα του ΔΣΑ στο ιντερνετ είναι 117 ευρώ και η κατάθεση (εισφορές, φόρος κ.λπ.)  που πρέπει να γίνει είναι 31,59 ευρώ. Χωρίς να θέλω παραπάνω αμοιβή, διότι ο πελάτης είναι φίλος τί ζητάω? 117 + 31,59 ή τα 31,59 υποτίθεται οτι ενσωματώνονται στο 117?

2) Το γραμμάτιο ως χαρτί υφίσταται τώρα μετά τις αλλαγές? Κόβουμε κάτι στα ταμεία του ΔΣΑ στα δικαστήρια και το προσκομίζουμε στην έδρα?

 

JohnnyK.
Εικόνα: JohnnyK.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/10/2009

Ζητάς 117 ως καθαρή αμοιβή, συν ΦΠΑ 23% επί του ποσού αυτού και επιπλέον τις κρατήσεις, όπως προκύπτουν από το γραμμάτιο του ΔΣΑ, το οποίο πρέπει να κόβεις σε κάθε παράσταση, όπως και πριν. Αν ο πελάτης θέλει στην απόδειξη να γράφονται και οι κρατήσεις (εκτός από το 117 συν Φπα 23%), τις γράφεις επιπλέον και χωριστά στην απόδειξη. ΠΡΟΣΟΧΗ: και οι κρατήσεις, εφόσον γράφονται στην απόδειξη, υπόκεινται κατά νόμο και αυτές σε ΦΠΑ. Δηλ. γράφεις:

καθαρή αμοιβή:

κρατήσεις:

Άθροισμα:

ΦΠΑ 23% (επί του αθροίσματος):

Αξία απόδειξης είναι το σύνολο αμοιβής, κρατήσεων, ΦΠΑ. Στο βιβλίο εσόδων γράφουμε στη στήλη ΦΠΑ εκροές το άθροισμα αμοιβής και κρατήσεων και στη δίπλα στήλη τον αναλογούντα ΦΠΑ και στη στήλη ακαθάριστο εισόδημα γράφουμε μόνη την καθαρή αμοιβή (π.χ. τα 117 ευρώ). Η σημαντική αλλαγή που επήλθε είναι ότι οι κρατήσεις ΔΕΝ αφαιρούνται πλέον από το ακαθάριστο εισόδημα και την απόδειξη (όπως μέχρι τώρα), θεωρείται πια ακαθ. εισόδημα ΟΛΟ το ποσό του "ποσού αναφοράς". Από αυτό προκύπτει ότι ΠΑΝΤΑ πρέπει να παίρνουμε: την καθαρή αμοιβή μας (π.χ. 117 ευρώ) και επιπλέον τις κρατήσεις. Αν δεν το κάνουμε, τότε από τα 117 ευρώ θα πληρώσουμε τις κρατήσεις και θα μας μείνει το υπόλοιπο στην τσέπη, όμως θα πρέπει να δηλώσουμε στο βιβλίο  ως ακαθ. εισόδημα (και φυσικά  να φορολογηθούμε γι' αυτό) όλο το ποσό των 117 ευρώ, ασχέτως αν τελικά μας έμειναν λιγότερα στην τσέπη. Κρίμα δεν είναι να δηλώνουμε εισόδημα που δεν μας μένει στην τσέπη;     

Advocate
Εικόνα: Advocate
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2008

Να σαι καλά συνάδελφε. Κάπως ξεκαθάρισε το τοπίο.

 

Διπλότυπο εξακολουθούμε να κόβουμε? Υποτίθεται οτι αν είχαμε συμφωνήσει την αμοιβή θα τη δηλώναμε και θα κόβανε ανάλογο γραμμάτιο και αν οχι τότε την γραμμάτιο με την ελάχιστη?

JohnnyK.
Εικόνα: JohnnyK.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/10/2009

 Ναι, κόβουμε κανονικά. Να έχεις όμως πάντα υπόψη σου ότι πλέον το ποσό της αμοιβής αποσυνδέθηκε πλήρως από το γραμμάτιο και τις κρατήσεις. Όποια αμοιβή και να συμφωνήσεις για μία παράσταση, είτε 50 είτε 1000 ευρώ, δεν επηρεάζει καθόλου το γραμμάτιο και τις κρατήσεις. Δηλ. στην περίπτωσή σου το γραμμάτιο πάντα θα έχει ως ποσό αναφοράς τα 117 ευρώ και φυσικά σταθερές θα είναι και οι κρατήσεις. Το ποσό αναφοράς, που συμπίπτει για διευκόλυνση με τα παλιά γραμμάτια προείσπραξης, χρησιμοποιείται μόνο για τον καθορισμό και την καταβολή των κρατήσεων. Καμία σχέση με τη συμφωνηθείσα αμοιβή. Πλέον η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα και ο νόμος λέει ότι πρέπει κατ' αρχήν να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για την κάθε αμοιβή. Αν δεν υπάρχει τέτοια έγγραφη συμφωνία, τεκμαίρεται ότι έχει εισπραχθεί ως αμοιβή το ποσό του "ποσού αναφοράς" (εδώ ίσως είναι η μόνη περίπτωση που συνδέεται το "ποσό αναφοράς" με την αμοιβή). Δηλ. χωρίς έγγραφη συμφωνία δικαιούμαστε να ζητήσουμε ως αμοιβή το "ποσό αναφοράς" και είμαστε νόμιμοι απέναντι στην εφορία κόβοντας απόδειξη με αυτό το ποσό. Αυτά ισχύουν στα δικαστήρια. Στα συμβόλαια δεν ισχύει ότι δικαιούμαστε τα "ποσά αναφοράς" (δηλ. δεν υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές) και συνεπώς επιβάλλεται να κάνουμε έγγραφη συμφωνία, για να κατοχυρώσουμε το ποσό της αμοιβής μας, τόσο έναντι του πελάτη όσο και έναντι τυχόν ελέγχου της εφορίας.  

Balos
Εικόνα: Balos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/10/2008

Το ποσό της παρακράτησης φόρου 15% το γράφουμε στην ΑΠΥ?

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

Δεν ξερω καν αν πρεπει να αναγραφουμε τα κονδυλια των κρατησεων ξεχωριστα στην αποδειξη αφου πλεον ολο το ποσο, (δηλ αμοιβη, φπα, κρατησεις ) θεωρειται ακαθαριστο εισοδημα;;;! ετσι δεν ειναι; και αν ναι γτ να μην γραφουμε στο ΑΠΥ μονο το συνολικο ποσο και απλα στα βιβλια να κανουμε το διαχωρισμο;; μπερδεμα τελειως

Advocate
Εικόνα: Advocate
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2008

Δεν είναι όλο το ποσό ακαθάριστο εισόδημα. Μόνο το "ποσό αναφοράς".

JohnnyK.
Εικόνα: JohnnyK.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/10/2009

1) Balos, το 15% του φόρου το γράφουμε στην απόδειξη ενημερωτικά και μόνο, όπως κάναμε και πριν. Δεν μπαίνει στο ποσό που υπόκειται σε ΦΠΑ (δηλ. το ποσό αναφοράς συν το 12 % των κρατήσεων).

2) diwup, έχει δίκιο ο advocate. Εφόσον η συνολική αξία της απόδειξης περιλαμβάνει 3 επί μέρους κονδύλια (αμοιβή, φπα, κρατήσεις) είναι αναγκαίο να κάνεις το διαχωρισμό πρώτα πάνω στην απόδειξη και μετά να μεταφέρεις το ποσό αναφοράς στα βιβλία. Άλλωστε και από φορολογικής πλευράς ο κανόνας είναι ότι οφείλουμε να μεταφέρουμε πιστά τα στοιχεία των αποδείξεων στα βιβλία. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στα βιβλία (δηλ. να πρωτοκάνουμε εκεί το διαχωρισμό) πράγματα τα οποία δεν αναγράφονται στις αποδείξεις. Η σειρά επομένως είναι: πρώτα διαχωρισμός στην απόδειξη και μετά αναγραφή του ποσού αναφοράς ως ακαθάριστου εισοδήματος στα βιβλία. Ελπίζω να τα λέω καλά, γιατί κι εγώ φυσικά τώρα μαζί με όλους προσπαθώ να κατανοήσω τα νέα δεδομένα.   

ntakhs_82
Εικόνα: ntakhs_82
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/01/2009

χθές παραστάθηκα σε συμβόλαιο. Δεν κατάρτισα συμφ/κό. Έλαβα το ποσό αναφοράς(πρώην ελάχιστη αμοιβή) + ΦΠΑ επ αυτού. 1) Στην απόδειξη που δν έχω κόψει ακόμα & μέχρι τώρα συνήθιζα να διαχωρίζω αναλυτικά ελάχιστη αμοιβή, κρατήσεις, ΦΠΑ, ακαθάριστο(=ελαχιστη-κρατήσεις), εισπραχθέν (=ακαθ+ΦΠΑ)  & σύνολο(=ελάχιστη+ΦΠΑ) , 8α πράξω όπως μέχρι τώρα?? 1) το συμφ/κό στα συμβόλαια είναι υποχρεωτικό?  & κάθε φορά που παρίσταμαι σε συμβόλαιο πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά -καταρτίζω, υπογράφω & το υποβάλλω στη ΔΟΥ ??